Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκέφτομαι (όχι πάντα) και γράφω (κάπου κάπου)


του Πάνου Β.

Κολλημένος στα σοσιαλ ,μιας και σιχαίνομαι τη τηλεοπτική ενημέρωση,ένοιωσα και γω πυροβολημένος από τα τόσα τουφέκια της πλατείας, που αναγκάζομαι να φωνάξω.
Αμάν.

Από τη μια το χρέος:
Μια Ελλάδα που αγνοεί τι είναι ιός,ίωση,μικρόβιο αν και έχει κάνει βιολογία κάπου κάπως κάποτε.
Γονείς που ετοιμάζουν ζεστά τσάγια για τον κορονοϊό.
Παππούδες κλειδωμένοι πίσω από τα παράθυρα να φοβούνται τα παιδιά, που πριν λίγο καιρό με στοργή αγκάλιαζαν.
Ο εχθρός δεν είναι αόρατος.Μπορεί να τον δει κάποιος με μικροσκόπιο,μπορεί να τον δουν όλοι με απεικονίσεις βίντεο,σχέδια,φωτογραφίες.Ακόμα και ο μηχανισμός δράσης έχει αποκαλυφθεί,ακόμα και οι τρόποι που θα δράσει το πολυαναμενόμενο εμβόλιο.
Η ηθελημένη άγνοια παραχωρεί τη θέση στο φόβο και ακόμα περισσότερο στον πανικό.Χαρίζει τον καθένα στη χειραγώγηση από λογικές που πριν ένα μήνα φαινόντουσαν από αστείες ως απάνθρωπες.
Αν κάναμε ένα γκάλοπ με τις εξής ερωτήσεις:

1.Να απομονωθούν όλοι οι φορείς σε ξερονήσια να γλυτώσουμε όλοι (οι υπόλοιποι).
2.Ας διαδοθεί η αρρώστια κι όσοι γλυτώσουμε γλυτώσαμε
3.Ας πάρουμε μέτρα να διαδοθεί με αργότερο τρόπο και όσοι γλυτώσουμε γλυτώσαμε.

καταλαβαίνετε το αποτέλεσμα κι ας μη το βάζουμε σε ψηφοφορία.
Μάλιστα καταλαβαίνετε αν ψηφίζαμε ανά ηλικία το τι θα γινόταν.
Μετά ας βάλουμε και τις σκέψεις μας σε κρίση.
Είμαι ευτυχής που ο ιός δεν πλήττει ουσιαστικά νέους ανθρώπους.
Όταν ακούω ότι έφυγε η γιαγιά 93 χρονών ,σκέφτομαι πλήρης ημερών από κάτι θα πήγαινε...
Όταν ακούω ότι πέθανε 83 χρονώ με αναπνευστικά προβλήματα,λέω όπως η μάνα μου και σκέφτομαι τον αποχαιρετισμό της "Δεν συμβαίνει τίποτα,πηγαίνετε...."
Όταν ακούω 73 χρονών με υποκείμενο νόσημα λέω σαν το πεθερό μου,μπορούσε λίγο ακόμα...
Όταν ακούω 63 χρονών και δεν είχε τίποτα,φτύνω το κόρφο μου και λέω , έ! δε πάτε στο διάολο, και σταματάω να ακούω...
Έχουμε την οπτική της ηλικίας μας,της εκπαίδευσής μας,της κοσμοθεωρίας μας,και δίνουμε τις απαντήσεις που πρώτα από όλα πληγώνουν λιγότερο εμάς.

Από την άλλη ο Ιός:
Στρογγυλός,στρουμπουλός με κερατάκια,αν είχε ματάκια θα ήταν σχιστά ,κιτρινιάρης κινέζος. Που μέσα σε τρεις-τέσσερις μήνες διέλυσε τα πάντα και κάνει οικονομίες,ανθρώπους,κράτη,οικογένειες να παραληρούν.Ένα τόσο δα κωλόπραγμα,λάθος της φύσης , χωρίς μυαλό,χωρίς στόμα,χωρίς γεννητικά όργανα,χωρίς μπέσα,χωρίς θρησκεία και ιδεολογία.Χωρίς να έχει πάει ποτέ του σχολείο βρε αδερφέ και έγινε ο μεγαλύτερος στρατάρχης, οδηγός της εξόντωσης του ανθρώπινου είδους και μάλιστα του πιο γέρικου κομματιού.
Ας πούμε σαν εμάς που μπαίνουμε στο δάσος, κόβουμε τα γέρικα δέντρα και αφήνουμε χώρο για να μεγαλώσουν τα νέα δεντράκια και να γίνουν πιο στιβαρά,πιο αποδοτικά.
Ή όταν διαλέγουμε τα άλογα για τις ιπποδρομίες και βάζουμε τα γέρικα στο πλάι, να τα περιμένει ο Ιταλός χασάπης.
Ή όταν ξεδιαλέγουμε τα χόρτα και πετάμε τα ξερά για να γίνει νόστιμη η πίτα.
Ποιος χτικιάρης ιός θα μπορούσε να τα σκεφτεί όλα αυτά χωρίς να έχει νου;Ε;;;;!

Αγαπώ πολύ τον κόσμο γύρω μου αλλά δεν μπορώ να πω ότι θα κάνω το ίδιο μετά από 50-100 χρόνια.Τότε πιθανά κάποιο αμινοξύ μου να έχει μπει σε ένα λουλούδι, ή να ταξιδεύει στον αέρα μέσα στο σκατό μιας μύγας.Ο μελλοντικός μου ρόλος δεν μπορεί να προσδιορισθεί από κανέναν.Είναι σε πιθανότητες το πολυπλοκότερο τζόκερ .
Σκέφτομαι όμως και γελάω ,ότι αυτό το κείμενο μπορεί να βρεθεί μετά από 30.000 χρόνια σε ανασκαφές ντάτα, από ένα μελλοντικό πολιτισμό.Και τα βιβλία της ιστορίας τότε θα αρχίσουν να γράφουν:
Η γη κατά τον χρυσό αιώνα του Πάνου Β.....
Καληνύχτα και όνειρα γλυκά...
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό. Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα. Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα. Τι να κάνουμε λοιπόν; Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό. Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε. Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν. Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτ

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

IN   MEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας... Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια. Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου. Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής… Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β. ένα μικρό "δείγμα" της διασταύρωσης με Δάφνη-Κουρκουλούς (φωτο Β.Λιάσκος) Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής. Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν. Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες. Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό  είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο. Το