Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι σειρές της καραντίνας (10+1)

του Πάνου Β.
Πολύ μακρυά από τις συνθήκες της απομόνωσης στην εξορία ή της καραντίνας των λεπρών στη Σπιναλόγκα βιώνουμε αρκετά περισσότερες ώρες στο σπίτι από τον συνηθισμένο μέσο όρο.
Πέρα του ότι με τα παραδείγματα που ανέφερα δεν υπάρχει η παραμικρή σύγκριση,έχουμε να δούμε από ένα ανοιχτό παράθυρο τον κόσμο,αυτό του ίντερνετ.
Ένα παράθυρο που μας προσφέρει επιλεγμένα θέα σε οτιδήποτε του ζητήσουμε,τις περισσότερες φορές δωρεάν.Επιστήμη,φωτογραφίες,ιστορίες,βιβλία και πολλά άλλα.Φυσικά μέσα σε αυτά εξέχουσα θέση έχουν τα κινηματογραφημένα θεάματα τηλεοπτικές ταινίες και σειρές.
Για το κινηματογράφο οι χιλιάδες επιλογές δημιουργούν και χιλιάδες αναζητήσεις.Στο νέο τοπίο,ιδιαίτερα με την είσοδο του Νετφλιξ στην Ελλάδα σημαντικό ψυχαγωγικό ρόλο παίζουν οι τηλεοπτικές σειρές.
Εδώ η καραντίνα μας βοηθάει στο να δούμε στη σειρά επεισόδια,το ένα μετά το άλλο και να μουλιάσουμε στο καναπέ ξεχνώντας ακόμα και το φαΐ.(όταν δε το συνδυάσουμε με φαΐ δεν μπορούμε πια να σηκωθούμε...)
Θέλοντας να σας προτείνω σε αυτό το είδος μια προσωπική αξιολόγηση,ξεκινώ από τα βασικά στάνταρ.Να έχει η σειρά 8-12 επεισόδια κάθε σεζόν και να μην είναι παραπάνω από 4-5 σεζόν πλην εξαιρέσεων.(για να προφταίνουμε να δούμε και να κάνουμε και κάτι άλλο)
Σαν ποιοτικό στάνταρ βάζω τον Δεκάλογο του Κισλόφσκυ θεωρώντας ότι αν δεν το δείτε δεν θα μπορέσετε να αξιολογήσετε το καλό από το χειρότερο.10 εντολές σε 10 επεισόδια με ότι χρειάζεται για να φτιάξεις ένα κινηματογραφικό πανεπιστήμιο.
Από κει και πέρα με έχουν εντυπωσιάσει σειρές που θα λέγαμε λίγο περιπέτειας,λίγο κοινωνικές,λίγο φανταστικές και λίγο πολιτικές...Από αυτές που μπορείτε να βρείτε μάλλον εύκολα θα σας πρότεινα τις εξής:
Fargo
Μια σειρά σε τρεις σεζόν με την ατμόσφαιρα των αδελφών Κοεν με σαρκαστική βία και θανατηφόρο χιούμορ.
True Detective
Αστυνομική σειρά σε τρεις σεζόν με τρία διαφορετικά σκοτεινά θέματα και εξαιρετικούς ηθοποιούς.
Better call Saul  και Breaking Bad
Δυο αλληλοεξαρτώμενες σειρές ,τηλεοπτικοί μύθοι γύρω από το πως η Αμερικάνικη ζωή γυρίζει γύρω από το έγκλημα.5 σεζόν των 10-12 επεισοδίων που σίγουρα θα σας ανταμείψουν την υπομονή σας με αυξανόμενο ενδιαφέρον.Το Breaking Bad μάλλον πρέπει να προηγηθεί.Αφορά ένα καρκινοπαθή  εκπαιδευτικό Χημικό που κάνει την επιστήμη επάγγελμα και μου ανέβασε πολύ το ηθικό για τις διεξόδους στη ζωή μου :)
Homeland  και House of cards ΄
Μεγάλες ιστορίες πολιτικής τρομοκρατίας και διαπλοκής στις ΗΠΑ με πανάκριβη σκηνοθεσία και σεναριακές προβλέψεις που έχουν επιβεβαιωθεί στη πραγματική ζωή.Λίγο πιο μακροσκελείς σειρές αλλά αξίζουν το κόπο.
Little big lies
Οικογενειακές ιστορίες που αναδεικνύουν με συγκλονιστικό τρόπο απρόσμενες καταστάσεις.
Από τις πιο πρόσφατες σειρές με εντυπωσίασαν :
Hinterland μια σειρά αστυνομικών παραδοσιακών ταινιών σε ένα απίστευτο ουαλικό τοπίο,
Valhalla murders φόνοι και οικογενειακές συγκρούσεις σε ένα παγωμένο ισλανδικό τοπίο
Line of Duty η διαφθορά της αστυνομίας και οι ιστορίες των αδιάφθορων που τους ερευνούν.
(Για το Casa de Papel , Criminal 4 χώρες στο ίδιο μοτίβο, έχω ξαναγράψει για να μη ρωτάτε...)
Θα χαρώ αν σας έδωσα κάτι ενδιαφέρον να δείτε...μέχρι να ξαναδούμε τον πραγματικό ήλιο να φέγγει στις παραλίες!Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό. Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα. Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα. Τι να κάνουμε λοιπόν; Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό. Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε. Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν. Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτ

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

IN   MEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας... Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια. Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου. Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής… Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β. ένα μικρό "δείγμα" της διασταύρωσης με Δάφνη-Κουρκουλούς (φωτο Β.Λιάσκος) Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής. Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν. Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες. Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό  είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο. Το