Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκυλλίας 2019 στις 24 Αυγούστου στη Λίμνη.Με δυο αγώνες αυτούς του Διάπλου του Βόρειου Ευβοϊκού και ενός αγώνα 500 μέτρων παίδων , θα διεξαχθεί φέτος ο 9ος αγώνας ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2019.
Ο κολυμβητικός αγώνας-θεσμός έκανε επίσημα μέσω της σελίδας του τη προκήρυξη του φετινού διάπλου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στα θύματα του Ναυαγίου ΒΙΡΓΙΝΙΑ το 1915 ανάμεσα στα οποία ήταν και 9 Λιμνιώτες ναυτικοί.

Η προκήρυξη του αγώνα:


O Όμιλος Ερασιτεχνών Αλιέων Λίμνης «Ο Ποσειδών» προκηρύσσει, στα πλαίσια του μακροβιότερου Περιφερειακού Πολιτιστικού Φεστιβάλ «Ελύμνια 2019» και υπό την Αιγίδα του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας, τη Διοργάνωση Μαραθώνιας Ανοικτής Θαλάσσης «ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2019», η οποία φέρει το όνομα του πρώτου επιβεβαιωμένου κολυμβητή μακρών αποστάσεων στην Παγκόσμια Αρχαιότητα.

 Ο Σκυλλίας με τις κολυμβητικές του επιδόσεις και την υποβρύχια δράση του διαδραμάτισε καίριο ρόλο στη ναυμαχία του Αρτεμισίου (480 π.Χ.), στη Βόρεια Εύβοια και διαμόρφωσε την έννοια του πρώτου «ύφυδρου πολεμιστή». Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:


 (Σάββατο 24 Αυγούστου 2019)

9ος ΔΙΑΠΛΟΥΣ Β. ΕΥΒΟΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ 2019

14.500 Μ. (80 ΣΤΑΔΙΩΝ) (από 20 χρονών*)

ΠΑΙΔΙΚΟΣ: 500 μ.-800 μ.  (από 9-12 χρονών* από 13-16 χρονών*)

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι αγώνες μακρών αποστάσεων πάντα αποτελούσαν μια διαχρονική πρόκληση και μια ακόμα παρακαταθήκη του Ελληνικού Πολιτισμού για τις γενιές των ανθρώπων του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. 

Ο Όμιλός μας επιδιώκοντας να αναβιώσει και να επαναφέρει, σε εποχές δύσκολες, το Αθλητικό και Ολυμπιακό Ιδεώδες διαμορφώνει ένα νέο σκάμμα ευγενούς συναγωνισμού και μια δοκιμασία σωματικής και ψυχικής αντοχής, μακριά από τις σκοπιμότητες του πρωταθλητισμού. Με την εκδήλωση αυτή επιχειρείται ταυτόχρονα η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την προφύλαξη του Β. Ευβοϊκού Κόλπου από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανακήρυξή του ως περιοχής μεγάλης περιβαλλοντικής και οικολογικής σημασίας, η οποία χρήζει προστασίας.

Παράλληλα, το Δ.Σ. συνεπές στην πρόθεσή του να συμβάλλει στην ανάδειξη και προβολή ναυτικών προσωπικοτήτων της περιοχής μας, οι οποίες προέβησαν σε πράξεις ηρωισμού, διάσωσης, ναυτικής συνδρομής και γενικότερου ανθρωπιστικού αλτρουισμού στη θάλασσα, αποφασίζει να προσδώσει και πρόσθετη επωνυμία στον κύριο Κολυμβητικό Υπερμαραθώνιο του φετινού καλοκαιριού ως:

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

«ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2019»

ΑΤΜΟΠΛΟΙΟ «ΒΙΡΓΙΝΙΑ»-ΛΙΜΝΙΩΤΕΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ


Το Βιργινία ήταν ένα σιδερένιο ατμόπλοιο 1.159 τόνων, που είχε ναυπηγηθεί στην Αγγλία το 1874. ΄Hταν εξολοκλήρου από σίδερο και είχε διαστάσεις 71.6 μ. μήκος 9.5 μ. ύψος και 5.3 μ. πλάτος. Κατασκευάστηκε ως cargo ship και κινείτο από μία τρικύλινδρη μηχανή. 

Στη φωτο ως Etna, το πρώτο όνομά του, στην πρώτη εταιρεία.

Το ατμόπλοιο «Βιργινία», ιδιοκτησίας του Λιμνιώτη Αγγελή Φώκια, βυθίστηκε στις 29 Μαΐου 1915 και ώρα 13.47, σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του ακρωτηρίου Capo Salvore, ύστερα από τορπιλισμό αυστριακού υποβρύχιου. Βρισκόταν στην υπηρεσία των δυνάμεων της Αντάντ (δηλ. τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία) και κατευθυνόταν, φορτωμένο με σιτάρι, προς το λιμάνι της Τεργέστης.

Τα στοιχεία των Λιμνιωτών ναυτικών που χάθηκαν είναι τα παρακάτω:


  • ·         Αγγελής Γεωργίου Φώκιας, ετών 49, Πλοίαρχος-Πλοιοκτήτης

  • ·         Ιωάννης  Γεωργίου Φώκιας, ετών 51, Ύπαρχος

  • ·         Μιλτιάδης Αθανασίου Δημουλάς, ετών 22, Δόκιμος Πλοίαρχος

  • ·         Νικόλαος Ευαγγέλη Νικολάου ή Προμήρης, ετών 54, Ναύτης

  • ·         Παναγιώτης Γεωργίου Ζανιάκος ή Ρέπος, ετών 56, Ναύτης

  • ·         Αλέξανδρος Δημητρίου Τσιφόρος, ετών 30, Θερμαστής (ΦΩΤΟ)

  • ·         Αγγελής Αθανασίου Ξυράφης, ετών 20, Ναύτης

  • ·         Γεώργιος Αγγελή Μπλέτσος, ετών 31, Ναύτης


Στους παραπάνω, πρέπει να προσθέσουμε και τον εννιάχρονο Χριστόφορο Φώκια, γιό του πλοιάρχου Αγγελή, τον οποίο ο πατέρας του είχε μαζί του στο τελευταίο αυτό ταξίδι τους.
Οι πληροφορίες προέρχονται από ανέκδοτες πηγές των ΓΑΚ – Τοπικό Αρχείο Λίμνης και όλες οι φωτογραφίες εκδίδονται με άδεια χρήσης των ΓΑΚ – Τοπικό Αρχείο Λίμνη. Ευχαριστούμε τον Προϊστάμενο του Τοπικού Αρχείου Λίμνης Βασίλη Δούκουρη.


Αιτήσεις -Ιστορικά-λεπτομέρειες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …