Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΗΡΙΝΘΟΝ Τ' ΕΦΑΛΟΝ του Άγγελου Σ. Ριτσώνη.

 του Πάνου Β.
Έχω στα χέρια μου μια σημαντική μελέτη του Άγγελου Σ. Ριτσώνη, για την αρχαία Κήρινθο, έκδοση της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών που αποτελείται από ένα βιβλίο και έναν ογκώδη φάκελλο με καλαίσθητες φωτογραφίες, χάρτες και διαγράμματα με αρχαιολογικά στοιχεία της περιοχής και γενικά της Βόρειας Εύβοιας.
Ένα κομμάτι αυτής της δουλειάς είχα τη τύχη να παρακολουθήσω τόσο σε παρουσιάσεις του Κου Ριτσώνη όσο και σε εκδήλωση που είχαμε κάνει στον αρχαιολογικό χώρο με
παρουσίαση στα παιδιά του Λυκείου μας από τον ίδιο,σημαντικών στοιχείων της έρευνάς του  επί τόπου.
Η ιστορία ξεκινά από το 1838 οπότε εντοπίσθηκε ο χώρος από τον Γερμανό φιλόλογο H.N.Ulrichs και συνεχίζεται ως την εποχή μας με στυλοβάτη τον ακάματο Άγγελο που σήμερα μαζεύει και τοποθετεί σε αυτό το σύγγραμα την ιστορία του τόπου και την ιστορία των ανασκαφών με κάθε λεπτομέρεια και τις ιστορικές πηγές όχι μόνο να αναβλύζουν αλλά και να εντυπωσιάζουν μέσα από τις σελίδες της έκδοσης.

Ένα διαμάντι της Ελληνικής ιστορίας προσωποποιεί τις πέτρες σε μια περιοχή που γνώριζα από περιπάτους και δεν φανταζόμουν ποτέ σε τι τόπους πατούσα.
Προφανώς θα ήταν ατόπημα το να κάνω εγώ βιβλιοκριτική στο πόνημα του φίλου Άγγελου.
Όμως υπάρχει το παράπονο γιατί τόσα χρόνια αυτός ο τόπος μένει στα χαρτιά μαζί με όλο το αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό  χρυσάφι της Βόρειας Εύβοιας, αντί να έχει εξελιχθεί σε μια περιοχή που θα σφύζει από ζωή με επισκέπτες, μελετητές και τη διεθνή αναγνώριση.
Οι πέτρες σκορπίζουν από ανθρώπους που ασεβούν απέναντι στην ιστορία και  οι προτεραιότητές των ιστορικά αρμοδίων είναι πολύ πίσω από τις απαιτήσεις, όταν αναλαμβάνουν τις καίριες θέσεις για το μέλλον του τόπου.
Από το γυάλινο κλουβί του Ταύρου των Ωρεών  μέχρι τα τείχη της Αρχαίας Κηρίνθου που τροφοδότησαν με τις πέτρες τους τους γειτονικούς οικισμούς, η Βόρεια Εύβοια από τους Ίωνες ως το σημερινό πληθυσμό των ανάμεικτων Ελλήνων, περιμένει καρτερικά την αναγνώρισή της και την ανάδειξή της.Προέχει η παιδεία και σε αυτό συνεισφέρει τα μέγιστα  ο κόπος του Άγγελου Ριτσώνη και των μαζί με αυτόν πολυάριθμων εργατών και συνεργατών που έφεραν σε πέρας αυτό το έργο.
Κλείνοντας να χαιρετήσω κι από εδώ τον αγώνα του Άγγελου  για το πραγματικό καλό του τόπου μας.Επιπλέον να ευχηθώ και να ελπίσω να τον συνδράμουν οι συμπατριώτες και συντοπίτες του με κάθε τρόπο στη προσπάθεια για το αυτονόητο.
Πληροφορίες για την έκδοση:  Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών,Χαριλάου Τρικούπη 60 ,10680 Αθήνα τηλ.2103629504

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό. Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα. Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα. Τι να κάνουμε λοιπόν; Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό. Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε. Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν. Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτ

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

IN   MEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας... Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια. Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου. Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής… Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορο

βαρκάδα στο Καντήλι,μόνο 5000 ευρώ!

«Σύλληψη ημεδαπών ατόμων για παράβαση διατάξεων των περιοριστικών μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας στην θάλασσα» Σε διαδικασία επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων κινήθηκε σήμερα την 25-04-2020 ο Λιμενικός Σταθμός Λίμνης Ευβοίας σε βάρος δύο ατόμων τα οποία παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στην θάλασσα, που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης διασποράς του νέου κορωνοϊού COVID – 19. Συγκεκριμένα, ερασιτεχνικό σκάφος αναψυχής με δύο επιβαίνοντες εντοπίστηκε τις πρωινές ώρες να πλέει στην περιοχή Β. Ευβοϊκού στην θέση ΚΑΝΤΗΛΙ από το Πλωτό Περιπολικό Μέσο του Λιμενικού Σταθμού Λίμνης, το οποίο διενεργούσε περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Τα ανωτέρω άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και τους επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο των πέντε χιλιάδων ευρώ. Ο Λιμενοσταθμάρχης Ανθυπασπιστής Λ.Σ. ΣΑΚΚΑΓΙΑΝΝΗΣ Ευάγγελος