Και ο Δήμαρχος στον εισαγγελέα για "ποθεν έσχες"

αναδημοσίευση από το Documento

Δήμαρχοι που δεν υπέβαλαν Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης έτους 2015

Όπως προκύπτει από την εισήγηση του Νικόλαου Αντωναράκου, εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και επίκουρου μέλους της επιτροπής, στις 7 Φεβρουαρίου 2018, δεκαεπτά από τους εν λόγω δημάρχους δεν υπέβαλαν ποτέ δήλωση περιουσιακής κατάστασης του έτους 2015 (οικονομική χρήση 2014), ενώ οι υπόλοιποι δεκαπέντε δήμαρχοι την υπέβαλαν
εκπρόθεσμα «έπειτα από επανειλημμένες ενοχλήσεις». Ο Ν. Αντωναράκος εισηγήθηκε την παραπομπή και των 32 δημάρχων στην εισαγγελία, εισήγηση που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento έγινε δεκτή από την επιτροπή, μολονότι η πρόεδρός της Τασία Χριστοδουλοπούλου φάνηκε να εκφράζει προσωρινά διαφορετική γνώμη. 
......................................................................
«Σκέφτομαι τους εισαγγελείς»

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους δεν υπέβαλαν δήλωση περιουσιακής κατάστασης ή την υπέβαλαν εκπρόθεσμα οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι, πολλοί εκ των οποίων είναι «γαλάζιοι», ενώ άλλοι έχουν δηλώσει ότι έχουν εκλεγεί χωρίς κομματική στήριξη. Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην εισήγησή του ο κ. Αντωναράκος, «κατά το έτος 2015 ο έλεγχος των δημάρχων υπαγόταν στην Ημετέρα Επιτροπή, ήταν ωστόσο υποχρεωτικός μόνο για δημάρχους πόλεων μεγαλύτερων των 50.000 κατοίκων», ενώ για τους δημάρχους πόλεων που έχουν κάτω από 50 χιλιάδες πολίτες ο έλεγχος των δηλώσεων πόθεν έσχες από την επιτροπή ήταν δειγματοληπτικός – αρκετοί από τους συγκεκριμένους 32 δημάρχους υπάγονται σε αυτή την κατηγορία. Αυτό άλλαξε με τον νόμο 4389/2016 που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 27 Μαΐου 2016. Σύμφωνα με διάταξη του επίμαχου νόμου ο έλεγχος από την επιτροπή «κατέστη υποχρεωτικός για όλους τους δημάρχους ανεξαρτήτως πληθυσμού του δήμου».

Σε συνεδρίαση της επιτροπής στις 14 Φεβρουαρίου συζητήθηκε αν θα παραπεμφθούν στην εισαγγελία και όσοι δήμαρχοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα –τρία χρόνια μετά– δήλωση πόθεν έσχες. Ο αρεοπαγίτης και μέλος της επιτροπής Γεώργιος Κοντός είχε σαφή τοποθέτηση επί του θέματος: «Είναι πολλά τα τρία χρόνια. Στο δικαστήριο θα επικαλεστούν όλοι όσοι έχουν κάποια ελαφρυντικά. Ούτε ποινές αλλά ούτε και κεφάλια θα τους κόψουνε, μπορεί να απαλλαγούν στο τέλος. Πρέπει όμως να παραπεμφθούν, για να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να καθυστερούν τρία χρόνια να υποβάλουν δήλωση». Σε άλλο μήκος κύματος όμως φάνηκε πως κινήθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία έδειξε ενδιαφέρον για τον φόρτο εργασίας των εισαγγελέων: «Σκέφτομαι και τους εισαγγελείς που θα πάρουν τόσα ονόματα…».
............................................
το πλήρες άρθρο:
http://www.documentonews.gr/article/ston-eisaggelea-32-dhmarxoi-poy-den-ypebalan-pothen-esxes

Σχόλια