Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

Υπόμνημα κατοίκων στον ΟΛΝΕ για προβλήματα στη παραλία Λίμνης.


Το υπόμνημα αυτό που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Κώστα Τσιροδημήτρη, το υπογράψαμε 41 συνδημότες και το στείλαμε με μέιλ στις 23 Μαίου, και με συστημένη επιστολή μέσω ΕΛΤΑ στις 29 Μαίου, στον ΟΛΝΕ. Επίσης το κοινοποιήσαμε με μέιλ στο Δήμο και στο Λιμεναρχείο Αιδηψού. Από τότε μέχρι σήμερα 19 Ιουλίου δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Το σπουδαιότερο είναι, ότι δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση για την αποκατάσταση των ελλείψεων που επισημαίνουμε. Το μόνο που έκαναν ήταν να κατακόψουν, σε εντελώς ακατάλληλη εποχή, ένα αρμυρίκι και μία μουριά και να κατεβάσουν μία κολόνα φωτισμού στην άκρη της παραλίας προς το Ναυτικό Όμιλο. Από όλα αυτά επικεντρώνουμε την προσοχή μας στον ηλεκτροφωτισμό. Επισημαίνουμε την
επικινδυνότητά του, για τα παιδιά και τους ενήλικες που είναι εκτεθειμένοι στο ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, ότι σε πολλές κολόνες δεν υπάρχουν λαμπτήρες. Για παράδειγμα στην είσοδο του λιμενοβραχίονα, οι τρεις ψηλές κολόνες είναι σαν να μην υπάρχουν. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και να μην έχουμε δυσάρεστα. Επιφυλασσόμαστε όμως στο μέλλον να επανέλθουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας σαν πολίτες.

Λίμνη 16-5-2018
ΠΡΟΣ: Τον Οργανισμό Λιμένων Νομού Ευβοίας
ΧΑΛΚΙΔΑ
ΚΟΙΝ: Δήμο Λίμνης-Μαντουδίου-Αγ. Άννης - Λιμεναρχείο Λουτρών Αιδηψού

Κύριε Πρόεδρε,
Με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να σας περιγράψουμε κάποιες βασικές ελλείψεις που υπάρχουν σε ένα κομμάτι της παραλίας της Λίμνης και κατ’ επέκταση και στην υπόλοιπη. Η αποκατάστασή τους είναι της δικής σας αρμοδιότητας. Η εικόνα που παρουσιάζει η παραλία μας αυτή τη στιγμή δεν τιμά, ούτε το Δήμο, ούτε εμάς τους πολίτες, αλλά ούτε και τον Οργανισμό σας. Την ομορφιά και τη γραφικότητά της η Λίμνη τη χρωστάει κατά ένα μεγάλο μέρος στην παραλία της. Επίσης, αν σήμερα προσελκύει επισκέπτες-τουρίστες το οφείλει πρωτίστως στην παραλία της και στη νησιώτικη δόμηση του οικισμού της γενικότερα. Αν αυτή η παραλία καταστραφεί, έχουμε τη γνώμη ότι θα καταστραφεί μαζί της και η Λίμνη, πράγμα που πιστεύουμε ότι κανείς δεν επιθυμεί.
Θα περιγράψουμε ελλείψεις από το σημείο της παραλίας όπου βρίσκεται η καφετέρια Μπλέτσου και θα τελειώσουμε στο μνημείο του Αφανή Ναύτη. Αν σε ένα τόσο μικρό τμήμα της υπάρχουν τόσες ελλείψεις, σκεφτείτε πόσες θα υπάρχουν σε όλο το μήκος της.
1) Μικρή προβλήτα μπροστά από την καφετέρια Μπλέτσου. 
α) Το ξύλινο μέρος χρειάζεται νέες σιδερένιες βάσεις και ξύλα. β) Το τσιμεντένιο μέρος πρόσφατα πλακοστρώθηκε, αλλά βρίσκεται στον αέρα. Με τις πρόσφατες αμπώτιδες, είδαμε ότι από κάτω οι νοτιάδες και οι γαρμπήδες έχουν απομακρύνει τα χαλίκια.
2) Κολώνες φωτισμού. Άλλα καπάκια είναι κλεισμένα με σύρματα, άλλα με μονωτική ταινία και κάποια είναι ανοιχτά και φαίνονται οι συνδέσεις των καλωδίων. Δεν θα αναφερθούμε σε λαμπτήρες κλπ, που οπωσδήποτε χρειάζονται. Ας γίνει και ένας γενικότερος έλεγχος ως προς την αντοχή τους.
3) Προστατευτικό κιγκλίδωμα. Να τοποθετηθούν σωλήνες στα κενά που υπάρχουν και να χρωματιστεί.
4) Κρηπίδωμα. Σε ορισμένα σημεία έχουν αφαιρεθεί πέτρες και σε άλλα η θεμελίωσή του έχει σκαφτεί από τα κύματα της θάλασσας. Αν δεν γίνουν έργα αποκατάστασης άμεσα, κινδυνεύει να γκρεμιστεί και μαζί του να συμπαρασύρει και το δρόμο. 
Στο παρελθόν, στη δεκαετία του 1980, αλλά και παλιότερα, οι τότε πρόεδροι του Λιμενικού Ταμείου στη διάρκεια του χειμώνα, οπότε είχαμε και έντονους κυματισμούς, απόρριπταν στην παραλία μπροστά από τον οικισμό, καθαρά χώματα τα οποία στη συνέχεια τα κύματα σκορπούσαν. Τα χώματα αυτά δεν αλλοίωναν στο παραμικρό την αισθητική της παραλίας. Δεν φαινόταν καμία παρέμβαση. Αντίθετα μάλιστα λειτουργούσαν προστατευτικά για το κρηπίδωμα. Από τότε που σταμάτησε η ρίψη χωμάτων, έχουμε συνεχώς ζημιές. 
5) Σκάλα πρόσβασης στην παραλία. Στην καμπή του παραλιακού δρόμου, μπροστά από την οικία Βλασσόπουλου, υπήρχε μία τσιμεντένια σκάλα, απ’ όπου κάποιος μπορούσε να ανεβοκατέβει στην ακροθαλασσιά. Η σκάλα αυτή, ύστερα από την τελευταία συντήρηση που έγινε απομακρύνθηκε. Καλό είναι να ξανακατασκευαστεί νέα, ας είναι και μεταλλική. Χρειάζεται να υπάρχει σκάλα για να έχει πρόσβαση στη θάλασσα όποιος το επιθυμεί. Από το ανθοπωλείο Ταγάρα μέχρι τον Αφανή Ναύτη, σε όλο το μήκος του τμήματος αυτού της παραλίας, δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης. Σημειωτέον ότι στο σημείο αυτό, όπου ήταν η σκάλα, υπήρχε αμμουδιά πριν λίγα χρόνια, όπου κάποιος μπορούσε να τραβήξει το βαρκάκι του, έστω προσωρινά. Σήμερα η θάλασσα φτάνει μέχρι το κρηπίδωμα. Αυτό έχει να κάνει και με την παύση ρίψης χωμάτων.
6) Τα αρμυρίκια. Αυτά τα όμορφα δένδρα που στολίζουν την παραλία θέλουν κλάδεμα. Έτσι όπως έχουν αφεθεί εδώ και χρόνια, κινδυνεύουν να προκαλέσουν ζημιές ή ατυχήματα με ένα δυνατό αέρα. Επίσης να διευρυνθούν οι λάκκοι όπου φυτεύτηκαν, καθώς οι κορμοί τους έχουν μεγαλώσει πολύ.
7) Το εγκαταλελειμμένο περίπτερο δίπλα από το μνημείο του Αφανή Ναύτη. Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει δεν μας τιμάει. Εφ’ όσον δεν ενοικιάζεται και δεν λειτουργεί, ας απομακρυνθεί. 
Στο σημείο αυτό κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά για το τμήμα της ανατολικής παραλίας που σχεδόν έχει καταρρεύσει και που χρήζει άμεσης παρέμβασης. Αναφερόμαστε στα παρτέρια του δρόμου και στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου. Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση υπάρχει περίπτωση να καταρρεύσει και ο δρόμος.
Επίσης να εφαρμοστεί και ο κανονισμός λιμένα που θα πρέπει, πιστεύουμε, να υπάρχει και που θα προβλέπει στοιχειώδεις κανόνες τήρησης τάξης και καθαριότητας σε ό,τι αφορά τα σκάφη και τα παρελκόμενά τους, όπως δίχτυα, κοφίνια κλπ. 
Κύριε Πρόεδρε, όλα αυτά που σας αναφέρουμε και άλλα που μπορεί κάποιος με ευκολία να παρατηρήσει, πιστεύουμε ότι υποβαθμίζουν την πανέμορφη παραλία μας και υποτιμούν το φιλότιμο και τη ναυτική κουλτούρα των Λιμνιωτών. Οι Λιμνιώτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία ασχολούνταν με τη θάλασσα πριν τη σύσταση του Ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα. Πρόσφεραν πολλά και σε εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και στην εθνική οικονομία. Μπορεί στις μέρες μας ο αριθμός αυτός να έχει μειωθεί, όμως υπάρχει η παράδοση και ο πολιτισμός μας τον οποίο δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε. Ο πολιτισμός αυτός είναι στενά συνδεδεμένος με τη θάλασσα. Η παραλία και το λιμάνι της Λίμνης είναι το σύμβολό του. Είναι ό,τι μας έχει απομείνει. Στηριζόμαστε σ’ αυτά και για την παραπέρα ανάπτυξή μας. Θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθούν λύσεις άμεσα. Πλησιάζει το καλοκαίρι. Τί θα δουν και τί θα πουν οι επισκέπτες που θα μας επισκεφτούν; Περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες.
Ακολουθούν οι υπογραφές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.