Δευτέρα, 9 Απριλίου 2018

η Δευτέρα του ΠάσχαΜετά τη πιο βιαστική γιορτή της ορθοδοξίας , αυτή της ανάστασης, γεμίζει η ζωή μας με μαγειρίτσες κοκορέτσια και σουβλιστά αρνιά.
Από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου το αγχωτικό δεκάλεπτο ανέβα-κατέβα στην εκκλησία,  να προφτάσεις το άγιο φως που και φέτος ήταν το αυθεντικό των Ιεροσολύμων στη Λίμνη.Μετά παρά τις παρακλήσεις των ιερωμένων ελάχιστοι μένουν στη λειτουργία της
ανάστασης και όλοι οι άλλοι τους προδίδουν για τη νοστιμιά της μαγειρίτσας και το οικογενειακό τσούγκρισμα των αυγών.Η μεγαλύτερη αντίθεση της χριστιανικής παράδοσης, η αναμονή του τραπεζιού να κερδίζει τη μάχη από την συμμετοχή στη δοξολογία με το σημαντικότερο μήνυμα.Η απελπισία των παπάδων...
Φέτος ακούστηκαν στην εκκλησία τα πυρομαχικά με το Χριστός Ανέστη αλλά τα κανονικά πυροτεχνήματα τα είδαμε στην ανατολική Λίμνη, με ευγενικούς χορηγούς από την οδό Καναλίων. Κλέψανε τη παράσταση αλλιώς και επιτυχώς.
Η Κυριακή του Πάσχα , μια πανδαισία τσίκνας από αναρίθμητους οβελίες και χιλιάδες φιλιά με ευχές ανάμεσα σε γείτονες, φίλους και συνδαιτημόνες γύρω από τα πασχαλινά τραπέζια.
Έρχεται τελικά η Δευτέρα της μεγάλης φυγής.Όλο αυτό το πρόσκαιρο της ανθρώπινης επικοινωνίας, τα παιδιά που μεγάλωσαν, οι φίλοι και οι επισκέπτες οργανώνουν την επιστροφή τους , ποντάροντας στις ώρες σαν το τζόκερ. Στις 12 θα έχει λιγότερη κίνηση, όχι στις 3 ή ας φύγουμε από τα χαράματα. Ποιος θα είναι τελικά ο τυχερός που θα αποφύγει την ουρά στην Αρτάκη;Μάλλον κανείς, αν πιστέψουμε ακόμα και στην στατιστική ισοκατανομή του πλήθους.
Και το χωριό μένει πάλι μόνο, αν και Δευτέρα του Πάσχα  αργία, περιμένοντας πια τα ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα και το μικρό ή μεγάλο καλοκαίρι του, όπου υπάρχει ο μήνας που θα θρέψει τους υπόλοιπους έντεκα.
Και οι εντυπώσεις γίνονται κι αυτές πυροτεχνήματα, μιας και ο κόσμος δεν αλλάζει ή ο χρόνος επαναλαμβάνεται σαν φωτοτυπία, χωρίς να μπορεί να μας διδάξει κάτι διαφορετικό από τη συνήθεια.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.