Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εφτού που είσαι ήμουνα και δω που είμαι θα ‘ρθεις


ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΕΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
«Εφτού που είσαι ήμουνα και δω που είμαι θα ‘ρθεις»
Ένα απόβραδο του Σεμπτέμβρη στην περιοχή της Λίμνης Ευβοίας συνάντησα την πιο όμορφη παρέα, την κυρία Ελισάβετ και τις φίλες της! Έξι στο σύνολο, καθισμένες σαν να ήταν στα θρανία. Μία εικόνα από μια άλλη εποχή! Απολάμβαναν την στιγμή με τον πιο
ιδανικό τρόπο. Αγνάντευαν την θάλασσα, γελούσαν, συζητούσαν, φορώντας την ζακετίτσα τους στην πλάτη!
Οι σκέψεις με κατέκλυσαν και με παρακίνησαν να αποθανατίσω την στιγμή τους.
«Τι κι αν η νιότη μας έδωσε αγάπη και λουλούδια,
τα γηρατειά μας αφήνουν να έχουμε φίλους και κρασί.»
Δεν πιστεύω ότι γερνάει κανείς. Νομίζω πως αυτό που συμβαίνει είναι ότι νωρίς στη ζωή, σε μια ορισμένη ηλικία μένει κάποιος ακίνητος και βαλτώνει. Το πραγματικό κακό των γηρατειών δεν είναι η αδυναμία του σώματος, είναι η αδιαφορία της ψυχής. Άλλωστε μια κινέζικη σοφία λέγει: Σοφός άνθρωπος είναι αυτός που δεν έχει χάσει την παιδική του ηλικία.Οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίζουνε επειδή γερνάνε. Γερνάνε επειδή σταματούν να παίζουνε Στην ουσία δεν μπορείς να αποφύγεις να μεγαλώνεις, αλλά δεν είσαι υποχρεωμένος να γερνάς.
Σε αυτές τις γλυκές γυναικείες φυσιογνωμίες ενσαρκώθηκε το ρητό της Coco Chanel Χαμογελάτε βρε κορίτσια και οι ρυτίδες του προσώπου σας θα έχουν μια πιο γλυκιά αίσθηση . Προσπάθησα να μάθω λεπτομέρειες για την ζωή τους, επιγραμματικά και αισθάνθηκα ότι δεν ένιωθαν το βάρος για τα γηρατειά τους. Εν αντιθέσει είχαν αποδεχτεί την χαμένη νεότητα και είχαν επαναπροσδιορίσει τα γηρατειά ως μια περίοδο ανάπτυξης, και όχι αναπόφευκτης πτώσης, σαν ένα νέο στάδιο ευκαιρίας και δύναμης.
Αυτός που είναι ήρεμος και ευτυχής από την φύση του, δεν θα νιώσει την πίεση της ηλικίας, αλλά γι’ αυτόν που έχει την αντίθετη διάθεση, η νεότητα και τα γηρατειά είναι εξίσου βάρος.
ΜΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ παροιμία αναφέρει: «Ο πηλός κρατεί τον τοίχον τζιαι η καλοζωή τον γέρον». Βέβαια όταν λέμε «καλοζωή» εννοούμε μια ζωή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, με αξιοπρέπεια, χωρίς φόβο και άγχος και με τις μικρές οικογενειακές χαρές με πολλή αγάπη και χαρά. Φαγητά, ποτά και άλλα υλικά αγαθά με μέτρο.
Εμείς πρέπει να δούμε πώς θα δώσουμε ζωή και νόημα στα χρόνια των ηλικιωμένων, να τους διατηρήσουμε την ψυχοσωματική τους ισορροπία, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εξακολουθούν να διατηρούν υψηλό επίπεδο ζωής. Να γίνουμε η παρηγοριά τους. Έχουν τρυφερά αισθήματα για το σπίτι. Το σπίτι σχετίζεται με την οικογενειακή ζωή, την άνεση, το μέρος στο οποίο μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, με αναμνήσεις ιδιοκτησίας, μια πηγή ανεξαρτησίας, σταθερό σημείο αναφοράς σε αντίθεση με τον «ωκεανό των αλλαγών» άλλου περιβάλλοντος.
Τους αρέσει η συχνή επαφή με τα νεότερα μέλη της οικογένειας. Η επαφή με τα εγγόνια τούς προσφέρει μια αίσθηση βούλησης, ανανέωσης, ένα νέο σκοπό στη ζωή τους.
Η στάση μας απέναντι στους ηλικιωμένους θα καθορίσει τον κόσμο που θα ζήσουμε και εμείς.

8/9/2017
Η Θεία Μαρία από το Σικάγο

... Ειναι απο μια αναμνηστικη φωτο που με ενεπνευσε να γραψω το κατωθι αρθρο. Εμαθα τα ονοματα των κυριων Αικατερίνη Ζανιακου,Φραγγουλα Γεωργίου,Παναγιώτα Σουλιώτη(θεία δημάρχου) και Μαρία Χρυσομάλλη κ θα επιθυμουσα να μαθουν με καποιο τροπο για την υπαρξη της φωτο! Απο Λιμνη Ευβοιας.
Maria Vergini
https://www.facebook.com/maria.vergini.16/posts/10212868873650779


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …