Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018

Εφτού που είσαι ήμουνα και δω που είμαι θα ‘ρθεις


ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΕΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
«Εφτού που είσαι ήμουνα και δω που είμαι θα ‘ρθεις»
Ένα απόβραδο του Σεμπτέμβρη στην περιοχή της Λίμνης Ευβοίας συνάντησα την πιο όμορφη παρέα, την κυρία Ελισάβετ και τις φίλες της! Έξι στο σύνολο, καθισμένες σαν να ήταν στα θρανία. Μία εικόνα από μια άλλη εποχή! Απολάμβαναν την στιγμή με τον πιο
ιδανικό τρόπο. Αγνάντευαν την θάλασσα, γελούσαν, συζητούσαν, φορώντας την ζακετίτσα τους στην πλάτη!
Οι σκέψεις με κατέκλυσαν και με παρακίνησαν να αποθανατίσω την στιγμή τους.
«Τι κι αν η νιότη μας έδωσε αγάπη και λουλούδια,
τα γηρατειά μας αφήνουν να έχουμε φίλους και κρασί.»
Δεν πιστεύω ότι γερνάει κανείς. Νομίζω πως αυτό που συμβαίνει είναι ότι νωρίς στη ζωή, σε μια ορισμένη ηλικία μένει κάποιος ακίνητος και βαλτώνει. Το πραγματικό κακό των γηρατειών δεν είναι η αδυναμία του σώματος, είναι η αδιαφορία της ψυχής. Άλλωστε μια κινέζικη σοφία λέγει: Σοφός άνθρωπος είναι αυτός που δεν έχει χάσει την παιδική του ηλικία.Οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίζουνε επειδή γερνάνε. Γερνάνε επειδή σταματούν να παίζουνε Στην ουσία δεν μπορείς να αποφύγεις να μεγαλώνεις, αλλά δεν είσαι υποχρεωμένος να γερνάς.
Σε αυτές τις γλυκές γυναικείες φυσιογνωμίες ενσαρκώθηκε το ρητό της Coco Chanel Χαμογελάτε βρε κορίτσια και οι ρυτίδες του προσώπου σας θα έχουν μια πιο γλυκιά αίσθηση . Προσπάθησα να μάθω λεπτομέρειες για την ζωή τους, επιγραμματικά και αισθάνθηκα ότι δεν ένιωθαν το βάρος για τα γηρατειά τους. Εν αντιθέσει είχαν αποδεχτεί την χαμένη νεότητα και είχαν επαναπροσδιορίσει τα γηρατειά ως μια περίοδο ανάπτυξης, και όχι αναπόφευκτης πτώσης, σαν ένα νέο στάδιο ευκαιρίας και δύναμης.
Αυτός που είναι ήρεμος και ευτυχής από την φύση του, δεν θα νιώσει την πίεση της ηλικίας, αλλά γι’ αυτόν που έχει την αντίθετη διάθεση, η νεότητα και τα γηρατειά είναι εξίσου βάρος.
ΜΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ παροιμία αναφέρει: «Ο πηλός κρατεί τον τοίχον τζιαι η καλοζωή τον γέρον». Βέβαια όταν λέμε «καλοζωή» εννοούμε μια ζωή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, με αξιοπρέπεια, χωρίς φόβο και άγχος και με τις μικρές οικογενειακές χαρές με πολλή αγάπη και χαρά. Φαγητά, ποτά και άλλα υλικά αγαθά με μέτρο.
Εμείς πρέπει να δούμε πώς θα δώσουμε ζωή και νόημα στα χρόνια των ηλικιωμένων, να τους διατηρήσουμε την ψυχοσωματική τους ισορροπία, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εξακολουθούν να διατηρούν υψηλό επίπεδο ζωής. Να γίνουμε η παρηγοριά τους. Έχουν τρυφερά αισθήματα για το σπίτι. Το σπίτι σχετίζεται με την οικογενειακή ζωή, την άνεση, το μέρος στο οποίο μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, με αναμνήσεις ιδιοκτησίας, μια πηγή ανεξαρτησίας, σταθερό σημείο αναφοράς σε αντίθεση με τον «ωκεανό των αλλαγών» άλλου περιβάλλοντος.
Τους αρέσει η συχνή επαφή με τα νεότερα μέλη της οικογένειας. Η επαφή με τα εγγόνια τούς προσφέρει μια αίσθηση βούλησης, ανανέωσης, ένα νέο σκοπό στη ζωή τους.
Η στάση μας απέναντι στους ηλικιωμένους θα καθορίσει τον κόσμο που θα ζήσουμε και εμείς.

8/9/2017
Η Θεία Μαρία από το Σικάγο

... Ειναι απο μια αναμνηστικη φωτο που με ενεπνευσε να γραψω το κατωθι αρθρο. Εμαθα τα ονοματα των κυριων Αικατερίνη Ζανιακου,Φραγγουλα Γεωργίου,Παναγιώτα Σουλιώτη(θεία δημάρχου) και Μαρία Χρυσομάλλη κ θα επιθυμουσα να μαθουν με καποιο τροπο για την υπαρξη της φωτο! Απο Λιμνη Ευβοιας.
Maria Vergini
https://www.facebook.com/maria.vergini.16/posts/10212868873650779


1 σχόλιο:

  1. Σικέ φωτογραφία: Έχοντας πίσω τους την Θάλασσα και αγναντεύονταν του περαστικούς να Ανταγωνίζοντε ποια γνωρίζει περισσότερα για Τον ή Την

    ΑπάντησηΔιαγραφή

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.