Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017

Γιορτή της ελιάς στην παραλία Ροβιών
 Στην παραλία Ροβιών πραγματοποιήθηκε η 9η Γιορτή ελιάς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017.
   Νωρίς το πρωί στήθηκαν  τραπέζια κάτω απ’ τη μεγάλη μουριά! με κάθε είδους εδέσματα με βασικό υλικό το λάδι και την ελιά. Ανάρπαστο έγινε το «πατέ» ελιάς που πρόσφερε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροβιών συνδυασμένο με τα αλμυρά κριτσίνια της
Σοφίας Γαρυφαλλάκη .Οι ελιές τουρσί με αρωματικά χόρτα της  Παναγιώτας Γεραλή, το κέικ με τυρί και ελιές της Πάτρας Δερματάκη , τα αφράτα   ελιοτσουρεκάκια της Πολυξένης Βουτσελά, η σπανακόπιτα της Βικτώριας Μακρή και το ελιόψωμο της  της Βαγγελίτσας Φατσή, συγκέντρωσαν γύρω τους πολύ κόσμο.
  Τσίπουρο, μεζέδες , καλή μουσική και καλή  διάθεση μέχρι αργά το μεσημέρι. Πολλοί ενδιαφέρθηκαν για την ιστορία των αρχαίων Οροβιών και του ελαιώνα καθώς επίσης και για το που θα μπορούσαν να προμηθευτούν τα προϊόντα που δοκίμαζαν. Μικροί και μεγάλοι παραθεριστές ζωγράφισαν τη δική τους ελιά για την επιτόπια έκθεση ζωγραφικής και θαύμασαν τις φωτογραφίες από τις υπεραιωνόβιες ελιές  του παλιού ελαιώνα .  
   Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροβιών προσπαθεί κάθε χρόνο, παρά τις δυσκολίες να τιμά ,να γιορτάζει και να προβάλει αυτό το σπουδαίο αγροτικό προϊόν που έχει κάνει γνωστές τις Ροβιές κι έξω από τα σύνορα της  Ελλάδας.
                                                                   
 Ελαιώνας  Ροβιών

Στις Ροβιές η ύπαρξη του ελαιώνα σε μικρότερη βέβαια έκταση από αυτόν που είναι σήμερα χρονολογείται από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας 1.100-1.200 μ.Χ.  Κάποια πολύ παλιά ελαιόδεντρα  αποδεικνύουν ότι ελιές καλλιεργούνταν εδώ και 500,700 και 1000 χρόνια πριν. Στο παλιό τμήμα του ελαιώνα  πέρα από τον ποταμό Γερανιά στη θέση «Καμίνι»  βρίσκεται η γηραιότερη ελιά της Εύβοιας ,ίσως και της Ελλάδας με περίμετρο κορμού 11 μέτρα
 Ο ελαιώνας που υπάρχει σήμερα δημιουργήθηκε από το 1917 ως το 1963. Εκατοντάδες κάτοικοι των Ροβιών και των γύρω περιοχών με σκληρή δουλειά από ήλιο σε ήλιο καθάρισαν και εκχέρσωσαν εκατοντάδες στρέμματα δάσους , άνοιγαν λάκκους κι έφερναν ελιές από απομονωμένα μέρη του κτήματος και τις φύτευαν.
 Ο ελαιώνας εκτείνεται από την παραλία μέχρι τους πρόποδες των γύρω βουνών  Καβαλάρη, Ξηρόν όρος, Τελέθριο και καλύπτει περίπου 3.500 στρέμματα και 70.000 ελαιόδεντρα.
 Ο ελαιώνας των Ροβιών φημίζεται για την επιτραπέζια ελιά που διακινείται είτε ως πράσινη δηλ. κομμένη από το δέντρο προτού ωριμάσει , είτε ως μαύρη δηλ. ώριμη. Η ανώτερη ποιότητα των ελιών οφείλεται στο συνδυασμό ηλιοφάνειας, εδάφους και μικροκλίματος της περιοχής μας,. Η ποιότητα επίσης οφείλεται στην ικανότητα, τη γνώση και την επιμέλεια γυναικών και ανδρών που εργάζονται και κοπιάζουν σ’ αυτόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.