Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιορτή της ελιάς στην παραλία Ροβιών
 Στην παραλία Ροβιών πραγματοποιήθηκε η 9η Γιορτή ελιάς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017.
   Νωρίς το πρωί στήθηκαν  τραπέζια κάτω απ’ τη μεγάλη μουριά! με κάθε είδους εδέσματα με βασικό υλικό το λάδι και την ελιά. Ανάρπαστο έγινε το «πατέ» ελιάς που πρόσφερε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροβιών συνδυασμένο με τα αλμυρά κριτσίνια της
Σοφίας Γαρυφαλλάκη .Οι ελιές τουρσί με αρωματικά χόρτα της  Παναγιώτας Γεραλή, το κέικ με τυρί και ελιές της Πάτρας Δερματάκη , τα αφράτα   ελιοτσουρεκάκια της Πολυξένης Βουτσελά, η σπανακόπιτα της Βικτώριας Μακρή και το ελιόψωμο της  της Βαγγελίτσας Φατσή, συγκέντρωσαν γύρω τους πολύ κόσμο.
  Τσίπουρο, μεζέδες , καλή μουσική και καλή  διάθεση μέχρι αργά το μεσημέρι. Πολλοί ενδιαφέρθηκαν για την ιστορία των αρχαίων Οροβιών και του ελαιώνα καθώς επίσης και για το που θα μπορούσαν να προμηθευτούν τα προϊόντα που δοκίμαζαν. Μικροί και μεγάλοι παραθεριστές ζωγράφισαν τη δική τους ελιά για την επιτόπια έκθεση ζωγραφικής και θαύμασαν τις φωτογραφίες από τις υπεραιωνόβιες ελιές  του παλιού ελαιώνα .  
   Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροβιών προσπαθεί κάθε χρόνο, παρά τις δυσκολίες να τιμά ,να γιορτάζει και να προβάλει αυτό το σπουδαίο αγροτικό προϊόν που έχει κάνει γνωστές τις Ροβιές κι έξω από τα σύνορα της  Ελλάδας.
                                                                   
 Ελαιώνας  Ροβιών

Στις Ροβιές η ύπαρξη του ελαιώνα σε μικρότερη βέβαια έκταση από αυτόν που είναι σήμερα χρονολογείται από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας 1.100-1.200 μ.Χ.  Κάποια πολύ παλιά ελαιόδεντρα  αποδεικνύουν ότι ελιές καλλιεργούνταν εδώ και 500,700 και 1000 χρόνια πριν. Στο παλιό τμήμα του ελαιώνα  πέρα από τον ποταμό Γερανιά στη θέση «Καμίνι»  βρίσκεται η γηραιότερη ελιά της Εύβοιας ,ίσως και της Ελλάδας με περίμετρο κορμού 11 μέτρα
 Ο ελαιώνας που υπάρχει σήμερα δημιουργήθηκε από το 1917 ως το 1963. Εκατοντάδες κάτοικοι των Ροβιών και των γύρω περιοχών με σκληρή δουλειά από ήλιο σε ήλιο καθάρισαν και εκχέρσωσαν εκατοντάδες στρέμματα δάσους , άνοιγαν λάκκους κι έφερναν ελιές από απομονωμένα μέρη του κτήματος και τις φύτευαν.
 Ο ελαιώνας εκτείνεται από την παραλία μέχρι τους πρόποδες των γύρω βουνών  Καβαλάρη, Ξηρόν όρος, Τελέθριο και καλύπτει περίπου 3.500 στρέμματα και 70.000 ελαιόδεντρα.
 Ο ελαιώνας των Ροβιών φημίζεται για την επιτραπέζια ελιά που διακινείται είτε ως πράσινη δηλ. κομμένη από το δέντρο προτού ωριμάσει , είτε ως μαύρη δηλ. ώριμη. Η ανώτερη ποιότητα των ελιών οφείλεται στο συνδυασμό ηλιοφάνειας, εδάφους και μικροκλίματος της περιοχής μας,. Η ποιότητα επίσης οφείλεται στην ικανότητα, τη γνώση και την επιμέλεια γυναικών και ανδρών που εργάζονται και κοπιάζουν σ’ αυτόν.
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …