με "Σκανταλόπετρα" στα 107 Μ.από τον Χλίτσιο Χρόνη στο ΣΚΥΛΛΙΑ 2017Ο πρωταθλητής άπνοιας και καταδύσεων Χρόνης Χλίτσιος
 μαζί με το Γιάννη Παλάντζα στη Λίμνη

"Ο κύβος ερρίφθη...": στον ΣΚΥΛΛΙΑ 2017 (26 Αυγούστου) η απόπειρα κατάρριψης του Παγκόσμιου Ρεκόρ Βάθους με "Σκανταλόπετρα" στα 107 Μ.από τον Χρόνη Χλίτσιο !
Η προσπάθεια θα γίνει με την ευκαιρία των αγώνων του ΣΚΥΛΛΙΑ 2017 στη περιοχή του λιμανιού της Λίμνης.


Το πανελλήνιο ρεκόρ κατάδυσης με σκανταλόπετρα, κατέρριψε στο πλαίσιο των διεθνών αγώνων που διεξάγονται στη Κάρπαθο, ο Βολιώτης πρωταθλητής Χρόνης Χλίτσιος το 2016.
Ο Βολιώτης αθλητής, πραγματοποίησε βουτιά 80,7 μέτρων σε χρόνο 2 λεπτών και 28 δευτερολέπτων, εντυπωσιάζοντας τους πάντες και καταχειροκροτούμενος για την σπουδαία επίδοσή του (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 77 μέτρα, δεκαετίες πριν).

Τι είναι η Σκανταλόπετρα

Η Σκανταλόπετρα είναι ένα κομμάτι πέτρας, συνήθως μάρμαρο η γρανίτης, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα, βάρους 8-14 κιλών. Αποτελεί τον «πρόγονο» των βαρών που χρησιμοποιούνται σήμερα στις καταδύσεις ωστόσο, είναι ταυτόχρονα έρμα, πηδάλιο, φρένο και βάση στήριξης κατά την ανάδυση.
Το σχοινί που είναι δεμένη, εκτός άλλων και ο «ομφάλιος λώρος», το μέσο επικοινωνίας του δύτη με τον «κολαουζέρη» και τη βάρκα. Ο τρόπος αυτός κατάδυσης ήταν ευρύτατα διαδεδομένος στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους για αλιεία σφουγγαριών μέχρι και τη δεκαετία του '60, οπότε και αντικαταστάθηκε από το σκάφανδρο.
Πρόκειται άλλωστε για μια πανάρχαιη μέθοδο ελεύθερης κατάδυσης, γνωστής από τα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου, η οποία αποτυπώνεται ως και σε εγχάρακτη παράσταση επί μελανόμορφου αγγείου του 5ου π.Χ αιώνα.
Η ετυμολογία της σκανταλόπετρας έχει ρίζες στην ιταλική λέξη «scandaglio» που σημαίνει «βαθύμετρο».

Πηγή: Αγώνες ελεύθερης κατάδυσης όπως στην αρχαιότητα: Οι αθλητές βούτηξαν στα κρυσταλλένια νερά της Σάμου με σκανταλόπετρα [βίντεο &εικόνες] | iefimerida.gr 

Ο αθλητής καταδύσεων Χρόνης Χλίτσιος κρατάει την αναπνοή του για 14 λεπτά 18 δευτερόλεπτα και 33 δέκατα έχοντας το πανελλήνιο ρεκόρ. Το παγκόσμιο ρεκόρ στατικής άπνοιας στη συγκεκριμένη θέση κατέχει ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης και κασκαντέρ Ντέιβιντ Μπλέιν με χρόνο 17 λεπτά. Το εγχείρημα προβλέπει τη λήψη καθαρού οξυγόνου πριν από την κατάδυση.

Σχόλια