Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Ο Σκυλλίας στη Λάρισα.


Στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο «για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας», το οποίο έγινε το Σαββατοκύριακο 22-23 10 στη Λάρισα, υπό την αιγίδα του Ε.Ε.Π.Ε.Κ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας παρουσιάστηκε το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  από τον Δρ. Παλάντζα Ιωάννη, στα πλαίσια εισήγησής του, (Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016), , με τον Τίτλο:
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
«ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2016»

η παρουσίαση περιληπτικά:


Ένα «ταξίδι» 2500 χρόνων κάνουν, τα τελευταία 6 έτη, όλοι οι μαθητές του Λυκείου Λίμνης στη Β. Εύβοια. Συμμετέχουν ενεργά στην, πρωτοπόρο και μοναδική διεθνώς, τριήμερη Διοργάνωση Μαραθώνιας Κολύμβησης Ανοικτής Θαλάσσης, η οποία φέρει το όνομα «ΣΚΥΛΛΙΑΣ». Του πρώτου, δηλαδή, επιβεβαιωμένου δύτη, κυνηγού εναλίων θησαυρών, «ύφυδρου» πολεμιστή και κολυμβητή μακρών αποστάσεων στην παγκόσμια αρχαιότητα, ο οποίος, με τις κολυμβητικές του επιδόσεις και την υποβρύχια δράση του, διαδραμάτισε καίριο  ρόλο στη ναυμαχία του Αρτεμισίου (480 π.Χ.).

Οι τριήμερες εκδηλώσεις της Διοργάνωσης αποτελούν πρότυπο για τα εκπαιδευτικά δεδομένα της χώρας μας, καθώς, μέσα σε ένα διάστημα 6 χρόνων, έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών μαθητών από την περιοχή και όχι μόνο. Η έμπνευση ανήκει στον Διευθυντή του Λυκείου Λίμνης, Δρ. Ιωάννη Γ. Παλάντζα, ο οποίος μελέτησε επί σειρά ετών το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πριν εισαχθεί, ως Πρόγραμμα Πολιτιστικής Εκπαίδευσης, στο Λύκειο Λίμνης.

Είναι ενδεικτικό ότι, πλέον, η Διοργάνωση έχει καταστεί θεσμός στο χώρο της Μαραθώνιας Κολύμβησης και από το 2011 τα παιδιά συμμετέχουν οργανωτικά και αγωνιστικά στις εκδηλώσεις της.

Ο «ΣΚΥΛΛΙΑΣ» έχοντας αναδειχθεί στην πιο σημαντική πολιτιστική και αθλητική εκδήλωση της Πόλης, επιδεικνύει μεγάλη εξωστρέφεια και προσελκύει εκατοντάδες ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, αθλητές και πρωταθλητές, Α.μ.Ε.Α., «υπέρβαροι», αθλητικά υπερήλικες, συμμετέχουν ενεργά στη Μαραθώνια Κολύμβηση, ανταποκρίνονται σε απίστευτες δοκιμασίες και υλοποιούν κολυμβητικές διαδρομές, οι οποίες και δρομικά θα φαίνονταν αδύνατον να διανυθούν.

Η δυναμική που έχει αναπτυχθεί επανατοποθέτησε τη Λίμνη και τη Β. Εύβοια στον παγκόσμιο ιστορικό και τουριστικό χάρτη σε περίοπτη θέση. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού κατόρθωσε να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον με τον πλέον ευρηματικό και ουσιαστικό τρόπο.

Η συμβολική, μάλιστα, έναρξη των καλοκαιρινών εκδηλώσεών της, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Προκόπη Παυλόπουλο, απογείωσε τις προοπτικές της Διοργάνωσης του «ΣΚΥΛΛΙΑ 2017»,  όπου πάλι οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν καθοριστικό ρόλο. . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.