Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Παλαμίδα Λίμνης, η συνταγή από την αρχή!


του Πάνου Β.
Παρακολουθάτε τις βάρκες από το πρωί. Κάπου μπροστά στο κιόσκι περιδιαβαίνουν και κοντοστέκουν όλο και συχνότερα.
Κατεβαίνετε κάπου κοντά στο λιμάνι και βολτάρετε αδιάφορα.Προσέχετε κάποιον από τους γνωστούς βαρκάρηδες , ιδιαίτερα αυτόν που στέκεται συχνότερα για να ξεψαρίσει.(πιάνει πιο πολλά και το πιθανότερο δεν θα ξέρει, τι να τα κάνει..)Με υπομονή και τελείως αδιάφορα προσεγγίζετε τη βάρκα όταν αυτός έρθει να δέσει στο λιμάνι.Βοηθάτε τελείως φιλικά το
δέσιμο και τάχα αφελώς ρωτάτε:"πως πήγε η ψαριά;;;;"
Το βλέμμα σας πρέπει να είναι λάγνο, ξελιγωμένο και προετοιμασμένο.
Τα επαινετικά σας σχόλια, αν δεν είναι υπερβολικά, θα γνωρίσουν τελικά την ανταμοιβή κάθε γάτας.
Με τη πολυπόθητη παλαμίδα, ή και ζεύγος για τις οικογένειες, θα γυρίσετε σπίτι.
Εκεί τη καθαρίζετε, της κόβετε το κεφάλι και την ανοίγετε στη μέση.Τη βάζετε λίγες ώρες στο νερό με λεμόνι για να φύγει το πολύ και άνοστο αίμα.Βάζετε οπωσδήποτε στη κοιλιά λίγο δενδρολίβανο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και την τυλίγετε σαν πιτόγυρο, σε μια λαδόκολα.
Στο φούρνο στους 180 για μια ώρα περίπου-ανάλογα με το μέγεθος-και τη σερβίρετε με μια μακαρονοσαλάτα (συνταγή στο ίντερνετ) για όσους δεν χορτάσουν ή δεν τους αρέσει.
Η παλαμίδες της φωτογραφίας ήταν μια προσφορά του καπετάν Γιάννη του ψαρά, που με τη τεχνολογική βοήθεια του καπετάν Τάσου του Καβαλιώτη, έχει ρημάξει τον Ευβοϊκό και οι τράτες του κάνουν προσφορές για να αποσυρθεί.
Κυκλοφορεί μόνιμα με σκόρδα στη τσέπη για το κακό μάτι και τη ζήλια, που φαίνεται στο χαμόγελο του κοντοχωριανού μου καπετάν Μήτσου όταν τον ρωτάω: "έφερες τίποτα;" και μου απαντάει "έχεις εσύ να σου φέρνουν!"
Η επιλογή του σωστού ψαρά γίνεται με αυτόν που σταματά συχνά!Οι υπόλοιποι απλά καίνε καύσιμα....




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.