Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2016

αναδάσωση ή κάτι άλλο;

...αυτή η εικόνα δεν σημαίνει πάντα ότι κάνουμε καλό στην αναγέννηση του δάσους!


Πάνος Β.
Παρακολουθώντας το ενθουσιασμό των εθελοντών προστασίας των δασών της Λίμνης και ιδιαίτερα τη συζήτηση για την αναδάσωση της περιοχής, άρχισα το ψάξιμο και το διάβασμα.
Προτάσεις υπάρχουν πολλές μεταξύ των συντοπιτών μας, ανάμεσά τους στη φύτευση μελισσοκομικών ειδών , ευκαλύπτων ή ακόμα και συλλογή σπόρων από τα καμμένα εδάφη για επιλεκτική φύτευσή τους.
Η κυρίαρχη αντίληψη μεταξύ των ειδικών δασολόγων είναι μία:Να αφήσουμε τα καμμένα στην ησυχία τους χωρίς παρεμβάσεις και με αυστηρή περιφρούρηση για την
απαγόρευση  βόσκησης.
Επισυνάπτω-για όσους έχουν όρεξη-τη μελέτη του ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών ερευνών, ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης, Π.Κωνσταντινίδη για τη σημασία επιλογής μεθόδων αναδάσωσης.
Λίγο διάβασμα πριν τη βιασύνη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.Ακόμα και όταν ζούμε σε εκείνο τον τόπο που όλοι τα γνωρίζουν όλα.

1 σχόλιο:

  1. Καλή η αποψη να αφήσουμε να ξαναγίνει το πευκοδάσος μονο του αλλα αυτο μπορει να γίνει μονο σε ενα σοβαρό κράτος που θα μπορέσει να το προστατέψει κιολας απο τις φωτιες και οπως αποδείχτηκε το δικό μας κράτος ηταν αναξιο να προστατεψει τα πευκα που ειναι ιδιαιτερα ευφλεκτα.Φυτευοντας αναμεσα στα πευκα που θα φυτρωσουν μονα τους και μερικα αλλα δέντρα που δεν καιγονται ευκολα και ευδοκιμουν στη περιοχη δε νομιζω οτι θα γινει μεγαλυτερο κακο απο αυτο που αντικρυζουμε σημερα ενα καρβουνιασμενο τοπιο 50.000 στρεμματων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.