Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διήμερο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στις ΡοβιέςΜε κόσμο γέμισε η κεντρική πλατεία των Ροβιών  στις 9 και 10 Ιουλίου 2016 για το 6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροβιών,
  Στις 9/7 χόρεψαν τα παιδικά τμήματα των Συλλόγων. Κύμης «Αξάνεμες», Αιδηψού, Ιστιαίας «Αθανάσιος Κορφιάτης», Ψαχνών «Ρίζες» και ο Σύλλογος από τις Κονίστρες. Το παιδικό Φεστιβάλ το οργανώνει ο Σύλλογός μας για 2η χρονιά και με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Εύβοιας

  Οι μικροί χορευτές με τους δασκάλους τους παρουσίασαν χορούς από τη Θεσσαλία, Μακεδονία, Ρούμελη, Αιγαίο και Επτάνησα.
 Φέτος για πρώτη χρονιά χόρεψε και το παιδικό τμήμα της χορευτικής ομάδας «Χοροβίαι» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροβιών.
 Τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ χόρεψαν χορευτές από την Ένωση Κρητών Εύβοιας «Ο Ψηλορείτης» , Ένωση Κυπρίων Εύβοιας ,από το εφηβικό τμήμα του χορευτικού συλλόγου « Το Λύμνι» ,Αγία Άννα και από τις Ροβιές ομάδα «Χοροβίαι»
 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος προσέφερε γεύμα στους χορευτές και ο κ. Κ.Τάρλας «Τζερόνε» φρόντισε για τη διασκέδαση που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες.
   Ο πολιτισμός και η παράδοσή μας δεν είναι ένα γραφικό τουριστικό αξιοθέατο, ούτε προσπαθούμε να τα σώσουμε για να τα στήσουμε μέσα σ’ ένα μουσείο. Τα τραγούδια, οι χοροί, τα έθιμα, οι γιορτές, το φαγητό, η λογοτεχνία , η ποίηση είναι η  η καθημερινή μας ζωή.  Είναι όλα αυτά που μας κάνουν να διατηρούμε την ταυτότητα και τη διαφορετικότητά μας μέσα σ’ αυτή την παγκοσμιοποιημένη πολιτισμική σούπα που θέλουν να μας εντάξουν.
  Όταν ξέρω ποιος είμαι, τις ρίζες, τον πολιτισμό και την ιστορία μου , δε φοβάμαι να αναγνωρίσω,  να αποδεχτώ, να εκτιμήσω και τους άλλους λαούς και πολιτισμούς με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό. Αυτό είναι ο Πολιτισμός , μακριά απ’ όλα αυτά τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά σύνδρομα που δυστυχώς εμφανίζονται στις κοινωνίες μας.

                                                                                   Μαμούχα  Κατερίνα
                                                                   Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροβιών 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …