Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Οι πρώτοι πρόσφυγες στις Ροβιές

Σύμφωνα με το δελτίο απογραφής προσφύγων, στις 28 Μάη φιλοξενούνται σε κατάλυμα της περιοχής ήδη 13 πρόσφυγες, στις Ροβιές.
Έτσι το χωριό δείχνει το φιλόξενο πρόσωπό του, παρά τις μειοψηφικές παράταιρες φωνές.

Παρά τον θόρυβο που δημιούργησαν οι απόψεις του Τοπικού συμβουλίου οι απόψεις των κατοίκων του χωριού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ακριβώς τη διαφορετική και υγιή αντίληψη.Κυρίαρχη η αντίθεση της Δασκάλας και των μαθητών του δημοτικού Ροβιών αλλά και άλλων σχολιαστών.
Παραθέτουμε μερικές από αυτές:


Δημήτρης Κατσίνης (πρώην Δήμαρχος Ελυμνίων): Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους. Η απόφαση πάρθηκε από το τριμελές ΤΣ με μια απουσία. Εκ των δύο που ψήφισαν ο ένας είναι από το Καλαμούδι! Ο ένας , υπό την πίεση μιας μερίδας ξενοδόχων, (οι οποίοι σημειωτέον, αν μπορούσαν, προκειμένου οι μο...Δείτε περισσότερα
23 Μαΐου στις 11:27 π.μ.

Βιβή Βουτσελά:
25 Μαΐου στις 12:42 μ.μ. · Αθήνα · 
Φαντάζομαι πως χωρίς να γνωρίζει-για άλλη μια φορά-ο μεγαλύτερος αριθμός των κατοίκων των Ροβιών το θέμα σε βάθος,έρχεται να αντιμετωπίσει το βαρύγδουπο και με απαξιωτικά σχόλια άρθρο..
Θέτω τα εξής ερωτήματα κι όποιος έχει σοβαρή θέση και γνώση ας απαντήσει υπεύθυνα: -Πότε έγινε αυτή η σφοδρή επίθεση και τι έκταση είχε και κανείς δεν πήρε χαμπάρι? - Η κυρία που το συνέταξε ήρθε η ίδια στις Ροβιές να συνομιλήσει με κατοίκους και να διαπιστώσει την αντιθεσή τους? -Όποιος το συμπεριέλαβε στα Λυμνιώτικα είχε ο ίδιος κάποια πληροφόρηση σχετικά με αυτή την τόσο σφοδρή επίθεση?
Επειδή η κοινή γνώμη μιας κοινωνίας δεν διαμορφώνεται απο ένα -δυο αιρετά πρόσωπα αλλά ούτε απο διάσπαρτες απόψεις,καλό θα ήταν πρωτού δημοσιεύονται τέτοιου είδους βαρύγδουπα άρθρα, να υπάρχουν και αξιόπιστα επιχειρήματα,τα οποία στο συγκεκριμένο δεν υπάρχουν.Πολλές φορές άνθρωποι που δουλεύουν σοβαρά στο χωριό έχουν δεί τη δουλειά τους και τις απόψεις τους να απαξιώνονται,να παραπληροφορείται ο κόσμος για τις απόψεις τους κ.λ.π
Δεν υποστηρίζω πως δεν υπάρχουν άνθρωποι που διαφωνούν,αλλά παράγινε το κακό με όσους γράφουν ελαφρά τη καρδία και χωρίς να το πολύσκεφτούν με σκοπό κατ αρχήν να γεμίσουν με κάτι τις φυλλάδες τους και δεύτερον να παραπληροφορήσουν.Γιάτι οταν κανείς γράφει,σχολιάζει κάτι για το οποίο η γνώση του είναι ελλιπής,όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση,σκοπός είναι η παραπληροφόρηση και μόνο..
Και με μεγάλη εκπληξη διαπίστωσα πως έχουν εξαφανιστεί άρθρα για πρωτοβουλίες του προσφυγικού πληθυσμού των Ροβιών που μόνο περήφανους μπορούν να μας κάνουν.

Πάνος Βασιλόπουλος:
25 Μαΐου στις 7:08 μ.μΝομίζω ότι ο πρόλογος του ΠΒ, Βιβή Βουτσελά, γράφει ακριβώς αυτό:την αναντιστοιχία των "εκπροσώπων" με τη γνώμη του κόσμου όπως διαμορφώνεται στις συζητήσεις γύρω από αυτό στο φμπ.Η αναδημοσίευση ακριβώς του άρθρου (όχι μόνο από εμένα) δημιούργησε τη συζήτηση για να ξεκαθαρίσουν αυτά που λές. Όμως η συζήτηση δεν θα χρειαζόταν, αν πλαισιωνόταν το τοπικό συμβούλιο από τις σωστές απόψεις για το θέμα κι όχι από το λέω ότι μου καπνίσει!Ο Δημήτρης Κατσίνης πάλι δίνει μια πολύ καλή απάντηση.Όμως όλα αυτά μένουν εδώ αντί να διαμορφώνουν τη πραγματική θέση της κοινότητας.Αν το ψάξεις λίγο παραπάνω θα δεις και κάποιες απίστευτες δηλώσεις,αλλά δεν νομίζω ότι το αρχικό σχολιό μου μπορεί να το μεταφράσει κάποιος διαφορετικά.Το κείμενο από tovima.gr τεκμηριώνεται με αποφάσεις και αν δεν το αναδημοσίευα θα αισθανόμουν σαν τη γάτα που κρύβει τα κακά της!Στηλιτεύω την απόφαση της κοινότητας που τελικά δεν σας εκπροσωπεί,αλλά πρέπει αυτό να το αλλάξετε εσείς οι Ροβιάτες. Για να μην αναρωτιέσαι λοιπόν σε ποιους απευθύνομαι και για να μη δημιουργούνται στο πρόσωπό μου τα λάθος "φαντάσματα".Καλό θα ήταν αν μαζευτούν τελικά όλες αυτές οι απόψεις να συνθέσουν ένα απαντητικό κείμενο στους εκπρόσωπους της κοινότητας και στο Δήμο που ευχαρίστως να συμπεριλάβω στα Λιμνιώτικα , για να μην έχουμε τη "κινούμενη εξαφανισμένη άμμο" των απόψεων του φμπ .Καλή και αγωνιστική συνέχεια...

Νίκος Σκουμπρής: Έγραφε η Άννα Παπαδοπούλου:
...."Μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, πρόσφυγες κυρίως από τον Μαρµαρά, εγκαταστάθηκαν στη Λίµνη, στις Ροβιές και στη Xρόvια. Οι πρόσφυγες έφεραν την οικονοµική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Με την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών του Βενιζέλου, το 1926, πάρθηκαν από τον ιδιοκτήτη τά σπίτια και περιβόλια του χωριού και δηµιουργήθηκαν δύο οικισµοί µέσα στο χωριό, των παλαιών κατοίκων («γηγενών») και των προσφύγων (‘’συνοικισµός’’). Τους δόθηκαν και πολλά από τα χωράφια του τσιφλικιού και δικαιώµατα βοσκής και ξύλευσης στα δάση του τσιφλικιού'.......
http://www.imchalkidos.gr/Site/ePageUser/PageUser.asp...

Υπήρχαν και ελάχιστα σχόλια από ρατσιστικά μέχρι φασιστικά , τα οποία μπορεί κανείς να τα διαβάσει στο Πρώτο Θέμα.Εδώ δεν υπάρχει χώρος...

1 σχόλιο:

  1. εδω εχετε 4 σχολια...τα "ελάχιστα σχόλια από ρατσιστικά μέχρι φασιστικά"..ποσα ηταν εφοσον τα χαρακτηριζετε ελαχιστα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.