Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

ΓΗΡΑΣΚΟΝΤΕΣ ΑΕΙ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΘΑ

Πάμπος Σ. Χατζηλαμπής


ΓΗΡΑΣΚΟΝΤΕΣ ΑΕΙ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΘΑ (δεν είναι ντροπή, τα ελληνικά είναι δύσκολη γλώσσα…) 

ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΩΣ, με τη σχετική παραπομπή στις πηγές και ειδικά αφιερωμένο σε όσους αγνοούν βασικά νοήματα όρων που είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν στην κοινωνική τους ζωή και λειτουργία, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται.
Μια σύντομη ανάγνωση των παρακάτω θα τους προφυλάξει από του να παρεξηγηθούν και να θεωρούνται πως προσπαθούν να εξαπατήσουν με τη, ευρέως διαδεδομένη στους προπαγανδιστές μέθοδο της αυθαίρετης, «α λα κάρτ» ερμηνείας και χρήσης όρων.
Ολιγωρία: κρίσιμη έλλειψη ενδιαφέροντος και προσοχής από κάποιον κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Συνώνυμα: αμέλεια, αδιαφορία, παραμέληση. (Βικιλεξικό).
Ολιγωρία: Το φροντίζειν ολίγον (ελάχιστα, ουδόλως). Συνώνυμα: Παραμέλησις, αμέλεια, αδιαφορία.(Λεξικόν Αρχαίας Ελληνικης Γλώσσης, Ιω. Δρ. Σταματάκου)

Ολιγωρία: Έλλειψη φροντίδας, δείξιμο αδιαφορίας προς κάτι. Ετυμολογία: ολίγος+ώρα. Συνώνυμα: αφροντισιά, ανεμελιά, αδιαφορία, αμέλεια, αμελησία, ακηδία, αναμελιά. Αντίθετα: φροντίδα, μέριμνα, ασχολία, ενδιαφέρον. (Υπερλεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας. Μονοτονικό, Ερμηνευτικό-Εννοιολογικό, Ετυμολογικό, Παραγώγων, Συνωνύμων, Αντιθέτων. Εκδ, Αφοι Παγουλάτου).

Για την αναζήτηση και αντιγραφή,
Πάμπος Σ. Χατζηλαμπής

Υ.Γ.: Η συνεχής απόρριψη κάποιας πρότασης από κάποια αρχή ΔΕΝ είναι ολιγωρία. Η εμμονή ωστόσο στην κατ' επανάληψη κατάθεσή της, με την κατά τεκμήριο εκ των προτέρων γνωστή τύχη της, μπορεί να παρεξηγηθεί και να εκληφθεί ως ένδειξη αδιαφορίας, ακηδίας, αλλά και ενδιαφέροντος για τις συνέπειες που μπορεί να έχει.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.