Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΒΙΩΝ: 7η Γιορτή Ελιάς

   Στην κεντρική πλατεία Ροβιών για 7η χρονιά πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Ελιάς το Σάββατο 22 Αυγούστου με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροβιών.
  Ευτυχώς ο καιρός βοήθησε... η μπόρα ξέσπασε στο τέλος της γιορτής, και στην πλατεία συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος.
  Το ενδιαφέρον τράβηξε η έκθεση φωτογραφιών από τις Ροβιές πριν από μερικές
10ετίες. Αλλά και ο μπουφές με τις ελιές, το πατέ, το τσίπουρο και τα διάφορα εδέσματα που επιμελήθηκαν οι κυρίες του Συλλόγου.
  Σ’ ένα μεγάλο πίνακα μικροί και μεγάλοι ζωγράφισαν τη δική τους ελιά βάζοντας την υπογραφή τους.
  Οι μαθητές της Ε΄και Στ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ροβιών , Θεοδώρα Σταμούλου, Νικηφόρος Τεκίρδαγλης και Βασιλική Πορτοκαλίδη  παρουσίασαν εργασία για την ιστορία του τόπου μας και την ιστορία των υπεραιωνόβιων  δέντρων του ελαιώνα Ροβιών.
 Ο ελαιώνας που υπάρχει σήμερα δημιουργήθηκε από το 1917 ως το 1963. Εκατοντάδες κάτοικοι των Ροβιών και των γύρω περιοχών με σκληρή δουλειά από ήλιο σε ήλιο καθάρισαν και εκχέρσωσαν εκατοντάδες στρέμματα δάσους , άνοιγαν λάκκους κι έφερναν ελιές από απομονωμένα μέρη του κτήματος και τις φύτευαν.
  Ο ελαιώνας εκτείνεται από την παραλία μέχρι τους πρόποδες των γύρω βουνών  Καβαλάρη Ξηρόν όρος Τελέθριο και καλύπτει περίπου 3.500 στρέμματα και 70.000 ελαιόδεντρα. Ο ελαιώνας των Ροβιών φημίζεται για την επιτραπέζια ελιά του. Η ανώτερη ποιότητα των ελιών οφείλεται στο συνδυασμό ηλιοφάνειας, εδάφους και μικροκλίματος της περιοχής μας,επίσης οφείλεται στην ικανότητα, τη γνώση και την επιμέλεια γυναικών και ανδρών που εργάζονται και κοπιάζουν σ’ αυτόν.
   Ο «παλιός» ελαιώνας στην περιοχή  Καμίνι ,έχει δέντρα που χρονολογούνται στα χρόνια της Φραγκοκρατίας γύρω στα 1.100-1.200 μ.Χ. Οι ντόπιοι το γηραιότερο ελαιόδεντρο το ονομάζουν «νύφη» Η νύφη είναι κοντή και στρουμπουλή, με περίμετρο κορμού 11μ. Δίπλα της στέκεται, ψηλός και λεπτός ο «γαμπρός». Τα άλλα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, είναι οι συμπέθεροι και οι κουμπάροι. Τα υπεραιωνόβια αυτά δέντρα δεν έχουν καθόλου «καρδιά», παρ’όλα αυτά εξακολουθούν εδώ και πάνω από 7 αιώνες να δίνουν τον πολύτιμο καρπό .
Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βικτώρια Μακρή επεσήμανε την αξία και τη σπουδαιότητα που έχει για τον τόπο μας και τους ανθρώπους η καλλιέργεια της ελιάς. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροβιών με την απόφασή του πριν 7 χρόνια να καθιερώσει τη Γιορτή της Ελιάς θέλησε να συμβάλλει στη ανάδειξη αυτού του σπουδαίου προϊόντος ,« υγρό χρυσάφι» κατά τον Όμηρο , με απώτερο σκοπό, να γίνει αυτή η γιορτή το κεντρικό δρώμενο του καλοκαιριού στις Ροβιές. Δυστυχώς δεν έχει την ανάλογη συμπαράσταση και συμμετοχή  των άμεσα εμπλεκομένων στην παραγωγή, καλλιέργεια και επεξεργασία της ελιάς. Ο Σύλλογος θα συνεχίσει τις προσπάθειές του, ελπίζοντας σε μεγαλύτερη συμμετοχή στις γιορτές που θα έρθουν.
                                                                    Μαμούχα Κατερίνα

                                                 Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροβιών   

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό. Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα. Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα. Τι να κάνουμε λοιπόν; Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό. Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε. Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν. Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτ

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

IN   MEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας... Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια. Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου. Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής… Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορο

βαρκάδα στο Καντήλι,μόνο 5000 ευρώ!

«Σύλληψη ημεδαπών ατόμων για παράβαση διατάξεων των περιοριστικών μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας στην θάλασσα» Σε διαδικασία επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων κινήθηκε σήμερα την 25-04-2020 ο Λιμενικός Σταθμός Λίμνης Ευβοίας σε βάρος δύο ατόμων τα οποία παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στην θάλασσα, που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης διασποράς του νέου κορωνοϊού COVID – 19. Συγκεκριμένα, ερασιτεχνικό σκάφος αναψυχής με δύο επιβαίνοντες εντοπίστηκε τις πρωινές ώρες να πλέει στην περιοχή Β. Ευβοϊκού στην θέση ΚΑΝΤΗΛΙ από το Πλωτό Περιπολικό Μέσο του Λιμενικού Σταθμού Λίμνης, το οποίο διενεργούσε περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Τα ανωτέρω άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και τους επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο των πέντε χιλιάδων ευρώ. Ο Λιμενοσταθμάρχης Ανθυπασπιστής Λ.Σ. ΣΑΚΚΑΓΙΑΝΝΗΣ Ευάγγελος