Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όταν στέρεψαν τα ΑΤΜ...


του Πάνου Β.
Μια μικρή βόλτα στο χωριό το πρωί, σου φτιάχνει πάντα τη διάθεση. Συναντάς τους  γνωστούς  και αφουγκράζεσαι, βγάζοντας συγχρόνως έξω και ότι θες να μοιραστείς.
Η στάση η πρώτη έγινε φυσικά στο ΑΤΜ. Ουρά μεγάλη στην «αγροτική» πιο φτωχός συγγενής η «Εθνική». Πήρα τα 60 ευρώ  που μου αναλογούν και γύρω μου οι συνταξιούχοι με ανησυχία, αλλά ωριμότητα και τάξη, έδειχναν να προσπαθούν να συμβιβαστούν με τη νέα πραγματικότητα της φτώχειας. Ο Βαγγέλης ανήσυχος κι αμίλητος, ο Δημήτρης διαμαρτυρόμενος στη κυβέρνηση που δεν δούλεψε αρκετά, αλλά αυτός είχε ήδη τέσσερις κάρτες και έβγαζε από τη τράπεζα ένα εξαιρετικό «μεροκάματο». Πιο συνεσταλμένος ο τρίτος είπε ότι τα 60 είναι αρκετά, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν του φτάνει η σύνταξη για να  βγάζει κάθε μέρα. Άλλοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί άνοιξε η τράπεζα μόνο στην Ιστιαία, οπότε το 60ρι το θες μόνο για έξοδα μετακίνησης για να πας εκεί, να πάρεις 120 μετρητά.

Για ψωμί διάλεξα μικρή φρατζόλα, κι αν και μου γιάλισαν τα κουλουράκια , δεν πήρα, λέω : «οικονομία, δεν ξέρεις τι γίνεται».
Τα στοιχειώδη και στο μανάβικο, όπου ο μανάβης απόρησε στην εμφάνιση κάποιου πενηντάρικου. Τα τρία εικοσάρικα στο πορτοφόλι έχουν φρεσκάδα τράπεζας, πια. Τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα μυρίζουν κουμπαρά.
Το αδύνατο κοτόπουλο ο κρεοπώλης το έκοψε σε μερίδες, με μίσος. «Ρε συ» μου λέει, «τους ψήφισα για να πάνε όλους αυτούς ,που μας δούλεψαν τόσα χρόνια, φυλακή και δεν έκαναν τίποτα μέσα σε πέντε μήνες. Και να τώρα…», υποδεικνύοντας την ασφυξία της αγοράς και το παράπονό του.
Ο «φιλομνημονιακός» του δρόμου,  με καταθέσεις στο εξωτερικό, με ρώτησε αν ψώνισα με δελτίο. Του απάντησα ότι ψώνισα με αξιοπρέπεια. Δεν πρέπει να το κατάλαβε.
Η μάνα μου στο τηλέφωνο με καθησύχασε. «Μπόρα είναι θα περάσει, στη κατοχή ήταν πολύ χειρότερα, θέλουνε να φάνε τον Τσίπρα, για αυτό τα κάνουν αυτά…»
Η δικιά μου η στενοκεφαλιά λέει ότι προτιμώ τη δικά μας «κατοχή» από το να πάμε στις ίδιες πρακτικές των χαμογελαστών σαμαροβενιζέλων που θα έχουν ύφος δικαιωμένου σωτήρα, στις επόμενες εκλογές. Προτιμώ την Ελλάδα που αρχίζει από την αρχή, χτίζει στα λάθη της και στη παιδεία της, φτιάχνει το δικό της νόμισμα, στη μοναξιά της παγκοσμιοποίησης. Δεν έχω σαν ενήλικας και πολλές απαιτήσεις  ακόμα, σε σχέση με τη νέα γενιά, που εδώ και χρόνια δεν γνωρίζει μισθό ή τη δική της οικογένεια. Το όχι από το ναι της Κυριακής , το έχω ήδη διαλέξει.
Ένα τσακ χρειάζεται κάνει την ανησυχία φόβο και μετά πανικό. Αυτό το τσακ έχει ονοματεπώνυμο, με ευγενείς χορηγούς. Η ανησυχία από μόνη της σημαίνει εγρήγορση, ενημέρωση , προσπάθεια να καταλάβεις τι γίνεται. Από κει και μετά ο φόβος με τον πανικό σε οδηγούν στον όχλο.
Αν υπήρχαν ΑΤΜ στις Θερμοπύλες, το ’21 ή το ’40, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Και τότε είχες κόσμο να λιποψυχεί και κόσμο να επαναστατεί. Τα ιερά και όσια άλλαξαν μαζί με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μας. Και αυτό που άλλαξε κατά πολύ, είναι η εκπροσώπηση του ιδεολόγου «Εφιάλτη», σαν δικαιολογία μιας κοινωνίας. Για τα παιδιά μου, για τη βενζίνη μου, για το ουϊσκάκι μου…
Οι δικοί μου ξένοι με ειδοποίησαν, ότι όσοι έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη διαλυμένη χώρα μας, θα ψήφιζαν όχι. Από μακριά ίσως βλέπεις καλύτερα και καθαρότερα. Έχουμε μείνει μια Ελλάδα πρεσβυωπικών γέρων. Δικαιολογούμαστε.
Τη Κυριακή μακάρι να είναι ο καθένας νηφάλιος και ενήμερος στο τι θα ψηφίσει. Η Δημοκρατία περιθάλπει και τους διαφορετικούς. Δημοκρατία οι πανικόβλητοι δεν χρειάστηκαν ποτέ. Τους έλεγαν οι άλλοι τι , που και πως. Ελπίζω, όχι και τώρα.
Το χωριό μου, μια μεγάλη ουρά με ΑΤΜ , που όλοι κάτι καταθέτουν…
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό. Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα. Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα. Τι να κάνουμε λοιπόν; Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό. Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε. Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν. Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτ

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

IN   MEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας... Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια. Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου. Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής… Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορο

βαρκάδα στο Καντήλι,μόνο 5000 ευρώ!

«Σύλληψη ημεδαπών ατόμων για παράβαση διατάξεων των περιοριστικών μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας στην θάλασσα» Σε διαδικασία επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων κινήθηκε σήμερα την 25-04-2020 ο Λιμενικός Σταθμός Λίμνης Ευβοίας σε βάρος δύο ατόμων τα οποία παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στην θάλασσα, που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης διασποράς του νέου κορωνοϊού COVID – 19. Συγκεκριμένα, ερασιτεχνικό σκάφος αναψυχής με δύο επιβαίνοντες εντοπίστηκε τις πρωινές ώρες να πλέει στην περιοχή Β. Ευβοϊκού στην θέση ΚΑΝΤΗΛΙ από το Πλωτό Περιπολικό Μέσο του Λιμενικού Σταθμού Λίμνης, το οποίο διενεργούσε περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Τα ανωτέρω άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και τους επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο των πέντε χιλιάδων ευρώ. Ο Λιμενοσταθμάρχης Ανθυπασπιστής Λ.Σ. ΣΑΚΚΑΓΙΑΝΝΗΣ Ευάγγελος