Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η δημοκρατία επιτέλους στα σχολεία μας.


Του Πάνου Β.
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων διευθυντών στα σχολεία της Λίμνης. Με συντριπτικές  ή απλά μεγάλες πλειοψηφίες, οι εκπαιδευτικοί σε κάθε σχολείο εξέλεξαν τον Γιάννη Παλάντζα διευθυντή στο Λύκειο Λίμνης, τη Γεωργία Λάττα στο Γυμνάσιο και τον Σέφη Σκρέτα στο Δημοτικό σχολείο.
Το πρωτοφανές ήταν φυσικά η νέα διαδικασία: Κάλπες και οι σύλλογοι καθηγητών και δασκάλων επιλέγουν με μυστική ψηφοφορία τους διευθυντές τους, σε αντίθεση με την επιεικώς διαβλητή και αμφισβητούμενη διαδικασία των συνεντεύξεων από διορισμένους
προϊσταμένους  που ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι κομματικές συμπάθειες και επιλογές του παρελθόντος έδωσαν τη θέση τους στη βούληση κάθε εκπαιδευτικού συλλόγου διδασκόντων, ποιόν θέλει για διευθυντή στο σχολείο του. Η συμμετοχή υποψηφίων ήταν ελεύθερη και υπήρξε και η δυνατότητα ώστε  υποψήφιοι με «προσόντα» προϋπηρεσία και τίτλους να αποκλεισθούν, αν δεν ψηφιζόντουσαν από  το στοιχειώδες  ποσοστό του 20% των εκπαιδευτικών.
Το δημοκρατικό δημόσιο σχολείο , έκανε το πρώτο του βήμα για την αυτονόμηση και αυτοδιοίκησή του και απομένουν ακόμα αρκετά χιλιόμετρα πορείας να μπορέσει να κατακτήσει τη θέση του μέσα στη κοινωνία. Από τη διαδικασία της ανόητης αξιολόγησης με την υποχρεωτική ποσόστωση «ανίκανων»  εκπαιδευτικών μέχρι  την εκλογή των διευθυντών από τους συλλόγους μεσολάβησε μόνο  μια κάλπη δρόμος.
Η Λίμνη έχει μια σημαντική επιρροή σε όλα τα σχολεία του Δήμου, έχοντας εκλεγμένους με μεγάλες πλειοψηφίες διευθυντές στα σχολεία: στο Λύκειο Μαντουδίου  ο Δημήτρης Αλεξίου, στο Δημοτικό Μαντουδίου ο Δημήτρης Καϊτσιώτης , στο Γυμνάσιο Αγίας Άννας η Ολυμπία Φορτοτήρα και στο Δημοτικό Αγίας Άννας ο Νίκος Παπασωτηρίου. Αυτό επιπροσθέτως   φέρνει και την εκπαιδευτική απάντηση στην τοπικιστική λαίλαπα των δημοτικών εκλογών, με επιλογή διευθυντών από διαφορετικά χωριά, χωρίς τοπικιστικές προκαταλήψεις. Η ενότητα του χώρου μας έχει ένα πρώτο σημείο αναφοράς και αυτό είναι ευτυχώς τα σχολεία του.
Σαν υποψήφιος θεώρησα τιμή μου να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία, μόνο και μόνο για να πάρω γεύση από αυτό το κομμάτι αγώνων των εκπαιδευτικών επί τόσα χρόνια για ένα δημοκρατικότερο σχολείο. Η επίδραση των κομματικών επιλογών στις βαθμίδες της εκπαίδευσης ήταν εκείνο το κάστρο που έπρεπε πρώτο να πέσει, για να έχουμε συνέχεια. Νομίζω ότι οι ευθύνες της εκπαιδευτικής κοινότητας μπροστά στη νέα χρονιά και με τις οικονομικές εξελίξεις να καθορίζουν το φτωχικό μας αλλά ελπιδοφόρο μέλλον γίνονται μεγαλύτερες. Το σχολείο να αγκαλιάσει και να αφουγκραστεί τη κοινωνία, να περιορίσει τις εσωτερικές του ανισότητες (δεν είναι δυνατόν εκπαιδευτικός να πληρώνεται σχεδόν όσο το …διευθυντικό επίδομα και να είμαστε όλοι ίσοι).Πρέπει  επίσης και τα χωριά μας να αγκαλιάσουν και να δείξουν εμπιστοσύνη στη δημόσια εκπαίδευση, να τη τροφοδοτήσουν με την ειλικρινή και καλοπροαίρετη κριτική και αξιολόγηση της, για να μπορέσουμε να πάμε πιο μπροστά , πιο γρήγορα.
Εύχομαι οι νέοι διευθυντές να τα καταφέρουν καλύτερα ακόμα και με χειρότερες καταστάσεις. Τους εύχομαι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τους εκλέκτορες εκπαιδευτικούς σαν συνυπεύθυνους στο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο και όχι σαν προϊστάμενοι. Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους η συγκεκριμένη διετία να αποδείξει την ορθότητα των επιλογών μας, να μας δώσει την υγεία, τη δύναμη και τη παιδεία, να συγκροτήσουμε το δημοκρατικό σχολείο που θα μπορεί να κάνει τις πληγές του δύναμη και να δημιουργεί το ισχυρότερο θεμέλιο της μελλοντικής κοινωνίας των ανθρώπων με ιδανικά, ηθική και  αξίες.
Σε ένα κόσμο που αλλάζει αν το σχολείο δεν μπει οδηγός πάμε χαμένοι. Ακόμα και με ...ευρώ!
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …