Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Je Suis Charlie


Του Πάνου Βασιλόπουλου

Ο κόσμος που ζούμε έχει αγριέψει πολύ. Οι ιδέες που διακινούνται περνούν από τη κρησάρα  των ελεγχόμενων ΜΜΕ, φιλτράρονται ή προωθούνται κατά το δοκούν. Η αλήθεια και το ψέμα είναι πια ζητήματα μιας ανύπαρκτης αντικειμενικής ενημέρωσης και το τι μαθαίνει ή τι πιστεύει ο καθένας είναι ζήτημα περισσότερο του καναλιού που παρακολουθεί, παρά της κοιμισμένης κρίσης του.

Σατυρικό περιοδικό στάθηκε απέναντι στους φανατικούς του Ισλάμ, με όπλο του τη γελοιογραφία, στόχο του τη γελοιοποίηση του θρησκευτικού φανατισμού, και άμυνά του τη νομοθεσία της ευνομούμενης Γαλλίας.
Το αποτέλεσμα επισκίασε ακόμα και τις Ελληνικές εκλογές. Εν ψυχρώ εκτέλεση δημοσιογράφων, υπαλλήλων και περαστικών, μέσα στη καρδιά του Παρισιού, της πόλης του φωτός.
Αν επεδίωκα να ξεσπάσει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, κάπως έτσι θα το ξεκίναγα. Ο κόσμος ανακατεμένος σε χρώματα, θρησκείες, ήθη και έθιμα, ανακατεύεται ακόμα περισσότερο στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, στην πίεση των τοπικών πολέμων, στην διάδοση του φόβου σαν τρόπο εξουσίας .
Η αλληλεγγύη , χαρακτηριστικό της ανθρώπινης υγιούς κοινωνίας, βασική προϋπόθεση των θρησκειών του κόσμου, δίνει τη θέση της στις φοβίες.
Από τη μια άκρη οι θάνατοι των δυτικών νοσηλευτών που πασχίζουν να θεραπεύσουν τους αβοήθητους από τον Έμπολα, από την άλλη Τζιχαντιστές να δολοφονούν, παραχαράσσοντας μια  θρησκεία, αθώους. Η λεπτή θέση των σκεπτόμενων πρέπει να λειτουργήσει πυροσβεστικά και άμεσα,  απέναντι στην εκδίκηση και απέναντι στη διάχυση του φόβου.
Ο αμόρφωτος άνθρωπος βρίσκει καταφύγιο στο φανατισμό, οι εξουσιαστές διοχετεύουν την ανυπαρξία ιδεολογίας στην μεθοδευμένη πίστη και ο κόσμος μας αρχίζει και ανατινάζεται.
Ο λαθροπρωθυπουργός μίλησε πριν λίγες μέρες για λαθρομετανάστες και να  μπει το ηλεκτροφόρο σύρμα στον Έβρο για να τους αποτρέπει την είσοδο. Ήδη χιλιάδες Σύριοι, Αφρικανοί, Ασιάτες με σαπιοκάραβα ,έχουν γίνει βορά των ψαριών στη Μεσόγειο  και η αλληλεγγύη της παγκοσμιοποίησης δεν δίνει το χέρι ούτε σε ένα παιδί που πνίγεται.
Να μη μπουν στη χώρα μας, αλλά η χώρα να έχει βάλει την υπογραφή της στο πόλεμο του ΙΡΑΚ, της Λιβύης, του Αφγανιστάν, των Παλαιστινίων. Να συνεισφέρουμε με κάποιο «αόρατο» τρόπο στο ξεριζωμό, στην οικονομική υποβάθμιση, στην αφαίμαξη των πόρων των λαών, να συμμετέχουμε στις πρακτικές που δημιουργούν ολοένα και περισσότερους μετανάστες , και εμείς απλά να κοιτάμε το τι γίνεται, όπως μας βολεύει.
Δεν αρκούν φυσικά  οι εκλογές στις 25 , για να λυθεί το πρόβλημα. Χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική, μια διαφορετική προσέγγιση , μια διαφορετική αντιμετώπιση της κατάστασης. Ήδη την πενταετία της κρίσης , εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έφυγαν και προσφέρουν στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα την εργατική τους δύναμη, σαν οικονομικοί μετανάστες. Ανακατεμένοι με εκατομμύρια άλλους μετανάστες από όλο τον κόσμο. Επιλεκτικές φωτιές που καίνε ισλαμιστές και αφήνουν άθικτους χριστιανούς δεν υπάρχουν. Πριν λίγο καιρό η δολοφονία μιας τουρκάλας από ναζιστές στη καρδιά του Βερολίνου, η οι δολοφονίες ελλήνων και ξένων «διαφορετικών» από τους ντόπιους εθνικιστές εδώ, το επιβεβαιώνουν.
Οι δολοφόνοι του Παρισιού ανάβουν σήμερα άλλη μια  βόμβα για τη παγκόσμια έκρηξη. Είναι ζήτημα χρόνου η φωτιά να επεκταθεί και στην Ελλάδα, των πρώην πολιτικά «ίσων αποστάσεων». Και οι πολιτικές που θα ευνοήσουν τον εθνικισμό, την ισλαμοφοβία,  για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση , απλά θα μας βάλουν πολύ βαθύτερα στο λούκι του ολέθρου και του πόλεμου.
Στις 25 λοιπόν, σε ένα κόσμο που αλλάζει δεν ψηφίζουμε μόνο για να διώξουμε τους αποτυχημένους της Ελληνικής οικονομίας. Ψηφίζουμε για να μπορούμε να βλέπουμε με ανοιχτά μάτια, τον κόσμο που ζούμε μαζί του. Να μπορούμε να διακρίνουμε ανάμεσα στις απόψεις την πιο σωστή. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπερασπιστούμε το να υπάρχουν απόψεις.Ο φασισμός είναι ο ίδιος, άσχετα με τη θρησκεία του φασίστα.
Έτσι σήμερα είμαστε όλοι Τσάρλυ!

Δημοσιεύθηκε στον Παλμό της Βόρειας Εύβοιας στις 10-1-2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.