«ΕΛΥΜΝΙΑΙ ΠΕΤΡΑΙ»: Ανοικτό Θέατρο στη Λίμνη!

...ας αρχίσουμε να το ονειρευόμαστε, με τη βοήθεια του φωτοσοπ!

του Γιάννη Παλάντζα

Το παρόν άρθρο εγκαινιάζει την προσπάθεια για τη γενικότερη αναβάθμιση του Διδακτηρίου των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Πόλης μας, με «αιχμή του δόρατος» τη δημιουργία ενός ανοικτού θεάτρου, εντός του προαυλίου χώρου του Γυμνασίου και Λυκείου Λίμνης και δη στο Βορινό τμήμα του, υποδομή που δεν θα κωλύει τη λειτουργία των Σχολικών Μονάδων, αντ’αυτού πρόκειται να τις υποστηρίξει εκπαιδευτικά, λειτουργικά και οικονομικά. Ουσιαστικά, τίθενται σε εφαρμογή παλαιότερες σκέψεις του εκπαιδευτικού
δυναμικού, που υπηρέτησε σε αυτό, η  απόφαση του Διευθυντή του Λυκείου, του Συλλόγου Διδασκόντων και του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου, στα πλαίσια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, τα οποία ήδη εκτελούνται και συμβάλλουν στον γενικότερο προβληματισμό αναβάθμισης των υποδομών του Σχολείου αλλά και της διεύρυνσης του ευρύτερου εκπαιδευτικού και πολιτισμικού του ρόλου στην περιοχή.
            Όνειρό μας είναι να επιτύχουμε την απαραίτητη μαθητική κινητικότητα και την κρίσιμη κοινωνική συμμετοχή, προκειμένου να διαμορφώσουμε, καταρχήν, τη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας κατασκευής και, μετέπειτα, της ένταξης του θεάτρου στη γενικότερη πολιτιστική καθημερινότητα. 
            Ο προϊδεασμός της Δημοτικής Αρχής και των σχετικών με την υπόθεση Λιμνιωτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν, έχει πραγματοποιηθεί και εναπόκειται σε εμάς και όλους εσάς η πρόκληση του αρχικού σχεδιασμού, ο προσανατολισμός δωρεών, η εξοικονόμηση πόρων, η κατασκευή του υπαίθριου θεάτρου και η ένταξή του στη σχολική και κοινωνική καθημερινότητα του Δήμου μας, ως ενός ενεργού πυρήνα πολιτισμού. Σύμφωνα με τον προγραμματικό σχεδιασμό το θέατρο θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, αλλά και το εφαλτήριο για την πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αφού θα παρέχει τη δυνατότητα στα Σχολεία, που θα το διαχειρίζονται, αλλά και στους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, τη δυνατότητα να οργανώνουν και να φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα υψηλών προδιαγραφών και υπερτοπικής σημασίας. Το ίδιο το θέατρο θα αναδειχθεί σε τοπόσημο, ενώ η έναρξη λειτουργίας του θα συμβάλλει στην αναβάθμιση όχι μόνο της πολιτιστικής αλλά και της οικονομικής ζωής της ευρύτερης περιοχής, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες απασχόλησης στους κατοίκους της και αποτελώντας πόλο έλξης επισκεπτών.
            Η υποδεικνυόμενη περιοχή ανταποκρίνεται ιδανικά σε μια σειρά παραμέτρων και με τις υπάρχουσες διαστάσεις, θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα Ανοικτό Θέατρο 1.000-1200 θέσεων. Παράλληλα, ο χώρος αναδεικνύει και την ιστορική παράδοση της Πόλης και τη συνδέει με θεατρική «κουλτούρα» της, αφού αυτός γειτνιάζει με την χαρακτηριστικότερη γεωλογική διαμόρφωση της περιοχής, αυτήν που ο Αριστοφάνης κατονομάζει στην Κωμωδία του «Όρνιθες» ως «Ελύμνιαι Πέτραι».
            Φυσικά, ο δρόμος που θα πρέπει να διανυθεί θα είναι μακρύς. Όμως, αξίζει για αυτήν την Πόλη και την Περιοχή της η προσπάθεια, αφού σε κάθε ευκαιρία Θεατρικής ή Εικαστικής εκδήλωσης η επίδοση και η ανταπόκριση  των κατοίκων της είναι πράγματι αξιοθαύμαστη.
Ιδιαίτερα, μάλιστα, σε μια περιοχή με Τουριστικό Αναπτυξιακό Προσανατολισμό τα ανοιχτά θέατρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού, κουβαλούν μια μαγεία, μια αίσθηση ελευθερίας. Σε εντάσσουν σε όλη αυτή την εποχιακή πανδαισία ποιοτικών «δραματικών» και μουσικών εκδηλώσεων και στο δίκτυο παρόμοιων πρωτοβουλιών (Διάζωμα), οι οποίες, όπου έχουν καρποφορήσει, μεταμόρφωσαν «εαυτούς και αλλήλους».  Ένα μικρό βήμα, λοιπόν, από μας, ένα πιθανό άλμα για όλους σας!

                                                         Δρ. Παλάντζας Γιάννης


                                                  Δ/ντής Γενικού Λυκείου Λίμνης

Σχόλια