το Λύκειο Λίμνης στο θωρηκτό Αβέρωφ-φωτογραφίες

ΤΟ ΓΕΛ ΛΙΜΝΗΣ ΤΙΜΑ ΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ «ΑΒΕΡΩΦ» 
ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΜΝΙΩΤΙΚΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥΤο Γενικό Λύκειο Λίμνης πραγματοποίησε στις 29 Οκτωβρίου 2014 επίσκεψη στο Ναυτικό Πάρκο του Πολεμικού μας Ναυτικού στο «Τροκαντερό». Η εκδήλωση αυτή ολοκλήρωσε την αφιερωματική Σχολική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου για τη συμμετοχή της
Λίμνης στην Εποποιία του 1940.

 «Υπηρέτησα επί του Θωρ. «Γ. Αβέρωφ» ως Ναύτης Γραφεύς από 14 Μαρτίου 1916 έως 31 Ιανουαρίου 1919 (Ζανιάκος Κ.)».


Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στην προβλήτα του Μουσείου, όπου ναυλοχούν αρκετά ιστορικά πλοία: μια αθηναϊκή τριήρης, το αντιτορπιλικό βέλος, ιστιοφόρα και ατμοκίνητα πλοία και φυσικά το θρυλικό Θωρηκτό «Αβέρωφ».
Η περιήγηση των παιδιών στα καταστρώματα και τους εσωτερικούς χώρους του πλοίου πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε δύο ομάδες, οι οποίες κινήθηκαν αντίθετα μεταξύ τους. Η άριστη κατάσταση του παλαιωμένου πολεμικού και η μαγική ατμόσφαιρά του εντυπωσίασαν τα παιδιά. Ιδιαίτερη συγκίνηση διαχύθηκε μεταξύ τους, όταν στους εκθεσιακούς χώρους των κατώτερων πληρωμάτων εντόπισαν τις αναμνηστικές φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα ναυτών από τη Λίμνη.

Για μια ακόμα φορά συνειδητοποιήθηκε ότι η περιοχή στους εθνικούς αγώνες ήταν πάντα παρούσα, με δυναμικό και ηρωικό τρόπο, αλλά πολλές φορές με άγνοια για την προσφορά της αυτή. Το ΓΕΛ Λίμνης έχει διαμορφώσει, ήδη, μια παράδοση αναζήτησης της «Τοπικής Αριστείας» και αυτό θα συνεχίσει να πραγματοποιεί και να προβάλει στο μέλλον! 

 

«Λιμνιώτες ναύτες του ιστορικού θωρηκτού Γ. ΑΒΕΡΩΦ του στόλου μας φωτογραφίζονται στο Ελληνικό φωτογραφείο ΙΡΙΣ στο Πέραν της Κωνσταντινουπόλεως. (Όρθιοι από αριστερά: Δ. Αργυρόπαις, Μ. Τσαντίλης, Ε. Κυβερνήτης - Καθήμενοι από αριστερά: Κ. Ζανιάκος, Γ. Βρυσιώτης)». 


Σχόλια