Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπάρχει ελπίδα…
Περίπου 600 θεατές κατάφεραν να δουν τις τρεις παραστάσεις που έδωσε η θεατρική ομάδα Λίμνης στο ΕΛΥΜΝΙΟ. Αν σκεφτεί κανείς ότι 1700 κατάφεραν να ψηφίσουν για το Δήμο, τότε το ποσοστό είναι μικρό, αν επιπλέον αναλογιστούμε ότι από τους θεατές πάρα
πολλοί ήταν ...εισερχόμενοι στη Λίμνη. Όμως το κόμμα του πολιτισμού, σιγά σιγά κερδίζει οπαδούς, μαζί με τις άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες του χωριού μας (χορός, μουσική, αθλητισμός).
Η ίδια η παράσταση ήταν ένας θρίαμβος. Μια νίκη των διπλανών μας ανθρώπων απέναντι στη βαρβαρότητα. Η επιβράβευση της ανιδιοτέλειας, της επιμονής, της υπομονής. Μια χούφτα Λιμνιώτες   αποδεικνύουν ότι η ζωή δεν είναι τηλεόραση. Παραμέρισαν τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τη προσωπική τους ζωή, για να χαρίσουν δυο ώρες γέλιου ή καλύτερα να μας ανοίξουν ένα παράθυρο σε ένα άλλο κόσμο.
Η ανταμοιβή τους τρεις πλημμυρισμένες παραστάσεις στο ΕΛΥΜΝΙΟ, τίγκα από κόσμο και χειροκροτήματα.
Μα είναι δουλειά αυτή; Να φέρνεις σε πέρας κάτι τόσο μεγαλεπήβολο, χωρίς οικονομική βοήθεια και οικονομικά οφέλη; Πως μπορεί κάποιος να αγοράσει το χαμόγελο ή πόσο διαφορετικά ηχεί το πληρωμένο παλαμάκι από το εγκάρδιο; Ο νεοφιλελευθερισμός υφίσταται από τις μικρές πρακτικές των ανθρώπων, τη μεγάλη του ήττα.
Πολιτικοποιώ λοιπόν τη παράσταση; Μα δεν είναι πολιτικό το ίδιο το έργο που αποδομεί την «ελληνική ψυχή», σε μια πολιτική-μικροαστική διαπλοκή , στη καταγγελία της ανηθικότητας μιας κοινωνίας που ζει στη λοβιτούρα, μιας κοινωνίας που η ηθική της εξαθλίωση στηρίζει τις κυβερνήσεις της αλλά και τον ρατσισμό; Εμείς ζούμε άραγε σε μια άλλη χώρα που δεν μας αφορούν αυτά; Ανάμεσα στους θεατές πόσοι βλέπουν τον εαυτό τους σαν το σενάριο και πόσοι κάποια στιγμή δεν τολμούν να γελάσουν; Οι «Συμπέθεροι από τα Τίρανα», σίγουρα αν δεν είχαν γραφτεί από τους Ρέππα και Παπαθανασίου αλλά από έναν Αλβανό, τότε θα ήταν αιτία πολέμου!
Αλλά εδώ δεν είναι κριτική θεάτρου, αλλά κριτική των συνανθρώπων μας. Που σεμνά και ταπεινά πρέπει να τους ευχαριστήσουμε, γιατί μας ανοίγουν τα μάτια στον πολιτισμό, στην αλληλεγγύη, στην ανιοδιοτέλεια. Η θεατρική ομάδα της Λίμνης έχει ξεπεράσει πια τα στενά όρια της Λίμνης. Η στήριξή της από τον τόπο και τις αρχές του, πρέπει να είναι πολύπλευρη και όχι από τη στενή ματιά της επιχειρηματικότητας. Ο πολιτισμός δεν πληρώνεται ακόμα κι αν έχει ένα θεατή, ακόμα κι αν η ζωγραφιά η o ήχος δεν αρέσει σε κανέναν. Ο πολιτισμός είναι και χρειάζεται παιδεία.

Αποτίμησα τη παράσταση επειδή τα μάγουλά μου πιάστηκαν από τον θαυμασμό, το χαμόγελο και το γέλιο. Επειδή ζήλεψα το θάρρος τους να εκτεθούν και πάλι. Επειδή είδα την επίδρασή τους στα παιδιά του γυμνασίου, να παίξουν κι αυτά θέατρο και να βγουν από το καβούκι  των κατεστημένων αντιλήψεων.
Υπάρχει ελπίδα για αυτό τον τόπο. Και αυτή δεν βρίσκεται εκεί που οι πρόσκαιρες πλειοψηφίες νομίζουν, αλλά στην θεία εμμονή ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος.
Αν χρειάζεται μια ευχή για την επιτυχία τους το μόνο που μπορώ να πω είναι:
Καλή συνέχεια!ένα μικρό βίντεο από το φινάλε της παράστασης
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …