Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαθητές και σχολεία ανοίγουν παράθυρο στον πολιτισμό


Οι μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Λίμνης βάλθηκαν να αποδείξουν τη περασμένη Τρίτη 20/5 στο ΕΛΥΜΝΙΟ ότι ο πολιτισμός μπορεί να αντιστέκεται στη καταβαράθρωση της εκπαίδευσης αλλά και στον εκλογικό κανιβαλισμό.
Εν μέσω εκλογών και παραμονές εξετάσεων, με τη προετοιμασία μιας ολόκληρης χρονιάς
παρουσίασαν το έργο Μικροί Μεγάλοι της Της Λείας Χατζοπούλου-Καραβία, σε θεατρική διδασκαλία από τη καθηγήτρια του Γυμνασίου Νίκη Ρουκά και τη γυμνασιάρχη Γεωργία Λάττα.
Η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ΕΛΥΜΝΙΟΥ τήρησε εκκλησιαστική σιγή για να απολαύσει τους μικρούς θεατρίνους , να γελάσει και να συγκινηθεί μαζί τους.Στο Τέλος το χειροκρότημα ήταν καθολικό και απόλυτα δικαιολογημένο.

Η υπόθεση του έργου έχει να κάνει με το σχολείο:
Μια ομάδα παιδιών προσπαθώντας σε ένα διάλειμμα να μάθει ένα κεφάλαιο της ιστορίας, χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει , το δραματοποιεί. Στην προσπάθειά τους να φτιάξουν θεατρική ομάδα, βλέπουμε στις σκηνές που ακολουθούν τις αντιδράσεις της κάθε οικογένειας, όταν οι γονείς μαθαίνουν για την απόφασή τους αυτή από τα παιδιά τους και τα παιδιά ξεκινούν ίσοι προς ίσον αυτό το ωραίο ταξίδι που θα τους οδηγήσει στο ανέβασμα της παράστασης, δίνοντας μαθήματα ταπεινότητας και γνωρίζοντας την αξία της τέχνης. Οι σκηνές αποτελούν μικρή πινακοθήκη με προσωπικά ή οικογενειακά πορτρέτα της κοινωνίας. Το έργο βραβεύτηκε με το θεατρικό βραβείο Λούλας Μαυρουλίδου από την γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Επειδή η εκπαίδευση δεν είναι η βαθμοθηρία, επειδή ο πολιτισμός μας δεν εξαρτάται από τις επιδόσεις στους ελέγχους και επειδή η επίδοση στα αρχαία ή στα μαθηματικά δεν μπορεί να καθορίζει τη συνολική αξία του ανθρώπου, στο σχολείο υπάρχουν κι άλλα θέματα για την ανάπτυξη του νου.
Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι τέχνες, πασχίζουν να επιβιώσουν πίσω από την εντατικοποίηση των σπουδών με κίνητρο μόνο το φιλότιμο κάποιων εκπαιδευτικών και τη διέξοδο, φως στο τούνελ, που αποζητούν τα μικρά παιδιά.

Ο ιδιατερατζής καθηγητής μπορεί να αποτελεί  αφορμή της στοχοποίησης του χειμαζόμενου ελληνικού σχολείου, αλλά η επιμελώς αποκρυπτόμενη αφανής δράση των πολλών, ανωνύμων και ανιδιοτελών εκπαιδευτικών , είναι το σημαντικότερο ανάχωμα της κοινωνίας στη βαρβαρότητα.
Το σχολείο κάνει τα πάντα για τα παιδιά και το λαό, μόνο που δεν το αφήνουν να προκόψει.Χρειάζεται τη στήριξη των γονιών, την ενθάρρυνση των παιδιών μέσα από ποικίλες δραστηριότητες και τη συνολική αξιολόγησή τους για κάθε διαφορετική δεξιότητα που αυτά μπορούν να αναπτύξουν.
Παιδιά ζωγράφοι μένουν στην ίδια τάξη, παιδιά μουσικοί δεν έχουν τη δυνατότητα εξάσκησης, αθλητές αναγκάζονται να γυμνάζουν το σώμα τους με εξισώσεις.

Τουλάχιστον οι θεατρίνοι της Λίμνης απέδειξαν ότι το διαφορετικό σχολείο έχει ακόμα ζωή και προοπτικές.Φτάνει οι κυβερνώντες να το αφήσουν ζωντανό , φτάνει οι επιλογές μας να του επιτρέπουν τη διαφορετικότητα.
Μαζί με τα θερμά συγχαρητήρια του επιτελείου του μλπογκ στις εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, παραδίδουμε ένα φωτογραφικό λεύκωμα από τη παράσταση και τις πρόβες.


ΥΓ:Σε λίγο καιρό θα ετοιμαστούν και οι (φτωχά) βιντεοσκοπημένες σκηνές της παράστασης από τα Λιμνιώτικα.Οι τεχνικοί ήχου και εικόνας δουλεύουν σε αντίξοες τριτοκοσμικές συνθήκες, απλήρωτοι από το αφεντικό τους , μόνο για χάρη των συντοπιτών τους!
ΠΒ


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …