Ανάμεσα σε δυο Κυριακές


Του ΠΒ

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Λίμνη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να εκτιμήσουμε πρόσωπα και καταστάσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τη ψήφο της περασμένης Κυριακής.Από τη μεριά μάλιστα του υποψηφίου, με τον πρωτοεμφανιζόμενο συνδυασμό
του Βασίλη Παζάρα, αναγκάζομαι να παίξω το ρόλο του «αντικειμενικού» παρατηρητή. Η εκλογική εμφάνιση του συνδυασμού μας δεν έδωσε τη δυνατότητα εκλογής σε κανέναν από τη πρώτη Κυριακή και εδραιώνει τη παρουσία και τον αυτοδιοικητικό έλεγχο στη πόλη μας για τα επόμενα 5 χρόνια. Από τη μεριά των προσώπων σε ένα ψηφοδέλτιο των «εκπαιδευτικών» πολύ καλή ήταν η παρουσία του  Θανάση Κομποθανάση, που δικαιώνει την αυτοδιοικητική κληρονομιά του πατέρα του. Οι δυο Λιμνιώτες εκπρόσωποι στο νέο ΔΣ φιλοδοξούν να αντιπροσωπεύουν το σύνολο του μεγάλου Δήμου , αριθμητικά λίγοι αλλά με τεράστια όρεξη.
  • Ο πλειοψηφών συνδυασμός της Λίμνης του Χρήστου Καλυβιώτη κόντεψε να περάσει το 50%, αλλά η παρουσία του στα άλλα χωριά του έδωσε γενικά τη δεύτερη θέση. Το χαρακτηριστικό των προσώπων που προηγούνται είναι η καθαρή Βενιζελολαδική τους προτίμηση, αποδυναμώνοντας την «ανεξάρτητη» επιθυμία του επικεφαλής. Μανούλες στα εκλογομαγειρέματα τα παραδοσιακά μέλη της τοπικής οργάνωσης κατάφεραν να καταλάβουν τις πρώτες θέσεις του συνδυασμού, εκτοπίζοντας προσωπικές επιλογές και πιο ανεξάρτητους συμβούλους του υποψήφιου δημάρχου. Η δράση του υφυπουργού της περιοχής, με προσωπικές παρεμβάσεις, μπορεί να έφερε τη δόξα των φίλων, αλλά αποκάλυψε τις σκοπιμότητες ακόμα και σε μέλη του ψηφοδελτίου. Το τροπάριο των πασοκτζήδων «τι θα κάνετε οι αριστεροί να μη βγουν οι δεξιοί» μπορεί να ήταν καλό κάποτε αλλά τώρα μοιάζει ανέκδοτο, την εποχή της Σαμαροβενιζελείας τους. Πρώτος Λιμνιώτης από τις Κεχριές, είναι ένα επιπλέον μειονέκτημα για τη νοοτροπία του χωριού.
  • Ο πλειοψηφών (ελέω Καντζούρα) συνδυασμός του Γιάννη Στεργίου , δεύτερος στη Λίμνη κάνει εντυπωσιακή παρουσία με  γυναικοκρατία. Οι κυρίες Φλώκου,  Στέφου και Ψαρρού σαρώνουν σε προτιμήσεις των Λιμνιωτών. Χωρίς προσωπική σαφή κομματική τοποθέτηση, με την ισχυρή παρουσία της προσωπικότητας ενός πρώην υποψηφίου δημάρχου(της άλλης ..όχθης)  και δραστήριου Λιμνιώτη συζύγου η πρώτη , με τη δραστήρια παρουσία της και εμπειρία στο δημοτικό συμβούλιο η δεύτερη και με την αύρα του απερχόμενου Δήμαρχου (…αλλά στο ομορφότερο) η κόρη του Ανέστη, ξεπέρασαν πολλούς φιλόδοξους υποψηφίους. Το πρόβλημα είναι το ποιοι τελικά θα στελεχώσουν το πιθανά νικητήριο ΔΣ, που θα μεταφέρει τη δυναμική εκτός …Λίμνης.
  • Αναιμική η Λιμνιώτικη παρουσία στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ με παραδοσιακά ίδια πρόσωπα και ίδια άρνηση με κάθε συνεργασία. Ο αγωνιστής Βαγγέλης Γεωργατζής θα ξαναπαλέψει για τη Σκεπαστή και το Δήμο. Ο σύντροφος Στάθης Λιαγκάκης θα μπορούσε να έχει αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο κόσμο αν αισθανόταν περισσότερο αριστερός και λιγότερο ορθόδοξος. Χάνοντας μάλιστα στη Λίμνη έναν πρώην υποψήφιο δήμαρχό του, χάνει επιπλέον αριθμητική δύναμη και με την συμμετοχή του ψηφοδέλτιου Παζάρα, σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Τα μοναχικά ρυάκια είναι ανεπαρκή αν δεν βρίσκουν το δρόμο στο αριστερό ποτάμι. Τα πρόβατα του δικομματισμού δεν μπορούν να γίνονται πρόβατα του άκυρου με το ζόρι.

Δια ταύτα, η θέση μου είναι ότι τη πρώτη Κυριακή οι εκλογές σταματούν. Ο εκλογικός νόμος διαιρεί τους χωριανούς του Δήμου σε από τρία χωριά χωριάτες και η δεύτερη Κυριακή διαλύει κάθε πιθανότητα τοπικής ομοψυχίας. Φίλοι, οικογένειες, συνάδελφοι, συντοπίτες, τσακώνονται, για να ταχθούν στις παλαιοκομματικές εποχές της πόλωσης ακόμα και στο τόπο μας.Η απλή αναλογική θα μπορούσε να έχει την ουσιαστική της έκφραση αν δεν πήγαινε κανένας να ψηφίσει τη δεύτερη Κυριακή.  Το να μου χαμογελούν Βενιζελικοί ή να με καλοπιάνουν οι Σιμόδουλοι είναι γελοίο. Η εκτίμησή μου αποκλειστικά στα πρόσωπα των δύο υποψηφίων δημάρχων δεν μπορεί να γίνει αυτόματα και εκτίμηση για τις επιλογές τους. Οι τοπικές εκλογές και επιλογές μου, τέλειωσαν τη προηγούμενη Κυριακή. Ευχαριστώ όσους με τίμησαν με το σταυρό τους, συνεχίζω να ζω ο ίδιος ανάμεσά σας, προσπαθώντας να έχω ελεύθερη και ανοιχτή σκέψη, πράττοντας αυτό που νομίζω καλό.
Ας σκεφτεί ο καθένας ελεύθερα κι ας ψηφίσει αν και  ότι θέλει.
Χωριό μας θα εξακολουθήσει να είναι και οι αλλαγές εξαρτώνται από τη παρουσία και τη ζωντάνια μας.
ο άγνωστος πρώην υποψήφιος 
Πάνος Β.

(ΥΓ: Αν από μόνες τους οι εκλογές άλλαζαν τη κοινωνία , τότε θα είχαν καταργηθεί. Με τις ίδιες εκλογές διακρίθηκε ο Ψινάκης, ο Μπέος, ο Μαρινάκης αλλά κι ο Παπαγεωργόπουλος. Ο λαός των εκλογών, δεν είναι ο ίδιος με το λαό της δράσης και της αλληλεγγύης.)


Σχόλια