Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Περιοχές και γεύσεις Ελλάδος»

Αγνή Μπέρεκμερι-Βυρίνη
Το ντοκιμαντέρ «Περιοχές και γεύσεις Ελλάδος», είναι μία ταινία ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που πραγματεύεται ιστορικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και γαστρονομικά θέματα. Για την παρουσίαση των θεμάτων βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, στοιχεία,συμβάντα και περιγραφές αφηγητών από την Ελλάδα.
Η ταινία γίνεται για λόγους προώθησης αρχικά της περιοχής της Εύβοιας, και ύστερα ευρύτερα της
Ελλάδος και της κουλτούρας της, ειδικά των περιοχών που δεν έχουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και είναι σχετικά άγνωστα στο εξωτερικό.

Παραγωγοί της ταινίας είναι οι Pressburger stúdió (pressburger.hu) και A4 film Kft., σκηνοθέτης Hegedűs Anita,  οπερατέρ Csernai Árpád, Vinaji Árpád, Viktor Vulic, Lugosi Árpád και παρουσιάστρια η Berekméri-Vyrini Ágnes από την Δάφνη/Λίμνης, Βόρεια Εύβοια.

Η δομή

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε επεισόδια. Το κάθε επεισόδιο έχει ένα θέμα μαγειρικής και παρουσίαση κάποιου θέματος, που έχει σχέση με την περιοχή όπου γίνεται και το μαγείρεμα. Σε κάθε μαγείρεμα μαγειρεύει κάποιος ερασιτέχνης, εθελοντής μάγειρας με βοηθό την παρουσιάστρια.

Γυρίσματα

Έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα γυρίσματα 8 επεισοδίων, όλα στην Βόρεια Εύβοια.

Την περίοδο του Πάσχα, τον Απρίλιο 2014  έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία ο 2ος γύρος γυρισμάτων,τεσσάρων επεισοδίων. Τα επεισόδια αυτά γυρίστηκαν στην Κερασιά, στους καταρράκτες του Δριμώνα, στις Ροβιές, στην Λίμνη, στα Μαντανικά (Δάφνη) στο Μοναστήρι του Όσιου Δαβίδ, στο Μοναστήρι Γαλατάκι, στην κεντρική εκκλησία της Λίμνης και στο μουσείο λαϊκής ενδυμασίας του κου Ανδρέα Παπαγεωργίου-Πέρρη.
Τα επεισόδια αυτά περιλαμβάνουν τα εξής θέματα μαγειρικής:

·         κοτόπουλο με ελιές και ελιοπιτάκια
·         σουβλάκι γύρος και καλαμάκια
·         μαγειρίτσα
·         σούβλισμα και ψήσιμο αρνιού

Οι συμμετέχοντες ( με σειρά με την οποία "εμφανίστηκαν" στα γυρίσματα):

·         η κα Μαρίνα Βαλλή από τις Ροβιές
·         η κα Σταματόγιαννη Γρηγορία από την Κερασιά
·         ο κος Μαγκλαβάνης Νίκος από την Καστανιώτισσα
·         ο κος Σπύρος Ζήγγερης
·         ο κος Στέφανος Βαλλής
·         ο κος Γιώργος Φλώκος από την Λίμνη
·         ο κος Ανδρέας Παπαγεωργίου-Πέρρης από την Λίμνη
·         ο κος Μαργαρίτης Γκανόγιαννης από την Λίμνη
·         η κα Αννα Πατσιούρα, ο κος  Παναγιώτης Πατσιούρας και δεσπ. Βασιλική Πατσιούρα από την Δάφνη/Μαντανικά
·         ο κος Χρήστος Τριανταφύλλου και η ευρύτερη οικογένεια του, από την Λίμνη
·         και όλοι άλλοι που εμφανίζονται στις εικόνες που τράβηξε το συνεργείο τις μέρες του Πάσχα στις εκκλησίες και στα Μοναστήρια.

Τέλος Ιανουαρίου,αρχές Φεβρουαρίου 2014 έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία ο 1ος γύρος γυρισμάτων, τεσσάρων επεισοδίων.  Τα επεισόδια αυτά γυρίστηκαν στην Λίμνη, στο Νέο Πύργο, στο Μαντούδι, στα Γιάλτρα και στην εκκλησία του Αγ.Ιωάννη του Ρώσσου. Τα επεισόδια αυτά περιλαμβάνουν την προετοιμασία των εδεσμάτων:
• καραβυδομακαρονάδα
• χορτόπιτα
• μπουρεκάκια γλυκά και αρμυρά με μυζήθρα
• ουζομεζέδες –συγκεκριμένα μυδοπίλαφο, σαγανάκι με γαρίδες και φιλεταρισμένη,γεμιστή τσιπούρα.

Οι συμμετέχοντες ( με σειρά με την οποία "εμφανίστηκαν" στα γυρίσματα)

• η κα. Μαρία Τριανταφύλλου από την Λίμνη
• η κα. Μάρω Πετρίδου και κος. Ηλίας Πετρίδης από την Λίμνη
• η κα. Λεμονιά Μουλά και η οικογένεια της από το Νέο Πύργο
• η κα. Μαρία Καλούπη και η κα. Δήμητρα Μπαρούτη από το Νέο Πύργο

• ο πατέρας Τίτος από το Νέο Πύργο
• η κα. Ευαγγελία Γιαντσούδη και ο κος. Γιάννης Γιαντσούδης από τις Ροβιές
• η κα Αγγελική Αναστασίου και ο σύζυγος της από τα Γιάλτρα
• ο θεολόγος και φύλακας άγγελο της εκκλησίας του Αγ. Ιωάννη του Ρώσσου, ο κος Βερνέζος Γεώργιος

 
Συμμετέχοντες
Οι συμμετέχοντες στα γυρίσματα,οι «μάγειρες» και οι «ξεναγοί» είναι εθελοντές, οι οποίοι με χαρά δέχτηκαν την παράκληση για την συμμετοχή τους.


Τα επόμενα γυρίσματα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τον Οκτώβριο.

Θέλω να εκφράσω δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για την πολύτιμη βοήθεια, και για την αγάπη που έδειξαν για τον τόπο τους!

Η οργανώτρια
Αγνή Μπέρεκμερι-Βυρίνη
email επικοινωνίας: evia.greece@yahoo.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …