Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προς κατάργηση το Δασαρχείο Λίμνης.


Από τις τελευταίες δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής , το Δασαρχείο Λίμνης, μπαίνει στόχος των μνημονιακών καταστροφικών επιλογών. Με πρόταση εντεταλμένων ελεγκτών προτείνεται η κατάργησή του, μαζί με όλα τα περιφερειακά δασαρχεία και η μετάβαση των υπηρεσιών στη πρωτεύουσα των νομών, δηλαδή από εδώ στη Χαλκίδα.
Η οικονομική διάλυση της περιοχής συνεχίζεται μετά την ΔΟΥ, το ΙΚΑ και τις υπηρεσίες
υγείας.
Τη Δευτέρα έχουν κληθεί σε συγκέντρωση όλες οι δασικές υπηρεσίες της περιφέρειας στη Λάρισα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα με ανοιχτά διοικητικά συμβούλια των ΠΕΔΔΥ και ΠΟΓΕΔΥ για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη ήδη κατέθεσε ερώτηση με θέμα τη διάλυση των δασικών υπηρεσιών , ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία των 3.500 περίπου δασικών υπαλλήλων με την απειλή της διαθεσιμότητας. 
Επί τούτου:

Απαντήσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος για το μέλλον των δασικών υπηρεσιών ζητεί η Κατερίνα Ιγγλέζη
Απαντήσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος για το μέλλον των δασικών υπηρεσιών, που "αναδιοργανώνονται" με πρόσχημα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ζητεί η Κατερίνα Ιγγλέζη με ερώτησή της στη Βουλή. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Γ. Μανιάτη να ξεκαθαρίσει αν σκοπεύει να καταργήσει τα Δασαρχεία "που αποτελούν το κύτταρο προστασίας και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων" και αν θα συνεχίσει στην πολιτική κατεύθυνση που επιδιώκει την αποδιοργάνωση/κατάργηση των δομών αυτών "ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιβουλεύονται το φυσικό περιβάλλον".
Στην ερώτησή της, η Κατερίνα Ιγγλέζη υπογραμμίζει ότι παρά τις μειώσεις προσωπικού και χρηματοδότησης, οι δασικές υπηρεσίες εξακολουθούν να επιτελούν ένα σημαντικότατο έργο "σε μια εποχή που το φυσικό περιβάλλον δέχεται ασφυκτικές πιέσεις λόγω των μνημονιακών πολιτικών που υποβαθμίσουν το περιβάλλον σε αναλώσιμο προϊόν". Όπως αναφέρει, "πέρα από την παράνομη υλοτομία, τις καταπατήσεις δασικών εκτάσεων και τις πυρκαγιές, η κατάσταση χειροτερεύει με νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούν την αλλαγή του νομικού χαρακτήρα των δασών, το δικαίωμα εξαγοράς καταπατημένης γης, τον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων και τη συνεχή υποβάθμιση των δασικών υπηρεσιών".
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η κατάργηση των Δασαρχείων και η συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων τους σε κεντρικά σημεία – τύπου Διευθύνσεων Δασών – "αναιρεί την έννοια προστασίας και διαχείρισης των δασών και μετατρέπει τις δασικές υπηρεσίες σε γραφεία εξυπηρέτησης 'επενδυτών'". "Ουσιαστικά το περιβάλλον θυσιάζεται στο βωμό του άπληστου κέρδους ιδιωτικών εταιρειών και εργολάβων" υπογραμμίζει.


η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ

Τα προηγούμενα χρόνια γνωρίσαμε από πρώτο χέρι την αδιέξοδη δασική πολιτική που ασκήθηκε σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων και σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, γνωρίσαμε την απαξίωση και την αποδυνάμωση του τομέα και είδαμε τις αρμοδιότητες των δασικών Υπηρεσιών να θυσιάζονται συστηματικά στο βωμό σκοπιμοτήτων. 
Η πολιτική που εφαρμόστηκε, αφού στοχοποίησε και στιγμάτισε ως «εν δυνάμει επιόρκους», τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, καθιερώνοντας ένα άδικο και μεσαιωνικής αντίληψης πειθαρχικό δίκαιο, προχωρά σήμερα με το πρόσχημα της δήθεν αξιολόγησης των δομών, στην πλήρη απαξίωση και των Δασικών Υπηρεσιών, προτείνοντας την κατάργηση των πιο νευραλγικών μονάδων – των δασαρχείων - ακυρώνοντας κάθε σκέψη για αναδιοργάνωση και σύγχρονη λειτουργία των δασικών Υπηρεσιών.
Οι ΠΟΓΕΔΥ και ΠΕΔΔΥ, δεν θεωρούν «εντελώς συμπτωματικά», όλα αυτά που εξυφαίνονται, ούτε ασφαλώς αγαθές τις προθέσεις όσων «κόμπτονται» δήθεν για την «αναδιοργάνωση του τομέα». Ιδιαίτερα όταν αυτά συνδέονται συνειρμικά με την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών (βλέπετε και το δασικό νομοσχέδιο που προωθείται) ή ακόμη και με τα «πορίσματα» που με ευκολία επιχειρημάτων, αλλά ουσιαστική ένδεια περιεχομένου, προτείνουν τη διάλυση των Δασικών Υπηρεσιών.
Στόχος όλων όσοι προτείνουν την κατάργηση των Δασικών Υπηρεσιών είναι η υπηρέτηση της στυγνής μνημονιακής πολιτικής, που εξαθλιώνει καθημερινά τους εργαζόμενους, τους τρομοκρατεί και τους απειλεί άμεσα ή έμμεσα με διαθεσιμότητες και απολύσεις.    
Για την ΠΟΓΕΔΥ, η όποια συζήτηση ακολουθήσει, θα πρέπει να γίνεται με βάση συγκεκριμένες παραδοχές που έχουν αποτυπωθεί σε όλα τα μέχρι σήμερα πορίσματα που συνοψίζονται στα εξής:
• Η αναδιοργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών θα πρέπει να προχωρήσει με στήριξη και όχι αποδυνάμωση των υφιστάμενων δομών.
• Η ουσιαστική αναγωγή της Δασικής Υπηρεσίας σε κύριο φορέα προστασίας, διοίκησης και διαχείρισης των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων θα πρέπει να αποτελέσει κεντρική πολιτική προτεραιότητα. 
•Η έκταση των αρμοδιοτήτων στο 95% της επικράτειας, επιβάλει την διεπιστημονική στελέχωση τους και την κάθετη διάρθρωση και υπαγωγή σε ένα υπουργείο (ΥΠ.Α.Α.Τ.) αντί του σημερινού κατακερματισμού της.
•  Οι περισσότερες αποσπασματικές διατάξεις και νόμοι που αφαιρούσαν αρμοδιότητες από τη Δασική Υπηρεσία οδήγησαν σε χειρότερα αδιέξοδα και υπέρμετρα υψηλό κόστος. Σήμερα η απόσυρσή τους και η αναθεώρηση του πλαισίου δασοπροστασίας αποτελεί αναγκαιότητα (πχ. Δασικοί Χάρτες στην ΕΚΧΑ ΑΕ, Τμήμα Δασών στον Υπ. Ανάπτυξης, Φορείς Διαχείρισης στους Εθνικούς Δρυμούς, Εγκρίσεις επέμβασης εντός Δασών και Δασικών εκτάσεων στις ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ και στις Περιφερειακές Ενότητες, Δασοτεχνικά Έργα σε Δήμους κλπ) και των διατάξεων που εκχωρούν δημόσια εξουσία σε ιδιωτικούς φορείς (ιδιωτική Θηροφυλακή) .
• Η εκπαίδευση και η αξιοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού και η ενίσχυση των αποδυναμωμένων Υπηρεσιών με προσωπικό όλων των αναγκαίων κλάδων και ειδικοτήτων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΠΟΓΕΔΥ και η ΠΕΔΔΥ, με πλήρη αίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στην κοινωνία, δεν πρόκειται να γίνουν συμμέτοχοι στο έγκλημα της διάλυσης του Δασικού Τομέα και θα το αποτρέψουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …