Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

πρόβλημα καθαριότητας στην παιδική χαρά

δις ιζ σκατο...ουαν μορ τάιμ!

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 

Νηπιαγωγείου Λίμνης

Προς:
Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας
Κοινοποίηση:
Αστυνομικό Τμήμα Δήμου Λίμνης
Λιμενικό Ταμείο Δήμου Λίμνης

Κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας επισημάνουμε το πρόβλημα καθαριότητας που έχει δημιουργηθεί στην παιδική χαρά πάνω από το γήπεδο καλαθοσφαίρισης στην Λίμνη και αφορά την συχνότητα αποκομιδής των απορριμμάτων, την υγιεινή του χώρου, και την εικόνα πολιτισμού που αποπνέει ο τόπος μας.
Είναι θλιβερή η διαπίστωση της έλλειψης σχεδιασμού για την αποτελεσματική διαχείριση της παιδικής χαράς, με την επίκληση της έλλειψης προσωπικού.
Την θλιβερή εικόνα, από άποψη συντήρησης και καθαριότητας που παρουσιάζει η παιδική χαρά, συμπληρώνει η καθημερινή χρήση της ως δημοσίου αφοδευτηρίου, γεγονός που την καθιστά επικίνδυνη για όσα παιδιά θελήσουν να την επισκεφθούν, και παρουσιάζει εικόνα ντροπής για τον Δήμο μας.
Σύμφωνα με την απόφαση 28492_09 του Υπουργείου Εσωτερικών την λειτουργία της παιδικής χαράς αναλαμβάνει με ευθύνη του Ο Δήμος, ο οποίος ορίζει Υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς, ώστε να διασφαλίζονται έστω οι βασικοί κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στις παιδικές χαρές του Δήμου.
Συγκεκριμένα αναφέρεται:
«Λειτουργία παιδικής χαράς 
1. Η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Η δημοτική ή η κοινοτική αρχή λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της παιδικής χαράς και γενικά για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας απόφασης.
Ιδίως:
α) Ορίζει τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς.
β) Ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντήρησης και γενικά τη σωστή λειτουργία της παιδικής χαράς.
γ) Λαμβάνει μέτρα για τη φύλαξη της παιδικής χαράς. 
δ) Καθορίζει το ωράριο λειτουργίας της παιδικής χαράς. 
2. Στην παιδική χαρά απαγορεύεται η είσοδος ατόμων που δεν συνοδεύουν παιδί καθώς και η είσοδος κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους συνοδούς ατόμων με αναπηρία.
3. Με ευθύνη της δημοτικής ή κοινοτικής αρχής λαμβάνονται μέτρα για την φύλαξη της παιδικής χαράς, είτε με περιοδικούς ελέγχους από τη δημοτική αστυνομία ή άλλους υπαλλήλους του Δήμου ή της Κοινότητας, είτε οργανώνοντας εθελοντικές ομάδες φύλαξης, είτε με προσωπικό που ορίζεται για τον σκοπό αυτό, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.»
Στην ίδια απόφαση,σχετικά με την συντήρηση και την καθαριότητα της παιδικής χαράς, στο άρθρο 7 αναφέρεται:
«Να τηρείται πρωτόκολλο καθημερινού ελέγχου για κάθε παιδική χαρά και να καταγράφονται τυχόν βλάβες. Ο έλεγχος αφορά στον εξοπλισμό, στο έδαφος, στην περίφραξη και στον χώρο γύρω από την παιδική χαρά. Ενδεικτικά σημεία ελέγχου είναι η καθαριότητα του εξοπλισμού και του περιβάλλοντος χώρου, η τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στον εξοπλισμό και στο έδαφος, η κατάσταση του δαπέδου, οι εκτεθειμένες θεμελιώσεις, τα αιχμηρά άκρα, τα τμήματα που λείπουν, η δομική αρτιότητα και η υπερβολική φθορά κινούμενων ή μη τμημάτων.»

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Παιδιού πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε παιδί ένα επίπεδο ζωής που να επιτρέπει τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξή του. Στο πλαίσιο αυτό αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού συνιστούν οι δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, η ενασχόληση με τα ψυχαγωγικά παιχνίδια και, γενικότερα, με δραστηριότητες οι οποίες είναι κατάλληλες για την ηλικία του. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί αναπτύσσει την προσωπικότητά του, κοινωνικοποιείται και διευρύνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του. Αποτελεί, συνεπώς, χρέος της Πολιτείας να μεριμνά για την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για ασφαλές παιδικό παιχνίδι. Οι νέες συνθήκες ζωής ωθούν τους γονείς και τα παιδιά στις παιδικές χαρές των Δήμων και των Κοινοτήτων, όπως επίσης και στους παιδότοπους.
Στον Δήμο μας οι επιλογές όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ελάχιστες, όμως ούτε για τους λίγους αυτούς χώρους που προσφέρονται στα παιδιά μας για ελεύθερο και δημιουργικό παιχνίδι δεν λαμβάνεται κάποιο μέτρο ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των παιδιών.
Πρόθεση της επιστολής μας είναι η επίκληση της ορθολογικής έγκαιρης και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης από τον Δήμο του θέματος της καθαριότητας και της ασφάλειας και της συγκεκριμένης παιδικής χαράς, αλλά και όλων των χώρων στις επαρχίες του Δήμου που προσφέρονται ως «παιδικές χαρές» για τα παιδιά μας, που παρουσιάζουν στο σύνολό τους εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης.
Πρόταση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λίμνης είναι το θέμα να απασχολήσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο και να αναζητηθούν μόνιμες λύσεις, ενώ στο θέμα της ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας , δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση , συνεργασία και βοήθεια.
Με Τιμή
Το Δ.Σ. και ο Πρόεδρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.