Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

Στήριξη και οικονομική ενίσχυση ρητινοκαλλιεργητών

Στις 31-1 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Λίμνης, συνάντηση των ρητινοκαλλιεργητών της περιοχής μας με στελέχη του υπουργείου ΥΠΕΚΑ για ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.Συζητήθηκαν οι λειψές επιχορηγήσεις και οι αδικίες σε βάρος των ρητινοκαλλιεργητών και δόθηκαν εξηγήσεις, που κατά κύριο λόγο αφορούν τις περικοπές των δημοσίων επενδύσεων από τους παράγοντες τους υπουργείου.Παρευρέθηκαν στελέχη της Διεύθυνσης Δασών και του Δασαρχείου Λίμνης και πολλοί ρετσινάδες της περιοχής μας.
Παραθέτουμε το κείμενο της ομιλίας του προέδρου των ρητινοκαλλιεργητών Κώστα Χαντζή.

από την συνάντηση που είχαν οι συνεταιρισμοί με τον Γενικό Διντη του ΥΠΕΚΑ κ. Δημόπουλο και τον Δ/ντη της Ανάπτυξης δασικών πόρων κ. Βακάλη
 «Στήριξη και οικονομική ενίσχυση ρητινοκαλλιεργητών-δασεργατών»Με το παρόν θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας.
Από το 2010 και μετέπειτα η οικονομική ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργητών από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο σημείο που καθιστά πλέον αυτή την ενασχόληση ασύμφορη (στην ουσία τίθεται θέμα επιβίωσης).
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το 2010 πληρωθήκαμε με 0,62 € το κιλό, το 2011 με 0,48 € και πέρυσι με 0,40 € το κιλό.
Πέρα βέβαια από την περικοπή της οικονομικής ενίσχυσης από τον Κρατικό προϋπολογισμό, αρκετοί νέοι ασχολούνται πλέον με αυτή την δουλειά (λόγω γενικότερης ανεργίας) με αποτέλεσμα να αυξάνεται κάθε χρόνο η παραγωγή ρητίνης.
Σήμερα στην Βορειοκεντρική Εύβοια ασχολούνται με τη ρητινοκαλλιέργεια περίπου 1.000-1.200 άτομα.  Από πληροφορίες που έχουμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης για την παραγωγή του έτους 2013 θα είναι 2.060.000 €.
Συνεπώς, με την αύξηση της παραγωγής που θα έχουμε (περισσότερα και ακριβή στοιχεία θα έχουμε τέλος Μαρτίου που τελειώνει η ρητινική σαιζόν) θα μειωθεί αντιστρόφως ανάλογα και η τιμή της οικονομικής ενίσχυσης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένας μέσος ρητινοσυλλέκτης παράγει 8-8,5 τόνους περίπου το χρόνο. Με έναν απλό υπολογισμό της τιμής της οικονομικής ενίσχυσης κατά κιλό, γίνεται φανερό, για τι ποσά μιλάμε.
Η προσφορά μας στην προστασία των δασών είναι τεράστια, για την οποία βέβαια επιδοτούμαστε (από το 1996 δίνεται και με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε.).
Σύμφωνα με στοιχεία των Δασαρχείων, οι πυρκαγιές σε δάση που ρητινεύονται τα τελευταία 20-25 χρόνια είναι ελάχιστες, καθώς και η λαθροϋλοτόμιση είναι μηδαμινή.  Τούτα προκύπτουν από τη συμβολή μας και στην πρόληψη λόγω της καθημερινής μας παρουσίας μέσα στα δάση και όχι μόνο, αλλά και στην κατάσβεση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς λόγω της γνώσης μας γενικά με το δάσος.  Φυσικά, η καθημερινή και πολύωρη παρουσία μας μέσα στα δάση είναι αποτρεπτική για τους λαθροϋλοτόμους.
Θα μπορούσαμε να σας αναφέρουμε και πάρα πολλούς άλλους λόγους για την προσφορά μας στην προστασία των δασών, όπως και για το κοστολόγιο για τον κρατικό προϋπολογισμό σε περίπτωση εκδήλωσης μιας μεσαίας έκτασης πυρκαγιάς επιχειρώντας 3-4 αεροσκάφη μαζί με τις επίγειες δυνάμεις, αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε κουραστικοί και πιστεύουμε ότι θα δείτε θετικά το δίκαιο αίτημά μας και θα κρατήσετε ζωντανό ένα κομμάτι του πρωτογενούς τομέα του Κράτους μας.
Ένα δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι οι συνεχείς περικοπές που γίνονται κάθε χρόνο στη χρηματοδότηση των καθαρισμών υπορόφου δασών χαλεπίου πεύκης.
Στο Δασαρχείο Λίμνης δόθηκαν το 2011 το ποσό των 250.000 €, το 2012 το ποσό των 200.00 € και το 2013 το ποσό των 100.000 €.
Όπως καταλαβαίνετε τα χρήματα αυτά είναι ελάχιστα γιατί μοιράζονται σε 4-5 Συνεταιρισμούς.  Στις εργασίες αυτές (καθαρισμού υπορόφου) δουλεύουν σκληρά πάρα πολλά μέλη Συνεταιρισμών και η συμβολή τους στην προστασία των δασών είναι τεράστια και με ελάχιστο οικονομικό όφελος.  Είναι φανερό ότι θα πρέπει να ενισχύσετε τη χρηματοδότηση αυτών των εργασιών, ώστε να κρατηθεί ζωντανός και αυτός ο τομέας εργασιών που γίνονται μέσα στα δάση.
Επίσης, θα θέλαμε να δρομολογούνται γρηγορότερα οι ενέργειες από το Υπουργείο σας για το θέμα των καθαρισμών των δασικών δρόμων ούτος ώστε  οι δρόμοι να καθαρίζονται την άνοιξη και όχι τον Αύγουστο που γίνονται τα τελευταία χρόνια.  Εφόσον, τα χρήματα δίνονται καλό θα ήταν οι δρόμοι να καθαρίζονται έγκαιρα για την εύκολη πρόσβαση των ρητινοκαλλιεργητών – δασεργατών αλλά και των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να δοθούν χρήματα για να συντάσσονται έγκαιρα οι Διαχειριστικές μελέτες στα κατά τόπους Δασαρχεία για να ξεκινούν και έγκαιρα οι εργασίες υλοτόμησης και καθαρισμών.
Τελειώνοντας, για να μην προστεθούν στο μακρύ κατάλογο της ανεργίας και οι ρητινοκαλλιεργητές και οι δασεργάτες, πιστεύουμε ότι θα δώσετε λύση στα δίκαια αιτήματά μας και θα κρατήσετε ζωντανούς τους τομείς των ρητινοκαλλιεργητών και των δασεργατών για να «κρατηθούν» μέσα στα δάση γιατί σε διαφορετική περίπτωση, ας μη γελιόμαστε, που φύγουν από τα δάση οι ρητινοκαλλιεργητές – δασεργάτες, τα δάση θα γίνουν έρμαια σε κάθε λογής επιτήδειους όπως εμπρηστές, λαθρουλοτόμοι, παράνομοι έμποροι ξυλείας κ.λ.π.Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΧΑΝΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΕΩΡΓΑΤΖΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.