Μέρες λαδωμάτων και λαδιούΓια να μη πάει ο νους πάντα στο πονηρό, οι μέρες της ελαιοσυγκομιδής έφτασαν.
Χιλιάδες , (άντε δεκάδες να κάνω μικρή υποχώρηση)  ελαιοσυλλέκτες δίνουν χρώμα στα σαββατοκύριακα στη περιοχή μας, με το γυφτοατημέλητο λουκ που κυριαρχεί στους
ελαιώνες.
Χάθηκε ένα φορεματάκι από τη μπουτίκ, ή δεν περισσεύει ένα τζιν με πουκάμισο, να μη μας λένε και λούμπεν προλεταριάτο;
Η αμφίεση στον ελαιώνα είναι τραγική έξω από κάθε ενδυματολογική αρχή.
Το μόνο πράγμα που αλλάζει με το πέρασμα των αιώνων είναι ότι τα εργαλεία παραγωγής σκίζουν!
Από τη ξύλινη σκάλα και το λούρο, βρισκόμαστε στα ηλεκτρικά τιναχτήρια τα οποία βελτιώνονται συνεχώς και αποτελούν αντικείμενο ζήλιας και ανταγωνισμού ανάμεσα στους ελαιοπαραγωγούς.
Εκείνο όμως που κλέβει πια τη παράσταση είναι το πράσινο δίχτυ που αντικατέστησε το πανί , απαλλάσσοντας από σκόνες και υγρασίες τις ελιές,κάνοντας πολύ ευκολότερη τη ζωή και τις μετακινήσεις των εργαζομένων στον ελαιώνα.
Οι ελιές της περιοχή έχουν πάθει μεγάλη παραγωγική νίλα εφέτος και από ότι συζητιέται στα λιοτρίβια αυτό οφείλεται σε ακατάλληλους νοτιάδες την εποχή της ανθοφορίας.Λίγοι και τυχεροί έχουν αξιόλογη συγκομιδή και η τιμή του ντενεκέ λέγετε ότι θα φτάσει φέτος τα 85 ευρώ από τα 55 περσινά.100 και πάνω θα πουλάνε μόνο οι μαυραγορίτες.
Αλλοδαπούς εργάτες δεν είδα, ο καθένας πια αναγκάζει  μόνο τα αλλοδαπά παιδιά του να βοηθήσουν, γιατί δεν υπάρχει φράγκο για τίποτα.

Πάντως η εξαιρετικότερη στιγμή στον ελαιώνα , είναι αυτή που σμίγει η εργαζόμενη οικογένεια την ώρα της ανάπαυλας και με παρέα λίγο φαγητό και νερό, θυμάται πως ήταν οι ωραίες εποχές που δεν μαζεύαμε ελιές,αλλά μάζευαν άλλοι για μας! Λες και καμιά κουβέντα, θάβεις και στο κουτσομπολιό όλους τους απόντες, και η κούραση χάνεται μαζί με το λιόγερμα!
Το Λιμνιώτικο και ιδιαίτερα το Σκεπαστιώτικο λάδι, σας εύχονται καλή χρονιά με νόστιμη και υγιεινή διατροφή.Σχόλια