Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μέρες λαδωμάτων και λαδιούΓια να μη πάει ο νους πάντα στο πονηρό, οι μέρες της ελαιοσυγκομιδής έφτασαν.
Χιλιάδες , (άντε δεκάδες να κάνω μικρή υποχώρηση)  ελαιοσυλλέκτες δίνουν χρώμα στα σαββατοκύριακα στη περιοχή μας, με το γυφτοατημέλητο λουκ που κυριαρχεί στους
ελαιώνες.
Χάθηκε ένα φορεματάκι από τη μπουτίκ, ή δεν περισσεύει ένα τζιν με πουκάμισο, να μη μας λένε και λούμπεν προλεταριάτο;
Η αμφίεση στον ελαιώνα είναι τραγική έξω από κάθε ενδυματολογική αρχή.
Το μόνο πράγμα που αλλάζει με το πέρασμα των αιώνων είναι ότι τα εργαλεία παραγωγής σκίζουν!
Από τη ξύλινη σκάλα και το λούρο, βρισκόμαστε στα ηλεκτρικά τιναχτήρια τα οποία βελτιώνονται συνεχώς και αποτελούν αντικείμενο ζήλιας και ανταγωνισμού ανάμεσα στους ελαιοπαραγωγούς.
Εκείνο όμως που κλέβει πια τη παράσταση είναι το πράσινο δίχτυ που αντικατέστησε το πανί , απαλλάσσοντας από σκόνες και υγρασίες τις ελιές,κάνοντας πολύ ευκολότερη τη ζωή και τις μετακινήσεις των εργαζομένων στον ελαιώνα.
Οι ελιές της περιοχή έχουν πάθει μεγάλη παραγωγική νίλα εφέτος και από ότι συζητιέται στα λιοτρίβια αυτό οφείλεται σε ακατάλληλους νοτιάδες την εποχή της ανθοφορίας.Λίγοι και τυχεροί έχουν αξιόλογη συγκομιδή και η τιμή του ντενεκέ λέγετε ότι θα φτάσει φέτος τα 85 ευρώ από τα 55 περσινά.100 και πάνω θα πουλάνε μόνο οι μαυραγορίτες.
Αλλοδαπούς εργάτες δεν είδα, ο καθένας πια αναγκάζει  μόνο τα αλλοδαπά παιδιά του να βοηθήσουν, γιατί δεν υπάρχει φράγκο για τίποτα.

Πάντως η εξαιρετικότερη στιγμή στον ελαιώνα , είναι αυτή που σμίγει η εργαζόμενη οικογένεια την ώρα της ανάπαυλας και με παρέα λίγο φαγητό και νερό, θυμάται πως ήταν οι ωραίες εποχές που δεν μαζεύαμε ελιές,αλλά μάζευαν άλλοι για μας! Λες και καμιά κουβέντα, θάβεις και στο κουτσομπολιό όλους τους απόντες, και η κούραση χάνεται μαζί με το λιόγερμα!
Το Λιμνιώτικο και ιδιαίτερα το Σκεπαστιώτικο λάδι, σας εύχονται καλή χρονιά με νόστιμη και υγιεινή διατροφή.Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …