σαν Σήμερα

υπενθύμιση από Αντώνη Σ.

Πολλοί Λιμνιώτες θα γράψετε και θα ευχηθείτε για την πόλη που γιορτάζει. Να θυμίσουμε όμως ότι στις 8 Σεπτεμβρίου του 44 εκτελέστηκε η Λέλα Καραγιάννη, ενώ από την Λίμνη αποχωρούσαν οι τελευταίες δυνάμεις κατοχής και απελευθερωνόταν. ...
Χρόνια Πολλά


Η Λέλα Καραγιάννη γεννήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας το 1898 και έζησε στην Αθήνα, όπου παντρεύτηκε με φαρμακοποιό και απέκτησε μαζί του επτά παιδιά.
Μετά την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς ενεπλάκη στην Αντίσταση και μάλιστα δεν δίστασε να κάνει αρχηγείο της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα» που συγκρότησε το 1941, το ίδιο της το σπίτι, μόλις λίγα τετράγωνα πιο μακριά από το σπίτι που τελούσε για 24 χρόνια υπό κατάληψη και εκκενώθηκε σήμερα από την ΕΛΑΣ.
Η οργάνωση αναλάμβανε τη φυγάδευση Βρετανών συμμάχων στο Κάιρο αλλά και δολιοφθορές κατά του εχθρού, κατασκοπεία και αρωγή σε άλλες ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις.
Τον Ιούλιο το 1944, η Λέλα Καραγιάννη συνελήφθη από την Γκεστάπο μαζί με τα πέντε από τα παιδιά της, βασανίστηκε στα μπουντρούμια των Ες-Ες στην οδό Μέρλιν, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου Αττικής και τελικά, άκαμπτη στις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, μαζί με άλλους 27 αγωνιστές της Αντίστασης, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 στο 'Αλσος Χαϊδαρίου, κοντά στη μονή Δαφνίου, ένα μήνα περίπου πριν από την Απελευθέρωση.
Μετά θάνατον της απενεμήθη το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας από την Ακαδημία Αθηνών.

Σχόλια