Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο τοίχος και η τύχη του.

του Πάνου Β.

Ένας εσωτερικός τοίχος στο Λύκειο Λίμνης, έχει τη τύχη να είναι διαφορετικός από τους άλλους.
Ο Γιώργος Δερβέναγας, δίνοντας μάχη με το χρόνο, την υπομονή και τον κόσμο γύρω του παρουσίασε ίσως το πιο μεγάλο σε μέγεθος ζωγραφικό έργο στην Βόρεια Εύβοια. Μετά από πολύμηνη προσπάθεια παραδόθηκε χτες στο κοινό (έτσι λέμε) ένας ζωγραφικός πίνακας 12Χ3 με σουρεαλιστική διάθεση και σαν πρόσχημα προβληματισμού για τη τέχνη
για τους μαθητές των σχολείων της Λίμνης.
Για πολύ καιρό ο νεαρός καλλιτέχνης (αποφοίτησε το 2007 από το Λύκειο Λίμνης) δέχτηκε τις επιρροές του σχολικού χώρου, άλλαξε κατευθύνσεις, βρήκε νέους φίλους , αντιμετώπισε εντάσεις , πέρασε κρύες και ζεστές μέρες με ένα πινέλο και μια πρόκληση στο χέρι και τελικά τα κατάφερε. Για τους μεγαλύτερους η μνήμη της ζωγράφου μητέρας του διέτρεχε την αίθουσα καμαρώνοντάς τον από ένα διαφορετικό κόσμο.
Το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου ζωντανή επιβράβευση του έργου του και συγχρόνως μοναδική πληρωμή του. Από κει και πέρα όλοι βγάζουν κάτι, το Λύκειο ένα σκαλί αξιολόγησης πιο πάνω, οι μαθητές ένα τεράστιο παράθυρο στα εικαστικά, οι επισκέπτες ένα έντονο προβληματισμό πάνω στα σημεία της τοιχογραφίας, ο Δήμος ένα «χοτ πόιντ»,  ο Γιώργος παρακαταθήκη της υστεροφημίας του.

Στη χτεσινή διοργάνωση εξέχουσα παρουσία αυτή του Γιώργου Τριανταφύλλου, διακεκριμένου αρχιτέκτονα, ο οποίος μας έκανε τη τιμή να μας μιλήσει για την «συμβολή της τέχνης στην εκπαίδευση» ζητήματα  τέχνης και νεολαίας με μια μεστή και κατατοπιστική παρουσίαση τάσεων και αναζητήσεων. Εντυπωσιακή δε και η περιγραφή του έργου σε σχέση με τις καλλιτεχνικές επιρροές που δέχτηκε ο Γιώργος Δερβέναγας.


Τέλος ο ίδιος ο καλλιτέχνης (προδομένος από την κακή ακουστική του χώρου ) έκανε μια λεπτομερή ανάλυση του πίνακα αποσπώντας το θαυμασμό των παρευρισκομένων.
  Την ευθύνη για την εκδήλωση είχε ο πάντα πρωτοποριακός σύλλογος καθηγητών του Λυκείου Λίμνης (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου….), με σημαντική βοήθεια από Λιμνιώτες (Βασίλης Βλαχούτσικος, Κώστας Τσιμπούκας, και άλλους αφανείς).

Ο Διευθυντής του Λυκείου Γιάννης Παλάντζας έκανε την εισαγωγή και το κλείσιμο της ωραίας και διαφορετικής αυτής εκδήλωσης, που προσθέτει ακόμα μερικούς πόντους στα θέματα της πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής μας σε καιρούς που ο πολιτισμός, το δημόσιο σχολείο και οι καθηγητές του βάλλονται από παντού.

ΥΓ.:όχι μόνο η εξαιρετική παρουσίαση, ο επαγγελματισμός, η εμπειρία αλλά και η βοήθεια στην προετοιμασία που μας δόθηκε από τον Γιώργο Τριανταφύλλου μας κάνει επιπλέον υπόχρεους , επειδή μαζί του πάντα κάποιος μαθαίνει περισσότερα!

Οι Γιώργηδες, Τριανταφύλλου και Δερβέναγας κατά την προετοιμασία της εκδήλωσης
 
από τη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στο Λύκειο 
Τα ψάρια και το πιάνο για ανάλυση....

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …