Σάββατο, 3 Αυγούστου 2013

Ο τοίχος και η τύχη του.

του Πάνου Β.

Ένας εσωτερικός τοίχος στο Λύκειο Λίμνης, έχει τη τύχη να είναι διαφορετικός από τους άλλους.
Ο Γιώργος Δερβέναγας, δίνοντας μάχη με το χρόνο, την υπομονή και τον κόσμο γύρω του παρουσίασε ίσως το πιο μεγάλο σε μέγεθος ζωγραφικό έργο στην Βόρεια Εύβοια. Μετά από πολύμηνη προσπάθεια παραδόθηκε χτες στο κοινό (έτσι λέμε) ένας ζωγραφικός πίνακας 12Χ3 με σουρεαλιστική διάθεση και σαν πρόσχημα προβληματισμού για τη τέχνη
για τους μαθητές των σχολείων της Λίμνης.
Για πολύ καιρό ο νεαρός καλλιτέχνης (αποφοίτησε το 2007 από το Λύκειο Λίμνης) δέχτηκε τις επιρροές του σχολικού χώρου, άλλαξε κατευθύνσεις, βρήκε νέους φίλους , αντιμετώπισε εντάσεις , πέρασε κρύες και ζεστές μέρες με ένα πινέλο και μια πρόκληση στο χέρι και τελικά τα κατάφερε. Για τους μεγαλύτερους η μνήμη της ζωγράφου μητέρας του διέτρεχε την αίθουσα καμαρώνοντάς τον από ένα διαφορετικό κόσμο.
Το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου ζωντανή επιβράβευση του έργου του και συγχρόνως μοναδική πληρωμή του. Από κει και πέρα όλοι βγάζουν κάτι, το Λύκειο ένα σκαλί αξιολόγησης πιο πάνω, οι μαθητές ένα τεράστιο παράθυρο στα εικαστικά, οι επισκέπτες ένα έντονο προβληματισμό πάνω στα σημεία της τοιχογραφίας, ο Δήμος ένα «χοτ πόιντ»,  ο Γιώργος παρακαταθήκη της υστεροφημίας του.

Στη χτεσινή διοργάνωση εξέχουσα παρουσία αυτή του Γιώργου Τριανταφύλλου, διακεκριμένου αρχιτέκτονα, ο οποίος μας έκανε τη τιμή να μας μιλήσει για την «συμβολή της τέχνης στην εκπαίδευση» ζητήματα  τέχνης και νεολαίας με μια μεστή και κατατοπιστική παρουσίαση τάσεων και αναζητήσεων. Εντυπωσιακή δε και η περιγραφή του έργου σε σχέση με τις καλλιτεχνικές επιρροές που δέχτηκε ο Γιώργος Δερβέναγας.


Τέλος ο ίδιος ο καλλιτέχνης (προδομένος από την κακή ακουστική του χώρου ) έκανε μια λεπτομερή ανάλυση του πίνακα αποσπώντας το θαυμασμό των παρευρισκομένων.
  Την ευθύνη για την εκδήλωση είχε ο πάντα πρωτοποριακός σύλλογος καθηγητών του Λυκείου Λίμνης (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου….), με σημαντική βοήθεια από Λιμνιώτες (Βασίλης Βλαχούτσικος, Κώστας Τσιμπούκας, και άλλους αφανείς).

Ο Διευθυντής του Λυκείου Γιάννης Παλάντζας έκανε την εισαγωγή και το κλείσιμο της ωραίας και διαφορετικής αυτής εκδήλωσης, που προσθέτει ακόμα μερικούς πόντους στα θέματα της πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής μας σε καιρούς που ο πολιτισμός, το δημόσιο σχολείο και οι καθηγητές του βάλλονται από παντού.

ΥΓ.:όχι μόνο η εξαιρετική παρουσίαση, ο επαγγελματισμός, η εμπειρία αλλά και η βοήθεια στην προετοιμασία που μας δόθηκε από τον Γιώργο Τριανταφύλλου μας κάνει επιπλέον υπόχρεους , επειδή μαζί του πάντα κάποιος μαθαίνει περισσότερα!

Οι Γιώργηδες, Τριανταφύλλου και Δερβέναγας κατά την προετοιμασία της εκδήλωσης
 
από τη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στο Λύκειο 
Τα ψάρια και το πιάνο για ανάλυση....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.