Σάββατο, 3 Αυγούστου 2013

το Δημόσιο Σχολείο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Χαιρετισμός, παρουσίαση  και ευχαριστίες από τον Διευθυντή του Λυκείου Λίμνης Γιάννη Παλάντζα, στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της τοιχογραφίας του Γιώργου Δερβέναγα Ξεκινώντας τη σημερινή μας εκδήλωση επιτρέψτε μου να χαιρετήσω πρώτα τη νεολαία μας, τις μαθήτριες και τους μαθητές των δύο σχολείων μας, τους φετινούς τελειόφοιτους, τους αποφοίτους προηγούμενων ετών και σημερινούς φοιτητές, επιστήμονες επαγγελματίες. Χαιρετίζω και τον κ. Αντιδήμαρχο, τον Πατέρα Κωνσταντίνο, τους τέως και νυν Δ/ντές Σχολικών μονάδων της περιοχής, τους λειτουργούς εκπαιδευτικούς των δημοσίων σχολείων μας, τους εκπροσώπους του Δήμου μας, των εκπροσώπων Φορέων, Συλλόγων και Οργανώσεων και όλους εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας τη σημερινή μας εκδήλωση.
Κυρίες και Κύριοι, μπορείτε να αναλογιστείτε τι κοινό έχουμε όλοι εμείς που
σήμερα συναθροιστήκαμε σε αυτή την αίθουσα; Η απάντηση είναι απλή: όλοι μας, άλλοι παλιότερα και άλλοι πιο πρόσφατα, εκπαιδευτήκαμε στο Δημόσιο Σχολείο. Σε αυτό το Δημόσιο Σχολείο που παρακολουθεί την ιστορική πορεία του Ελληνικού Λαού και μοιραία μοιράζεται μαζί του περιόδους ακμής και παρακμής.
Στη σημερινή δυσάρεστη εθνική περιπέτεια, που όλοι μας βιώνουμε λιγότερο ή περισσότερο, το Δημόσιο Σχολείο καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν προς τους νέους, προς την κοινωνία, να πάρουν πρωτοβουλίες, να συνεργαστούν με την κοινωνία, να αφυπνίσουν συνειδήσεις, να τρέξουν οράματα. Να υπερβούν τον παρακμιακό-παραδοσιακό τους ρόλο, να εκτεθούν προς τους πολλούς.
Αυτήν την έκθεση, το «μπροστάρισμα», που μέχρι τώρα επιμελώς όλοι το αποφεύγαμε, επιδιώκει η σημερινή μας πρωτοβουλία με την εικαστική σύνθεση του Γιώργου Δερβέναγα. Ο Γιώργος, απόφοιτος του σχολείου μας, προσήλθε αυτοβούλως σε ανύποπτο χρόνο, πριν από 5 μήνες, και προσεφέρθη να προβεί στην υλοποίηση της συγκεκριμένης εικαστικής σύνθεσης, έχοντας την αυτονόητη συναίνεση του Συλλόγου Διδασκόντων. Η προσπάθεια του ήταν ιδιαίτερα κοπιαστική και δημιουργική. Η κοινότητα του σχολείου παρακολουθούσε καθημερινά την πρόοδό του και το αποτέλεσμα της θα το κρίνετε αμέσως τώρα..
* Καλώ το Γιώργο Δερβέναγα να προσέλθει και να προβεί στην αποκάλυψη του έργου του.
Κυρίες και Κύριοι, στη συνέχεια της εκδήλωσής μας ο διακεκριμένος επιστήμονας και συμπολίτης μας αρχιτέκτονας, Γιώργος Τριανταφύλλου θα αναφερθεί στο θέμα της σημερινής εκδήλωσής μας : «Η ΣΥΜΒΟΛΉ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και θα προσεγγίσει την εικαστική δημιουργία του Γιώργου Δερβέναγα μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του και τη συσσωρευμένη του γνώση για το αντικείμενο. Το βιογραφικό του, εξάλλου, διαθέτει όλα τα εχέγγυα γι αυτό:
«…[Ο Γιώργος Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Τελείωσε το Βαρβάκειο και σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη όπου συνέχισε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Πολεοδομία. Μετά από δεκαετή εμπειρία σε γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία, το 1981 ιδρύει το δικό του γραφείο με την επωνυμία «Γιώργος Τριανταφύλλου και Συνεργάτες». Ασχολείται κυρίως με έργα εσωτερικών χώρων, αποκατάστασης παλαιών κτιρίων, ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και συγκροτημάτων μεγάλης κλίμακας, που αφορούν τον τουρισμό, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και χώρους πολιτισμού.
Έχει διακριθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει δημοσιεύσει έργα, άρθρα και επιστημονικές εργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του έχουν διακριθεί με διεθνή βραβεία. Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών,  έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμετάσχει στην διδασκαλία μεταπτυχιακών μαθημάτων.
Ο Γιώργος Τριανταφύλλου παράλληλα με την αρχιτεκτονική που υπηρετεί με συνέπεια για πολλά χρόνια, είναι ένας άνθρωπος της τέχνης που την αγαπά και την γνωρίζει σε όλες της τις μορφές. Έχει συνεργαστεί με εικαστικούς, ανθρώπους του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και άλλους καλλιτέχνες ως συνδημιουργός, για την πραγματοποίηση αρχιτεκτονικών και καλλιτεχνικών επεμβάσεων και εικαστικών δρώμενων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το καλοκαίρι του 2006 συνεργάστηκε με τον εικαστικό Κώστα Τσόκλη και πραγματοποίησαν μαζί μία μεγάλης κλίμακας εικαστική επέμβαση στο εγκαταλελειμμένο χωριό Μοναστήρια της Τήνου με τη συμμετοχή του συνθέτη Νίκου Ξυδάκη. Καρπός αυτής της συνεργασίας αποτελεί το φωτογραφικό λεύκωμα "Αντανακλάσεις" από τις εκδόσεις Μ. Τουμπή Α.Ε.
Το Μάρτιο του 2010 συνεργάζεται και πάλι με τον Κώστα Τσόκλη στα πλαίσια της έκθεσης που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη (Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010) με τίτλο "Η απρονοησία του Προμηθέα,Τον Απρίλιο του 2010  εκδίδει το νέο του βιβλίο με τίτλο "αρχέτυπα* από τις καλύβες και τα μαντριά στη σύγχρονη τέχνη και αρχιτεκτονική". ,
Η φωτογραφία αποτελεί επί δεκαετίες μία γοητευτική διέξοδο στην ασφυκτική καθημερινότητα της δουλειάς του. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σε εκδόσεις βιβλίων και καταλόγων εκθέσεων.
Από τον Μάρτιο του 2011, με δεδομένη μια μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό και οργάνωση εκθέσεων πολιτισμού, έχει την εποπτεία της νέας εταιρείας  archetypo+ που διευθύνει η σύντροφος του Λούσυ, σε συνεργασία με  τους  παλαιούς και νέους συνεργάτες του γραφείου του».
*Καλώ στο βήμα τον κ. Τριανταφύλλου Γιώργο και του εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μας.
Εδώ τελειώνει η εκδήλωσή μας. Εύχομαι και ευχόμαστε στο αγαπητό Γιώργο να σπουδάσει το ταλέντο του και να μετά από λίγα χρόνια να θυμηθούμε τη σημερινή μέρα, ως αφετηρία μιας λαμπρής καλλιτεχνικής πορείας.
Στον κ. Βλαχούτσικο Βασίλη, τον κ. Τσιμπούκα Κώστα, τον Κιούση Γιάννη, την κ. Μαρία Μανώλη, τον κ. Βασιλόπουλο Παναγιώτη, τον κ. Στράτο Μαυρομάτη, οι οποίοι βοήθησαν στην οργάνωση και διευθέτηση των απαραίτητων για τη σημερινή εκδήλωση, απευθύνουμε τις θερμές μας ευχαριστίες.
Για όλου εσάς που μας τιμήσατε με τη σημερινή σας παρουσία  σας λέμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.