Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013

Σκυλλίας 2013 -24 αιτήσεις για συμμετοχή


O Όμιλος Ερασιτεχνών Αλιέων Λίμνης «Ο Ποσειδών» προκηρύσσει από το καλοκαίρι του 2011 τον Kολυμβητικό Διάπλου του Β. Ευβοϊκού Κόλπου με την επωνυμία «Σκυλλίας». Ο Αγώνας αναπαριστά σε πραγματικές συνθήκες και ακριβή προσέγγιση την απόσταση των 80 σταδίων (14.470 μ.), την οποία διήνυσε ο Σκυλλίας, ο οποίος, με τις κολυμβητικές του επιδόσεις και την υποβρύχια δράση του, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη νικηφόρα ναυμαχία του Αρτεμισίου, στη Βόρεια Εύβοια, το 480 π.Χ. Η αδικημένη από την ιστορική αποτίμηση φυσιογνωμία, η οποία κινείται στο μεταίχμιο του θρύλου και του μύθου, έχει καταξιωθεί διεθνώς ως ο πρώτος καταδύτης, κυνηγός εναλίων θησαυρών και «ύφυδρος» πολεμιστής.
Είναι ευρέως γνωστό ότι οι αγώνες μακρών αποστάσεων πάντα αποτελούσαν μια διαχρονική πρόκληση και μια ακόμα παρακαταθήκη του Ελληνικού Πολιτισμού για τις
γενιές των ανθρώπων του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Ο Όμιλός μας επιδιώκοντας να αναβιώσει και να επαναφέρει, σε εποχές δύσκολες, το αθλητικό και ολυμπιακό ιδεώδες διαμορφώνει ένα νέο σκάμμα ευγενούς συναγωνισμού και μια δοκιμασία σωματικής και ψυχικής αντοχής, μακριά από τις σκοπιμότητες του πρωταθλητισμού. Με την εκδήλωση αυτή επιχειρείται ταυτόχρονα η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας του Β. Ευβοϊκού Κόλπου, τον έλεγχο των ανθρωπογενών παρεμβάσεων που απειλούν τη βιωσιμότητά του και την υλοποίηση πρωτοβουλίας για την ανακήρυξη του «παράλιου Κανδηλίου» ως περιοχής μεγάλης περιβαλλοντικής και οικολογικής σημασίας, η οποία χρήζει προστασίας.
Παράλληλα, το Δ.Σ. του Ομίλου, ανασύρει από τη λήθη και την απαξία μια μακρά ακολουθία υποδειγματικών και διακεκριμένων στάσεων ζωής και αξιοσημείωτων πράξεων ηρωισμού από ναυτικές προσωπικότητες της περιοχής, στη διάσωση, στη ναυτική συνδρομή και γενικότερα στην επίδειξη ανθρωπιστικού αλτρουισμού στη θάλασσα και προσδίδει κάθε φορά και πρόσθετη ονομασία, του ή των τιμώμενων προσώπων, στον εκάστοτε προκηρυσσόμενο Διάπλου.
Το φετινό καλοκαίρι έχει προκηρυχθεί ο:
3ος ΔΙΑΠΛΟΥΣ Β. ΕΥΒΟΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
«ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2013»
ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΕΣΜΕΛΗΣ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 14.470 Μ. (80 ΣΤΑΔΙΩΝ)
ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013


τιμής ένεκεν στον αείμνηστο Αρχικαπετάνιο του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού, με την πολυσχιδή προσωπικότητά του και τη διακεκριμένη συμβολή του, στα Κατοχικά Χρόνια, σε επικίνδυνες συμμαχικές νηοπομπές, για τις οποίες τιμήθηκε με το Παράσημο του «Χαλκού Σταυρού». Τα λόγια που του απηύθυνε ο πρώην Δήμαρχος, Γρηγόρης Μαναρίτσας, σε τελετή βράβευσής του, επ’ ευκαιρία της Ναυτικής Εβδομάδας το 1998, αποτελεί και την επιτομή του σκεπτικού του Ομίλου μας για τον φετινό Διάπλου: « Καπετάν Ανδρέα, στο πρόσωπό σου σήμερα τιμάται όλη η άξια ναυτοσύνη της Λίμνης…Όλοι οι Πλοίαρχοι, οι Μηχανικοί, οι Ασυρματιστές…, όλα τα Λιμνιώτικα πληρώματα, που για χρόνια πρόσφεραν στο Εμπορικό και Πολεμικό Ναυτικό και χαρακτήρισαν τον τόπο μας σαν μια θαλασσινή πολιτεία». 
Στον «ΣΚΥΛΛΙΑ 2013» έχουν δηλώσει συμμετοχή 24 (3 Αθλήτριες 21 Αθλητές).
Στις πολλές ιδιαιτερότητες του Αγώνα αξίζει να επισημανθούν:
·         η επέκταση των εκδηλώσεων του με την παρουσίαση των Αθλητών την Παρασκευή 26/7, τον κυρίως Αγώνα από 07:00 έως 16:00 και τη Βραδιά Σαρδέλας-Απονομές το Σάββατο 27/7, και την επιμνημόσυνη δέηση-Σκάλα Λίμης-28/7/2013.
·         Όπως και στον «Σκυλλία 2012, Σαββάκης Αδρίας», η επίσημη παρουσία στελεχών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, ως έκφραση και απόδοση τιμής στον πρώτο, παγκοσμίως, επιβεβαιωμένο μαχητή ανορθόδοξου πολέμου στη θάλασσα, ο οποίος ήρε την καταγωγή του από τη Β. Εύβοια.
·         Την ανάρτηση ανεξάρτητης ιστοσελίδα: https://sites.google.com/site/skylliaslimni/home
·         Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ιδιαίτερη φύση της διοργάνωσης αλλά και για το ιστορικό και πολιτισμικό υπόβαθρό της.

·         Την διοργάνωση-στήριξη του Αγώνα σε καθαρά εθελοντική βάση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.