Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

1 Μάη, πάμε για λουλούδια;

Του Π  Β
 
Το 1886 σε μια πλατεία στο Σικάγο, οι εργαζόμενοι διεκδικώντας το 8ωρο στη δουλειά τους εισπράττουν τα πυρά της αστυνομίας με αποτέλεσμα το πρώτο πρωτομαγιάτικο εργατικό αιματοκύλισμα.
Το 1892 από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του  Καλλέργη η πρώτη πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στην Αθήνα με τα αιτήματα για 8ωρη δουλειά.
Το 1936 στη πρωτομαγιάτικη διαδήλωση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη οκτώ εργάτες χάνουν τη ζωή τους από τα πυρά της χωροφυλακής και ο Γιάννης Ρίτσος εμπνέεται και συνθέτει τον Επιτάφιο.: «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε
χάνω…»
Η φετινή πρωτομαγιά πέφτοντας μέσα στην εβδομάδα των Παθών, έχει χάσει από το αγωνιστικό της παρελθόν. «Ο Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε παιδιά την εξοχή..».
Εργάτες άφραγκοι, εργάτες απολυμένοι, εργάτες απλήρωτοι, εργάτες ανασφάλιστοι, εργάτες υπερχρεωμένοι. Εργάτες της Μανωλάδας, εργάτες του όσο όσο μεροκάματου. Εργάτες από τα κλειστά εργοστάσια, στα κρεβάτια του πεζοδρομίου, στις κούτες των σουπερμάρκετ για σαλόνι. Εργάτες που ψηφίζουν δεξιά να μη χάσουν το ευρώ τους, εργάτες που ελπίζουν αριστερά για να το ξαναβρούν. Εργάτες με μάστερ και ντοκτορά, εργάτες αγράμματοι, ανειδίκευτοι,ακοινώνητοι. Μια ποικιλόχρωμη ανθοδέσμη η εργατιά του σήμερα, ευωδιάζει με τον ιδρώτα του άγχους της.
Τυχαίνει τώρα η επόμενη πράξη του μνημονίου να έρχεται μαζί με τα Βάγια. Η πιστοποίηση της κατάρρευσης της εκπαίδευσης, η ουσιαστική κατάργηση της νομικής προστασίας των εργαζομένων, ο καθένας φούρναρης παντού, χαράτσι στα γιαπιά, απολύσεις συμβασιούχων εργατών, εξαπάτηση των αγροτών με τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Εξειδικεύσεις με ψιλά γράμματα που αφορούν λίγες από λίγους και όλες μαζί όλους μας.
Τη Κυριακή το βράδυ λοιπόν στα μουλωχτά των Βαΐων, το πολυνομοσχέδιο όρος δουλικός του μνημονίου, θα γίνει άλλος ένας νόμος του κράτους των υποταχτικών.
Έτσι η επερχόμενη πρωτομαγιά έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μεγάλη Τετάρτη , μπορούμε να βγούμε στα χωράφια , να μαζέψουμε τα φρέσκα λουλούδια της άνοιξης και να φτιάξουμε το στεφάνι. Δεν του ταιριάζει για την εξώπορτα, ταιριάζει όμως σε ταφόπλακα. Αυτή του τάφου που θάψαμε τις αντιδράσεις μας.
Εναλλακτική λύση υπάρχει αλλά θέλει φωνές, πεζοπορία, σκέψη και συμμάζεμα της ανθοδέσμης των κολασμένων της γης. Κουραστικά πράγματα….
Για τη Μεγάλη Τετάρτη της Πρωτομαγιάς μας λοιπόν.
Ραντεβού εκεί που θέλει η καρδιά σας.

Δημοσιεύθηκε στον Παλμό της Βόρειας Εύβοιας στις 30-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.