η εξέγερση της ΛίμνηςΣε ένα πραγματικό τοπίο θα προσπαθήσω να κάνω μια υπόθεση.
Εδώ και καιρό με όποιους έχω συνομιλήσει το κυρίαρχο θέμα είναι αυτό της κρίσης.Δεν υπάρχουν λεφτά, δεν υπάρχουν δουλειές,ανεβαίνουν τα χρέη , κατεβαίνουν οι προοπτικές.
Μαγαζιά στο κεντρικό δρόμο της Λίμνης κλειστά ,ξενοίκιαστα και φήμες για τα επόμενα που θα βάλουν λουκέτο.
Ο θόρυβος της μπετονιέρας ανήκει στο παρελθόν, οι μαγαζάτορες περισσότερο κουβεντιάζουν μεταξύ τους παρά με τους πελάτες τους.
Στους εναπομείναντες επαγγελματίες είναι καθεστώς η στάση πληρωμών στο ΤΕΒΕ για να αντιμετωπίσουν τα πιο καθοριστικά έξοδα επιβίωσης.Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ σε λίγο θα σκοτεινιάσουν ακόμα πιο πολύ τη κατάσταση.
Από την άλλη ένσημα στη πόλη συνεχίζουν να "κολλάνε"  μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι (όσοι απομένουν) ενώ στον ιδωτικό τομέα η λέξη ασφάλιση εργαζομένου προκαλεί χάχανα.Μαύροι όλοι οι εργαζόμενοι και δεν είναι όλοι από το ...Πακιστάν.
Η κατάρρευση του ασφαλιστικού αναγκάζει νέους γέρους και παιδιά να καταβάλουν ένα χαράτσι 10 ευρώ  για να γράψουν τα φάρμακά τους , ή να περιμένουν καρτερικά τον ξεθεωμένο αγροτικό γιατρό να γράφει ηλεκτρονικές συνταγές τσάμπα, που ποιός θεός ξέρει αν τις παραλάβει το φαρμακείο.Η ασφάλιση τόσων χρόνων μεταφράζεται πια σε επισκέψεις με 30-40 ευρώκόστος (τουλάχιστον.)
Η ΔΟΥ είναι παρελθόν και το αποτέλεσμα φαίνεται ακόμα και στο Κυλικείο στο χώρο των υπηρεσιών .Κόσμος και εκεί , γιοκ.
Είναι ανέκδοτο φυσικά το ότι το Λύκειο δεν έχει ακόμα Φυσικό και καθηγητή Αγγλικών και από τα υπόλοιπα σχολεία κάτι λείπει , δε βαριέσαι.Η βιβλιοθήκη των στεναγμών παραμένει κι αυτή κλειστή λόγω έλλειψης  προσωπικού.Πετρέλαιο για το χειμώνα, μετακινήσεις μαθητών υπό αίρεση και ας είναι μόνο αυτά.Οι εκπαιδευτικοί  ήδη χωρίζονται σε "προύχοντες" οι παλιοί με κουτσουρεμένους μισθούς και "δούλους"  οι νέοι, με 5-6 κατοστάρικα το μήνα για να τα βγάλουν πέρα.
Στα μπακάλικα και τα μανάβικα η ελαφριά σακούλα με τα απολύτως απαραίτητα αποδίδει παραστατικά τη φτώχεια  , όπως και η κυριαρχία στο μισόκιλο ψωμί στο φούρνο.
Κλείνουμε τη μέρα με μια βόλτα στην έρημη παραλία , με το κόσμο που μένει να μην έχει όρεξη να πει ούτε να χαμογελάσει με ένα γεια χαρά!
Πριν το οριστικό καληνύχτα, ας κάνω την υπόθεση.
Τρίτη-Τετάρτη να είναι τα πάντα κλειστά.Δήμος, υπηρεσίες, καφενεία, σουπερμάρκετ,σχολεία.Να αφήσουμε τη κακομοιριά μας στη πάντα και να στυλώσουμε τα πόδια, με διαμαρτυρία, με εξέγερση ενάντια σε όλους όσους μας φέραν ως εδώ.Τι χειρότερο από ένα κλειστό μαγαζί, ή έναν αιώνια άνεργο;Τι χειρότερο από την αναμονή να μας φύγουν όλα τα παιδιά για τα σκλαβοπάζαρα της Δύσης;Τι χειρότερο από το να μην έχουμε το χάπι για τη πίεση ή την τελευταία φέτα από ψωμί;
Η κοινωνία που υπομένει και δεν έχει τίποτα να χάσει ξεσηκώνεται.
Η εξέγερση της Λίμνης, ξεσηκωμός ενάντια στην αδικία, έτσι χωρίς προοπτική, χωρίς μέλλον είναι το πρώτο,το ουσιαστικότερο βήμα για να τους σταματήσουμε.
Μετά θα βρούμε ποιος θα μας καθοδηγήσει για το μέλλον.Και αν κάνει κι αυτός νερά, τότε θα ξέρουμε ότι έχουμε τη δύναμη να τον ξαποστείλουμε κι αυτόν.
Η υπόθεση κλείνει με τη Λίμνη και όλες τις Λίμνες της Ελλάδας να γίνονται και αυτές πλατείες Συντάγματος.
Καληνύχτα, σε μια μη διαρκή νύχτα.
Πάνος-114

Σχόλια