Κυνηγώντας την πράσινη ελιά

αυτές οι πράσινες κατάλληλες για μάζεμα (οι κάτω είναι οι πράσινες, έ!)
 Οδηγίες για ναυτιλλομένους:
Ξεκινάς το πρωί αφού εκτός των άλλων πρωινών συνηθισμένων, κόψεις τα νύχια σου. Μαζί σου μια τσάντα από Μπένετον, Άννα Ρίσκα ή Στεφανέλ. Παίρνεις το 4Χ4 ή αν δεν έχεις ξεκινάς με τα πόδια (οι αγροτικοί δρόμοι είναι ασυντήρητοι και το φιατάκι θα βελάξει).Πας στο κτήμα που δεν έχει παραγωγή για φέτος, επειδή λίγες ελιές σημαίνει και χοντρές ελιές. Αν το κτήμα δεν είναι δικό σου τότε κοιτάς συνεχώς δεξιά κι αριστερά. Ψάχνεις για δέντρα με ελιές Αμφίσης- κορομπυλάτες (εξού και κορομπύλω η στρογγυλοπρόσωπη).
Τα μαύρα στίγματα σημαίνει δάκος άρα αψέκαστες!Τις πετάμε και κρατάμε τις γερές.
Κοιτάς αν αρκετές ελιές έχουν μαύρα στίγματα τότε σημαίνει ότι το κτήμα είναι αψέκαστο για δάκο , οπότε οι ελιές που θα μαζέψεις να φας δεν έχουν εντομοκτόνο. Αν είναι οι ελιές είναι όλες καθαρές, τότε βρες άλλο κτήμα αψέκαστο. Διαλέγεις τις πιο μεγάλες και τις βάζεις στη τσάντα που προείπα. Αν δεν έκοψες τα νύχια σου τις γρατζουνάς και τις χαλάς(προείπα).Η εποχή μαζέματος είναι τώρα , αν πας αργότερα θα μαζέψεις μαύρες , θα συναντήσεις και τους ιδιοκτήτες που θα μαζεύουν για λάδι και θα έχεις δυσκολίες. Γυρνάς καμαρωτός με τη σινιέ σακούλα, η Κατίνα που θα σε δει θα ζηλέψει που ψώνισες στην Αβάντων και δεν θα σε βγάλει στη μπερλίνα σε περίπτωση διαφανούς σακούλας σαν πεινάλα.
Πέντε κιλά ελιές είναι αρκετά για Τετάρτη –Πέμπτη φασολάδα ή φακές και κανά ούζο ενδιάμεσα. Σπίτι , τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε για μια ώρα σε  ξυδόνερο για απολύμανση. Οι δρόμοι μετά είναι δυο:
με ξυραφάκι λεπτές χειρουργικές τομές!
Α. Κλασσικές χαρακωτές: Χαρακώνουμε τις ελιές σε δυο απέναντι μεριές με ξυραφάκι (με μαχαίρι τις σπάμε και κάνουν ρίγες σαν τον ΠΑΟΚ) και τους αλλάζουμε νερό σε ένα μεγάλο δοχείο καθημερινά για δέκα μέρες περίπου. Δοκιμάζουμε αν ξεπίκρισαν ανάλογα με το κέφι μας και τότε τις βάζουμε σε μικρότερα δοχεία, ή μπουκάλια νερού άδεια, με μισό ξύδι-μισό αλατόνερο (ένα λίτρο νερό με ένα κουτάλι της σούπας αλάτι)

Τσακιστές με το σκορδοεργαλείο-τα ζουμιά βάφουν!
Β. Τσακιστές! Το όνειρο του ουζοπότη!
 Σπάμε τις ελιές με το σφυράκι στο κεφαλόσκαλο ή αν δεν είστε «παραδοσιακοί», χρησιμοποιήστε το μηχάνημα για το σκόρδο, από τη Χάι-Τεκ κουζίνα σας. Ότι πιτσιλίσει το μαυρίζει ,για αυτό γάντια και όχι Λακόστ μπλουζάκια. Σε ένα μπωλ αλλάζουμε νερό καθημερινά για 4-5 μέρες και μετά τις στραγγίζουμε και  σκέτες τις βάζουμε με χοντρό αλάτι, ρίγανη , λίγο ξύδι ή λεμόνι (όχι κολυμπητές) στο ψυγείο. Σε 3-4 μέρες τρώγονται , ιδανικές για τη πικρή γεύση τους και τη φυσική νοστιμιά τους. Η δικαιολογία για κάθε αλκοολικό: «Βάλε καμιά τσακιστή ελιά να φάμε!»Δεν διατηρούνται πολύ για αυτό μη κάνετε πολλές και να τις πιείτε εεε να τις φάτε σύντομα.
και οι ελιές  καλαμών κάνουν αλλά νομίζω ότι πράσινες είναι λιγότερο νόστιμες
Ψωμί ,ελιά και τρόικα βασιλιά.Έχουν γενικά μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, βιταμίνες κλπ, είναι χορταστικές και νόστιμες.
Αν κάνεις απεργία και δεν έχεις τίποτα άλλο ωφέλιμο να κάνεις, προκειμένου να τσακώνεσαι με απεργοσπάστες, μάζεψε και τσάκισε καμιά ελιά! Μπορείς!
φιλικά
Πάνος 

 ΥΓ.:είναι το μόνο πράσινο καλό της εποχής.Αν σκεφτείς ΠΑΣΟΚ, Παναθηναϊκός,100ευρω κλπ. ατύχησες.

Σχόλια