Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για την επένδυση των 5.000 διαμερισμάτων. Τι μπορεί να γίνει;Kireas.org


Χθες 22/8/12 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ερώτημα του Kireas.org για τις ενέργειες που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας να προωθήσει την δημιουργία οικισμού 5.000 διαμερισμάτων για την οποία ενδιαφέρθηκαν Ρώσοι επενδυτές. Το Ρώσικο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε μέσω της κατασκευαστικής εταιρείας Μπατιστάτος για την περιοχή μας σε μια περίοδο που άλλοι δήμαρχοι της χώρας  τρέχουν ανά τον κόσμο σε

χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία να βρουν και να προσελκύσουν επενδυτές και τουρισμό. 

Η αναμενόμενη απάντηση θα ήταν ότι η Δημοτική αρχή αξιολόγησε την πρόταση,  στάθμισε τα υπέρ και τα κατά, κάλεσε τον επενδυτή στην περιοχή, αξιολόγησε τις ανάγκες του και προσπάθησε να δώσει λύσεις για να ξεπεραστούν τα συγκεκριμένα εμπόδια υλοποίησης της και να δοθούν  διασφαλίσεις στις τυχόν ανησυχίες του επενδυτή.  Όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22/8/12 έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει απολύτως καμία ενέργεια, αλλά ούτε και προτίθεται να κάνει.

Ο Kireas.org επικοινώνησε με τον επενδυτή και ενημερώθηκε  ότι επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει άλλα  αναζητεί γη που είναι ρυμοτομημένη για την δημιουργία  τέτοιων οικισμών.   Τέτοιες εκτάσεις δεν υπάρχουν  σε αυτό το μέγεθος  στο δήμος μας και το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για αυτή και τέτοιου είδους  επενδύσεις τώρα και στο μέλλον. Ο δήμος Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας έχει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη τέτοιου είδους παραθεριστικού τουρισμού λογω του ιδιαιτερου φυσικού περιβάλλοντος, κάτι βέβαια που επιβεβαιώνεται και στο 5ετές επιχειρησιακό του σχέδιο.

Για να μπορέσει ο δήμος να προσελκύσει  και να κρατήσει επενδύσεις σαν και αυτή που έδειξαν ενδιαφέρον οι Ρώσοι θα πρέπει  να τους εξασφαλίσει  την θεσμική δυνατότητα πολεοδόμησης κατάλληλων εκτάσεων.  Μετά από διερεύνηση του θέματος από πολεοδομική και χωροταξική άποψη ο Kireas.org κατέληξε ότι αυτό μπορεί  να γίνει με δυο τρόπους:

1. Δημιουργία των Περιοχών Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.Π.Ο.)  του Ν 2508/1997. Συγκεκριμένα για την  Εύβοια ειδικά δίνονται κατευθύνσεις για την δημιουργία ΠΕΡΠΟ στα ΦΕΚ 1026 Δ/05.12.2001 και ΦΕΚ 1370 Δ/16.12.2003.  Δεδομένου ότι αυτή την περίοδο εκπονούνται τα ΓΠΣ για τις δημοτικές ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων και το ΣΧΟΑΠ  Νηλέως, ο δήμος μας θα μπορούσε να ζητήσει  από τους μελετητές να συμπεριλάβουν  ΠΕΡΠΟ σε ελκυστικές για τους επενδυτές περιοχές,  μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, εφόσον μάλιστα οι αναθέσεις των παραπάνω χωροταξικών μελετών έχουν γίνει πρόσφατα.

και

2. Αξιοποίηση εκτάσεων που ανήκουν στο δήμο με αλλαγή της ταυτότητας τους  σε "Δημόσια Ακίνητα Τουριστικού Προορισμού" του Ν. 3986/2011  με  την διαδικασία του  μηχανισμού των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακίνητων ( Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.) (αρ.12 του 3986/2011) με αίτηση στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτός είναι ένας εναλλακτικός  τρόπος υλοποίησης της επένδυσης  και θα μπορούσε ίσως να δελεάσει τους ενδιαφερομένους επενδυτές για τον οικισμό των 5.000 διαμερισμάτων. 

Ο Kireas.org παρουσίασε τα παραπάνω στοιχεία στο δημοτικό συμβούλιο στις 22/8/12.  Τέτοιες επενδυτικές περιπτώσεις ή προοπτικές που βασίζονται στην οικιστική-τουριστική ανάπτυξη χρειάζονται την υποστήριξη όλων των εκφράσεων της κοινωνίας. Δυστυχώς όμως και πάλι  δια στόματος του αντιδημάρχου κ. Καντζούρα και αργότερα του δήμαρχου κ. Ψαρρού, αντί απάντησης και δημιουργικού προβληματισμού πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα,  ο σύλλογος δέχτηκε  μια ακόμη ακατανόητη επίθεση αμφισβήτησης της οντότητας του ως να ήταν αυτό το συζητούμενο θέμα.  Επιβεβαιώθηκε έτσι  ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα για να προσελκύσει αυτή την επένδυση άλλα και ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το σύλλογο για το μέλλον. Για να αποφευχθεί περαιτέρω όξυνση της ατμόσφαιρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσβολές,  ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του συλλόγου αναγκάστηκαν να  αποχωρήσουν από την συνεδρίαση.
Ευχή όλων σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχουμε περιέλθει είναι να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας  και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την προσέλκυση υγιών τουριστικών επενδύσεων στην περιοχή πέρα από την στενόμυαλη  μικροπολιτική και στείρα αντιπαράθεση. 
Kireas.org


Ο σύλλογος όλων των δημοτών


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό. Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα. Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα. Τι να κάνουμε λοιπόν; Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό. Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε. Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν. Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτ

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

IN   MEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας... Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια. Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου. Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής… Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορο

βαρκάδα στο Καντήλι,μόνο 5000 ευρώ!

«Σύλληψη ημεδαπών ατόμων για παράβαση διατάξεων των περιοριστικών μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας στην θάλασσα» Σε διαδικασία επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων κινήθηκε σήμερα την 25-04-2020 ο Λιμενικός Σταθμός Λίμνης Ευβοίας σε βάρος δύο ατόμων τα οποία παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στην θάλασσα, που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης διασποράς του νέου κορωνοϊού COVID – 19. Συγκεκριμένα, ερασιτεχνικό σκάφος αναψυχής με δύο επιβαίνοντες εντοπίστηκε τις πρωινές ώρες να πλέει στην περιοχή Β. Ευβοϊκού στην θέση ΚΑΝΤΗΛΙ από το Πλωτό Περιπολικό Μέσο του Λιμενικού Σταθμού Λίμνης, το οποίο διενεργούσε περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Τα ανωτέρω άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και τους επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο των πέντε χιλιάδων ευρώ. Ο Λιμενοσταθμάρχης Ανθυπασπιστής Λ.Σ. ΣΑΚΚΑΓΙΑΝΝΗΣ Ευάγγελος