Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

Εφημερίες ιατρών Κ.Υ. Ιστιαίας-σοβαρότατο κώλυμμα της σωστής λειτουργίας του Κ.Υ.Ιστιαίας

      Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών μηνός Μαΐου 2012, από τους ειδικευμένους ιατρούς του Κ.Υ. Ιστιαίας , φαίνεται ότι υπάρχουν ημερομηνίες εφημεριών που παραμένουν ακάλυπτες από γενικούς ιατρούς ή παθολόγο.


     Συγκεκριμένα σύμφωνα με το κατατεθέν πρόγραμμα οι κάτωθι ημερομηνίες  είναι ακάλυπτες τόσο απο ενεργή εφημερία, όσο και απο εφημερία ετοιμότητας από γενικούς ιατρούς/παθολόγους. Αυτές  είναι :


ΤΡΙΤΗ 1/5, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/5, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/5, ΤΡΙΤΗ 22/5, ΠΕΜΠΤΗ 24/5, ΣΑΒΒΑΤΟ 26/5, ΔΕΥΤΕΡΑ 28/5, ΤΡΙΤΗ 29/5


           Με βάση τα υπ’αριθμόν 1342 και 78 φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της Ελληνικής

Δημοκρατίας ( 06 Ιουλίου 2009 και 29 Ιανουαρίου 2010 ) μεταξύ άλλων αναφέρεται οτι:


«Στα Κ.Υ. καθημερινά θα εφημερεύει σε ΕΝΕΡΓΟ εφημερία γενικός ιατρός ή παθολόγος και ένας παιδίατρος εφ’όσον υπηρετεί. Σε περίπτωση που δεν υπηρετεί παιδίατρος ή ο αριθμός των υπηρετούντων παιδιάτρων δεν επαρκεί , μπορεί να εφημερεύει αντ’αυτού γενικός ιατρός σύμφωνα με τις ανάγκες.


Επιπλέον μπορεί ανάλογαμε τις ανάγκες να εφημερεύει και άλλος ένας ιατρός ή το πολύ δύο συνολικά ιατροί προερχόμενοι απο τις κατηγορίες των Γενικών ιατρών της παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 2519/1997 (ΦΕΚ 165/1997 τ Α’) , αγροτικών ιατρών , επιμελητών άνευ ειδικότητας ή ειδικευομένων.


Εφημερίες ενεργείς , μικτή ή ετοιμότητας μπορούν να καθορίζονται σε καθημερινή βάση ανάλογα με τις ανάγκες και να περιλαμβάνουν έναν ειδικευμένο ιατρό,ανα υφιστάμενη ειδικότητα...»


     Όπως γίνεται αντιληπτό,δημιουργείται σοβαρότατο κώλυμμα της σωστής λειτουργίας του Κ.Υ.Ιστιαίας  και κίνδυνος για την αντιμετώπιση και διεκπεραίωση των επειγόντων περιστατικών που προσέρχονται στο Κ.Υ.Ιστιαίας καθώς οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου υποχρεωνόμαστε  να εφημερεύουμε χωρίς την παρουσία γενικού ιατρού του ΕΣΥ.


     Θεωρώντας οτι με την υπάρχουσα κατάσταση το πρόγραμμα εφημεριών των ειδικευμένων ιατρών δεν είναι πλήρες,δεν εντάσσεται εξ’ολοκλήρου στην ισχύουσα νομοθεσία και καθιστά επισφαλή την υγεία των κατοίκων της περιοχής ευθύνης του Κ.Υ.Ιστιαίας  , δεν δυνάμεθα να εφημερεύσουμε τις παραπάνω ημερομηνίες.


     Καθιστούμε ηθικά και νομικά υπεύθυνους , όλους αυτούς που δεν φρόντισαν την εως τώρα στελέχωση του Κ.Υ.Ιστιαίας  για όλο το χρόνο με ειδικευμένους γενικούς ιατρούς.


     Έχοντας ως κίνητρο την ασφάλεια της  υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων της περιοχής, και παρά το γεγονός ότι ως ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου είμαστε “περαστικοί “ από το Κ.Υ.Ιστιαίας, με σύμβαση ενός έτους, αποφασίσαμε να προβάλλουμε και να διαμαρτυρηθούμε έντονα για το υπάρχον “χρόνιο και άλυτο “ πρόβλημα του Κ.Υ. ,προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τοπικούς φορείς αρμόδιους και μη για να βρεθεί επιτέλους λύση.


     Είναι απαράδεκτο , σε μια δυσπρόσιτη περιοχή με υγειονομική περίθαλψη επιπέδου Κ.Υ. να μην εφαρμόζεται το νομικό πλαίσιο που υπάρχει , να μην μπορεί να στελεχωθεί πλήρως και η υγεία των κατοίκων να βρίσκεται πολλές μέρες του μήνα εξ’ολοκλήρου στα χέρια των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου.
ΠΡΟΣ :    1.Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας


                2. Επιστημονικό Διευθυντή Κ.Υ.Ιστιαίας


                3. Διοικητή 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας  Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος   


 


Κοινοποίηση Προς:     1. Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας


                                    2. Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού


                                    3. Εφημερίδα «Ο παλμός της Βόρειας Εύβοιας»


                                    4. Εφημερίδα « Βόρεια Εύβοια»
1 σχόλιο:

  1. Δηλαδη αν καταλαβα καλά οι βολεμενοι γιατροι αρνουνται και πετανε το μπαλακι στους νεους οι οποιοι (λογικο) αισθανονται ανασφαλεια .Μια λυση υπαρχει οπως και για τους μονιμους υπαλληλους ενος Δημου που εχουν καλομάθει τοσα χρονια.
    Το χρυσο ματσουκι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.