Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Οι Ιαματικές Πηγές Αιδηψού προς μακροχρόνια παραχώρηση από το ΤΑΙΔΕΠ


Π. Πετράκος


Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας ΒΗΜΑ,  τον δρόμο της αξιοποίησης ακολουθούν επτά ξενοδοχεία «Ξενία» και εννέα ιαματικές πηγές που θα διατεθούν με βάση το μοντέλο της μακροχρόνιας παραχώρησης από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Οι δύο ομάδες ακινήτων παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη διεθνή έκθεση real estate MIPIM στις Κάνες από την ελληνική αντιπροσωπεία, μαζί με το Ελληνικό, το IBC (Golden Hall), το κτήμα Κασσιόπης και το κτήμα Αφάντου, που έχουν βγει ήδη σε διαγωνισμό, καθώς και τα 27 κτίρια που θα

παραχωρηθούν με τη μέθοδο sale and leaseback. Πρόκειται για τα «Ξενία» Κοζάνης, Τσαγκαράδας, Σπάρτης, Πλαταμώνα, Θάσου, Ανδρου και Σκιάθου και τις ιαματικές πηγές Κύθνου/ Ξενία, Αιδηψού στην Εύβοια, Καμένων Βούρλων, Κονιαβίτη/ Καμένων Βούρλων, Καλλιδρόμου (Ψωρονέρια), Θερμοπυλών, Υπάτης στη Φθιώτιδα και Καϊάφα και Κουνουπελίου στην Ηλεία.


Τόσο τα επτά «Ξενία» όσο και οι εννέα ιαματικές έχουν ομαδοποιηθεί στο πλαίσιο της θεματικής αξιοποίησης που διαμορφώνει το ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροχρόνια παραχώρησή τους σε ιδιώτες επενδυτές. «Το συντριπτικό ποσοστό της ακίνητης περιουσίας που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο είναι γαίες και γι' αυτό τον λόγο η θεματική ανάπτυξη φιλοδοξεί να δημιουργήσει "προϊόντα" εστιάζοντας σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και τομείς που είχαν ελάχιστα αξιοποιηθεί στο παρελθόν» σημειώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Α. Ταπραντζής.


«Προσπαθούμε να εντοπίσουμε περιοχές που μπορούν να αναπτυχθούν με βάση ένα θέμα» εξηγεί, λέγοντας ότι οι ιαματικές πηγές αποτελούν έναν τέτοιον άξονα για τον θεραπευτικό τουρισμό, ενώ εξετάζεται και ο πολιτιστικός τουρισμός, σε περιοχές κοντά σε αρχαιότητες, ο αθλητικός τουρισμός και η ανάπτυξη περιοχών για γήπεδα γκολφ. Σε ό,τι αφορά τις ιαματικές πηγές η τεχνική προετοιμασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2012, καθώς χρειάζεται να γίνουν εκ νέου αναλύσεις των πηγών, ενώ εκκρεμεί και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.


                Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως θετική εξέλιξη την  παραχώρηση των ιαματικών πηγών μιας και μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από την σημερινή στασιμότητα, εύχομαι βέβαια η μελλοντική παραχώρηση να συνοδευτεί και από οικονομικά ανταλλάγματα για τον δήμο μας  !!

Π. ΠετράκοςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.