Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τίτλοι τέλους σε εργασιακά κεκτημένα ετώνΤου κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

 

Αλλάζει και επίσημα ο εργασιακός χάρτης της χώρας μας με ερμηνευτική εγκύκλιο φωτιά του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το βασικό ημερομίσθιο διαμορφώνεται στα 26,18 ευρώ και ο βασικός μισθός στα 586,08 ευρώ.

Παράλληλα, οι νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών από τις 14 Φεβρουαρίου (δηλαδή αναδρομικά κατά περίπου ένα μήνα) θα αμείβονται με βάση τους μισθούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, μειωμένους κατά 32%.

Σε ότι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις που έληξαν, εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, δίνεται

διορία έως τις 14 Μαΐου για την υπογραφή νέων. Το θετικό είναι ότι στις νέες κλαδικές συμβάσεις οι κοινωνικοί εταίροι θα έχουν τη δυνατότητα να συνομολογήσουν ακόμα και καταβολή χρονοεπιδομάτων που έχουν παγώσει, βάσει του νόμου για τις υπάρχουσες συμβάσεις.

Ο κλαδικός μισθός μπορεί να μειωθεί στα επίπεδα του βασικού μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, όταν λήξει το τρίμηνο της μετενέργειας.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι διατηρούνται τα τέσσερα βασικά επιδόματα (ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας).

Καθίσταται σαφές ότι ως επίδομα ωρίμανσης λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του χρόνου υπηρεσίας του εργαζόμενου, χωρίς το έξτρα επίδομα στον ίδιο εργοδότη. Επισημαίνεται ότι με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, ως ωρίμανση νοούνται τα επιδόματα που καταβάλλονται για το σύνολο του χρόνου υπηρεσίας που έχει διανυθεί στον ίδιο ή άλλο εργοδότη, δηλαδή της κάθε μισθολογικής κλίμακας (μονοετής, διετής, τριετής, κλπ).

Η εγκύκλιος αποσαφηνίζει, τέλος, ότι μετά την εκπνοή της μετενέργειας η αμοιβή μπορεί να μειωθεί στο εισαγωγικό κλιμάκιο του κλαδικού μισθού μονομερώς από τον εργοδότη, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου.
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …