Hλεκτρονικό τσιγάρο (άτμισμα)


JIMMYS για την Β.Ε.

Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, του "άτμισμα ναι, κάπνισμα όχι" όπως λένε οι ίδιοι οι χρήστες. Οι εταιρίες υπόσχονται ακίνδυνο και υγιεινό "άτμισμα" σε διάφορες γευστικές εμπειρίες, με νικοτίνη ή χωρίς, με την κατάλληλη επιλογή μοντέλου για κάθε γούστο. Πολλοί είναι και οι "ατμιστές" που καταφεύγουν στην ιδιοκατασκευή αυτοσχέδιων ηλεκτρονικών τσιγάρων αλλά και "περίεργων" ουσιών συμπλήρωσης τους.
Από την μία τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων, συνήθως eshop, έρχονται να μας απαντήσουν σε εύλογα ερωτήματα που γεννιούνται:
Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένας νέος, επαναστατικός εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος. Κάθε φορά που ετοιμάζεστε να ανάψετε ένα τσιγάρο, μπορείτε αντ' αυτού να χρησιμοποιήσετε  ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο. Θα σας προσφέρει την ίδια ευχαρίστηση, αλλά χωρίς πίσσα και καπνό.
Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν χρειάζεται να το ανάψετε. Είναι μία μη εύφλεκτη συσκευή που αποτελείται από ένα μικροεπεξεργαστή, μια μικρή επαναφορτιζόμενη μπαταρία και ένα ανταλλακτικό φίλτρο που περιέχει νερό,προπυλενογλυκόλη, νικοτίνη (εφόσον το επιλέξετε) και αρωματικές ουσίες που μιμούνται την γεύση του καπνού (ή οποιαδήποτε από τις άλλες γεύσεις διαλέξετε). Όταν εισπνεύσετε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ξεκινάει μια διαδικασία ατμοποίησης που απελευθερώνει "καπνό" ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ατμός που διαλύεται στον αέρα σε μερικά δευτερόλεπτα. Συμπερασματικά, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιμείται όλες τις φυσικές και συναισθηματικές απολαύσεις του παραδοσιακού καπνίσματος.
Τι είναι η προπυλενογλυκόλη;
Η προπυλενογλυκόλη θεωρείται γενικά ασφαλής για χρήση σε τρόφιμα και φάρμακα από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Σήμερα χρησιμοποιείται για χρωματισμό τροφίμων, σαν πρόσθετο για την διατήρηση τροφίμων, καλλυντικών και φαρμάκων σε υγρή μορφή και στις μηχανές που παράγουν καπνό σε συναυλίες, κέντρα διασκέδασης κλπ. Στα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιείται για να παράγει τον ατμό που μοιάζει με καπνό και για την διατήρηση της γεύσης.
Γιατί είναι καλύτερο από το τσιγάρο;
Είναι αποδεδειγμένο ότι οι περισσότερες βλάβες που προκαλούνται από το κάπνισμα, προκαλούνται εξαιτίας της καύσης του καπνού, του χαρτιού και της κόλλας. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν χρησιμοποιεί φωτιά, δεν καίγεται και έτσι δεν περιέχει πίσσα, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα και τις υπόλοιπες 3000+ ουσίες, εκ των οποίων περίπου 40 έχουν βεβαιωθεί ως καρκινογόνες.
Μπορώ να το χρησιμοποιήσω πραγματικά παντού;
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν καίγεται και δεν περιέχει καπνό. Εκλύει μόνο αβλαβή ατμό που μοιάζει με καπνό, όμως δεν είναι. Έτσι δεν προκαλεί παθητικό κάπνισμα και άρα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε παντού. Σε αεροπλάνα, πλοία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, χώρους εργασίας. Σημειώστε επίσης ότι δεν μυρίζει ούτε αφήνει μυρωδιές σε ρούχα, στόμα, αυτοκίνητα, σπίτια κλπ.
Αλλά θα με ικανοποιεί σαν τσιγάρο;
Απόλυτα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ απολαυστικά.
Εγώ δεν καπνίζω. Να το δοκιμάσω;
Όχι, Ποτέ. Το ηλεκτρονικο τσιγαρο απευθύνεται μόνο σε καπνιστές άνω των 18 ετών.
Από την άλλη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε δελτίο τύπου προϊόντων ανθρώπινης χρήσης, αναφέρει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο:
Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη, όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο με χρήση νικοτίνης, υπάγονται στα «φαρμακευτικά προϊόντα» και συνεπώς δεν επιτρέπεται να τεθούν στην αγορά χωρίς άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ. Ουδεμία τέτοια άδεια έχει μέχρι σήμερα χορηγηθεί από τον ΕΟΦ και ούτε έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα με την προβλεπόμενη από το νόμο τεκμηρίωση για την ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εν λόγω προϊόντων, ώστε να αξιολογηθούν. Ως εκ τούτου, κυκλοφορούν χωρίς άδεια και είναι παράνομα όσα νικοτινούχα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου βρίσκονται στην αγορά. Ο ΕΟΦ, ήδη από τις 25/7/2008, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης της διακίνησης όλων των προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη και πωλούνται μαζί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Επιπλέον, ο ΕΟΦ προέβη σε κατάσχεση και καταστροφή ποσοτήτων προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου με χρήση νικοτίνης που βρέθηκαν στην αγορά και επέβαλε τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Οι έλεγχοι της αγοράς συνεχίζονται. Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στο γεγονός ότι τα προϊόντα  ηλεκτρονικού τσιγάρου με χρήση νικοτίνης δεν είναι εγκεκριμένα και επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, καθότι δεν έχει αξιολογηθεί η ασφάλειά τους.

Τα συμπεράσματα δικά σας, JIMMYS για την Β.Ε.


Σχόλια

 1. Αγαπητοί Κύριοι,

  Με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά με τo ηλεκτρονικό τσιγάρο και την επικινδυνότητα του θα θέλαμε να τονίσουμε τα κάτωθι:

  Η εταιρεία μας GETA Hellas εισάγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά τα επώνυμα και ευρωπαϊκά προϊόντα Esmoke. Το υγρό αναπλήρωσης ( e-liquid ) που χρησιμοποιούμε για την αναγόμωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων Esmoke ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΝΙΚΟΤΙΝΗ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ προπυλενική γλύκολη ούτε καμιά άλλη αμφισβητήσιμη ουσία, ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΟΝΟΝ ΚΑΘΑΡΗ ΦΥΤΙΚΗ ΓΛΥΚΕΡΙΝΗ υψηλής καθαρότητας κατάλληλη για φαρμακευτική χρήση.

  Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε με ασφάλεια πως κάθε μελέτη, άποψη, γνώμη, δημοσίευση στην οποία δεν λαμβάνονται υπόψιν προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν νικοτίνη, ούτε προπυλενική γλυκόλη, ούτε άλλες αμφιλεγόμενες ουσίες, αποτελεί μετά βεβαιότητας προσπάθεια δυσφήμησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και εξυπηρετεί προφανώς άλλα συμφέροντα.

  Απόδειξη για την ακρίβεια των ισχυρισμών μας θα βρείτε στον υπερσύνδεσμο "Esmoke, Σύνθεση και Ασφάλεια" όπου μπορείτε να δείτε όλα τα πιστοποιητικά, την σύνθεση και την προέλευση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του υγρού αναπλήρωσης Esmoke καθώς και πρόσφατες χημικές αναλύσεις.

  Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και από πρόσφατο έλεγχο των προιόντων μας από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, από το Γενικό Χημείο του Κράτους καθώς και από τον ΕΟΦ !

  Στον πιο πάνω υπερσύνδεσμο μπορείτε επίσης να διαβάσετε την επίκαιρη ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ FAME LAB του δρ. Ανδρέα Φλουρή, η οποία υποστηρίζει ότι η επίδραση του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον οργανισμό είναι κλινικά ασήμαντη! Για κάποιον περίεργο λόγο όμως η ανωτέρω μελέτη δεν βρήκε τον δρόμο της προς την δημοσιότητα παρόλο που τα ευρήματα της παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

  Τέλος σε απάντηση άλλων δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων στον τύπο που υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα είναι επιβλαβές μεταφέρω το κάτωθι κείμενο από την ιστοσελίδα:
  giromiro.blogpot

  "επιλέξετε να συνεχίσετε να πεθαίνετε από το συμβατικό κάπνισμα, γιατί μπορεί το ηλεκτρονικό κάπνισμα να σας δημιουργήσει δερματικά εξανθήματα, φαγούρα και δυσκοιλιότητα. Επίσης μοιάζει με συμβατικό τσιγάρο και επειδή έχει αρωματικά υγρά, μπορεί να το αγοράζουν μικρά παιδιά. Οπως τις τσίχλες. Αλλά τις τσίχλες νικοτίνης δεν τις πειράζουμε γιατί τις έχουμε ήδη εγκρίνει."

  Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο... αξίζει...

  Με εκτίμηση,


  Χαρ. Γιαννακού
  http://esmoke.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

προσέξτε τι γράφετε για να δημοσιευθεί.