Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αλήθεια για το ΕΣΠΑ       του Βαγγέλη ΑποστόλουΑναδεικνύεται τελευταία ως μεγάλο επίτευγμα τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης  η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ . Η  Κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί κατόρθωσε να πλησιάσει το στόχο της για απορρόφηση   3.38 δις ευρώ το 2011 και οι Περιφερειάρχες  διαγκωνίζονται για τη σειρά κατάταξής τους στη σχετική λίστα απορροφητικότητας ,ενώ την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι εταίροι μας εγκαλούν γιατί , παρά τη συγκατάθεσή τους για τη κάλυψη  τουλάχιστον αυτή τη δύσκολη περίοδο  μέχρι και του 95% του κόστους των έργων από κοινοτική συμμετοχή , εξακολουθεί να είναι μικρή .
     Αν και οποιοδήποτε επενδυτικό πρόγραμμα κρίνεται κυρίως από την αποτελεσματικότητα του  βασικού του στόχου, που ασφαλώς είναι οι επιπτώσεις του  στη πραγματική οικονομία , δηλαδή στην αύξηση του ΑΕΠ , στην απασχόληση κ.λ.π.  στη περίπτωση του ΕΣΠΑ  οφείλουμε να δούμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση και στην απορροφητικότητα , μια και οι εισροές του επηρεάζουν θετικά στην καταμέτρηση του ελλείμματος της χώρας μας .


    Από τα 24 δις ευρώ που θα είναι η συνολική κοινοτική συνδρομή του ΕΣΠΑ ως το 2015 , είχαν απορροφηθεί   μέχρι τέλους του Α΄ εξαμήνου του 2011 μόνο 5,8 δις ευρώ , δηλαδή  το 22,8% , ενώ τέλους του 2011  έφτασαν στα 7,5 δις  ,δηλαδή στο 31,5 % . Κι εδώ μπαίνουν δύο βασικά ερωτήματα :
-    Τι συνέβη και μέσα σε ένα εξάμηνο απορροφήθηκε το 8,7% του συνολικού ποσού όταν τα προηγούμενα εξάμηνα  το μέσο ετήσιο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 2,6% ;
-    Θα  απορροφηθεί το υπόλοιπο 68,5% στα εναπομείναντα 4 (2+2) χρόνια υλοποίησής του ;
      Η  αλματώδης αύξηση του Β΄ εξαμήνου του 2011 οφείλεται σε μια  επικοινωνιακού χαρακτήρα λογιστική λαθροχειρία που , μέσα από ασκήσεις επί χάρτου , εμφανίζει να έχουν χρηματοδοτηθεί έργα που  είτε είχαν ολοκληρωθεί τα προηγούμενα έργα από εθνικούς πόρους και άλλα προγράμματα , όπως ο Θησέας  είτε έμειναν ημιτελή . Και δυστυχώς σ΄ αυτή τη διαδικασία συμμετείχε κι ένα μεγάλο κομμάτι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης .
    Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Γενικού Γραμματέα της Στερεάς Ελλάδας, μιας Περιφέρειας που   βρίσκεται εκτός στόχου 1 και ως εκ τούτου έχει μικρότερο προϋπολογισμό με αποτέλεσμα τα επιλέξιμα έργα να μην  είναι δύσκολα ,όπως αυτά των υποδομών :  Επαίρεται ότι κατάφερε να τρέξει το ΕΣΠΑ στο εξάμηνο που ανέλαβε με 21,5% και  ότι έχει απορροφήσει το 62,9% , όταν τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι μετά βίας ξεπερνά το 15% , ενώ την ίδια περίοδο η Περιφέρειά του  ανακηρύχθηκε  πρωταθλήτρια στην αύξηση της ανεργίας .
     Τα παραπάνω δείχνουν ότι τα πράγματα για το υπολειπόμενο ΕΣΠΑ θα είναι πολύ δύσκολα , πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψη μας την ανυπαρξία εθνικών πόρων για να καλύψουν την εθνική μας συμμετοχή που μάλιστα θα είναι αυξημένη  λόγω του γνωστού  95% που συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  στα χρηματοδοτούμενα σήμερα έργα .
Ας σταματήσουν λοιπόν οι πανηγυρισμοί για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ και το ενδιαφέρον να περιοριστεί   στη κάλυψη της απαραίτητης εθνικής συμμετοχής για να ολοκληρωθεί η απορροφητικότητα και στην οριστικοποίηση- νομική δέσμευση εκείνων των έργων που μπορούν να προχωρήσουν χωρίς κανένα εμπόδιο αλλά και συμβάλλουν στο βασικό ζητούμενο , την ανάσχεση της υφεσιακής πορείας της χώρας .
     Η επανάληψη των διαδικασιών απένταξης ,ένταξης και επανένταξης θα δείξουν  για μια ακόμη φορά προχειρότητες και μικροκομματικές σκοπιμότητες.
    Φτάνει πια!!               
                                                     ΧΑΛΚΙΔΑ  28/1/2012

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …