Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κίνηση Δημοτών για τη Βιώσιμη ανάπτυξη στον Δήμο μας: Γιατί διαφωνούμε με τη χωροθέτηση Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ-ΠΕ) στην περιοχή


    Έγγραφο προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και προς το Υπουργείο Ανάπτυξης υπόψη των Υπουργών και τών αρμόδιων Υφυπουργών, καθώς επίσης και της ΕΓΕΠΕ.


Με κοινοποίηση στην  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, τον  Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, τα  Τοπικά Συμβούλια του Δήμου, τα Πολιτικά Κόμματα, τα Κινήματα Πολιτών, και τα ΜΜΕ από την πρωτοεμφανιζόμενη «Κίνηση  Δημοτών  για τη Βιώσιμη ανάπτυξη στον Δήμο μας» με θέμα την αδειοδότηση της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) στη περιοχή Μαντουδίου (Παραλία Κυμάσι) με τη μορφή των ερώτο-απαντήσεων. Με την προτροπή όσοι φίλοι συμφωνούν με τις προτάσεις μπορούν να συμπληρώσουν το υπόμνημα αυτό με το όνομά τους.


Το έγγραφο με τους υπογράφοντες όπως και τα στοιχεία επικοινωνίας έχει ως εξής:          Τι ισχυρίζεται η ΤΕΡΝΑ στην αίτηση αδειοδότησης
:


α. Ότι η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα των 1160 MW που θα κάνει θα λειτουργεί με φυσικό αέριο.


β. Ότι θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας.


γ. Ότι χρειάζεται μεγάλο χωροθετημένο χώρο για ΒΙ-ΠΕ.
Τι απαντάμε εμείς:
α. Μια μονάδα των 1160 MW  πώς και από πού θα καλυφθεί με φυσικό αέριο κανείς δεν λέει τίποτα για αυτό. Ακόμα χειρότερα, το λιμάνι στο Κυμάσι δεν μας λένε για τι προετοιμάζεται, για εμπορικούς και τουριστικούς σκοπούς ή για το υγροποιημένο αέριο που θα έρχεται από τη θάλασσα;


Το φυσικό αέριο δεν ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που έχει ανάγκη η χώρα μας και πρέπει να καλύψει το ποσοστό που της αναλογεί μέχρι το 2020. Επίσης επισημαίνουμε ότι το υγροποιημένο αέριο είναι περισσότερο επικίνδυνο για τη μεταφορά και την αποθήκευσή του.  Πρόσφατα στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας οι κάτοικοι μαζί με τους επιστημονικούς φορείς απέτρεψαν μια τέτοια εγκατάσταση εκεί.


β. Για τις θέσεις εργασίας η προπαγάνδα οργιάζει. Πρώτον επειδή το οργανόγραμμα αυτών των αυτοματοποιημένων μονάδων χρησιμοποιεί πολύ λίγο και εξειδικευμένο προσωπικό (ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν τον αριθμό 80 με 100 άτομα). Δεύτερον οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα δουλέψουν για σύντομο χρονικό διάστημα, στην αρχική διαμόρφωση και εγκατάσταση της μονάδας.


γ. Εδώ είναι και το μεγάλο ερωτηματικό στα σχέδια αυτά…Γιατί θέλει τόση μεγάλη χωροθετημένη έκταση για ΒΙ-ΠΕ (800 στρεμμάτων);


Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ έχει βάλει στόχο την καύση των σκουπιδιών και άλλων ρυπογόνων μονάδων που μπορούν να εγκατασταθούν στο χώρο αυτό.


Άλλωστε πέραν από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που παρουσίασε η εταιρεία για την αρχική αδειοδότηση εγκατάστασης καμία άλλη μελέτη δεν έχει παρουσιάσει για τα μελλοντικά της σχέδια.

Γιατί διαφωνούμε με τη χωροθέτηση Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ-ΠΕ)  στην περιοχή αυτή:

•    Έχουμε εθνικό και περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο της πολιτείας (είναι νόμος του κράτους από το 2008) που προβλέπει τι είδους ανάπτυξη χρειάζεται η περιοχή μας.


•    Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν από την υποβάθμιση της περιοχής μας, το πλήγμα που θα δεχτούν όλες οι ήπιες καλλιέργειες και δραστηριότητες των κατοίκων ( δασεργάτες, παράκτιοι ψαράδες, αγρότες, μελισσοκόμοι, αμπελουργοί, κτηνοτρόφοι) θα είναι  πολλαπλάσιο με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να αναπτυχθεί η περιοχή μας σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μας χάρισε η φύση.


•    Θέλουμε ανάπτυξη όπως μας υποσχέθηκε προεκλογικά  η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,  στροφή στην πράσινη οικονομία σε σύνδεση με τον αγροτουρισμό και τον εναλλακτικό τουρισμό, στην αξιοποίηση των δασών μας, της θάλασσας, του ήλιου και του αέρα. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) σύμφωνα με τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής και τοπίου. Μικρές μονάδες με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και με κοινωνική συμμετοχή.


•    Θέλουμε  μεταποιητικές βιοτεχνίες και οικοτεχνίες επεξεργασίας και συσκευασίας των τοπικών μας προϊόντων. Αυτό όμως σκοντάφτει κυρίως στο υπάρχον αναχρονιστικό και επικίνδυνο οδικό μας δίκτυο προς τη Χαλκίδα, το οποίο παραμένει εδώ και 70 χρόνια στα ίδια χάλια. Για το σοβαρότατο αυτό θέμα τι λένε οι αρμόδιοι φορείς, η κυβέρνηση και οι βουλευτές του νομού μας που τόσο «κόπτονται» και «δακρύζουν» τόσα χρόνια για την ανεργία;


                                    -----------------------------


Λέμε Ναι στην επιστροφή των  νέων αγροτών, στην αύξηση των απασχολούμενων επαγγελματιών  ψαράδων  και δασεργατών  που παράγουν και στηρίζουν τον τόπο μας.


Λέμε Ναι στην πρωτογενή παραγωγή κάθε δραστηριότητας. Χώρα ή τόπος που δεν παράγει μοιραία θα οδηγηθεί στην ερήμωση και στο μεροκάματο πείνας.


Λέμε Ναι στην εξόρυξη του ορυκτού μας πλούτου και των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων καθώς πρόκειται για δραστηριότητες μικρής και  μεσαίας όχλησης. Όταν έχει ξεπουληθεί και η τελευταία βίδα στα εργοτάξια αυτά τώρα ισχυρίζονται ότι θα τα ξεκινήσουν πάλι αρκεί να γίνει ο χώρος ΒΙ –ΠΕ. Λίγο αληθοφανή δεν είναι αυτά;


Εάν ήθελαν να κάνουν μεταλλευτικές δραστηριότητες και μονάδες μεσαίας και μικρής όχλησης γιατί δεν τις κάνουν τόσα χρόνια;


                                ----------------------------------

Όλες οι δραστηριότητες που έχουμε και αυτές που προτείνουμε βρίσκονται σε αντίθεση με την χωροθέτηση μιας μεγάλης βιομηχανικής περιοχής υψηλής όχλησης. Σας τονίζουμε ακόμη ότι οι αρρώστιες και οι θάνατοι από καρκίνο έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, δεν χρειάζεται να  «βοηθήσετε» να αυξηθούν περισσότερο.


Η ιστορία έχει δείξει, ότι όπου επιδιώχθηκε μονοδιάστατη ανάπτυξη και ξένη με τα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου άφησε πίσω της ερήμωση και ανεργία. Το ίδιο θα συμβεί και  στον τόπο μας εάν «καταφέρετε» με την δύναμη της εξουσίας σας να παραβιάσετε το υπάρχον νομικό -χωροταξικό πλαίσιο και τις δικές μας προτάσεις, περιφρονώντας τελείως την τοπική μας κοινωνία, τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης  και  την πλειοψηφία των συλλόγων μας.  

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί και θεσμικοί παράγοντες πληροφορούμαστε ότι άνθρωποι της εταιρείας ΤΕΡΝΑ και μερικοί παράγοντες της εξουσίας συνδράμουν μαζί στην απαξίωση μιας θεσμικής υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (ΕΓΕΠΕ) γιατί προσπαθεί να κάνει ότι προβλέπουν οι νόμοι και οι νόμιμες διαδικασίες.


Σήμερα, μέσα στη διαφθορά και την διαπλοκή που ζούμε, φαίνεται ότι για μερικούς είναι τόσο «παράξενο» και «μη ηθικό» μια θεσμική υπηρεσία του κράτους να θέλει να ενεργήσει νόμιμα. Εσείς, όμως, που εκπροσωπείτε το κράτος, τη νομιμότητα και το λαό θα τους το επιτρέψετε αυτό;

Περιμένουμε σύντομα την απάντησή σας.Για την Κίνηση Δημοτών – Ομάδα Πρωτοβουλίας


    


 Αλεξίου                    Δημήτρης               Πρόεδρος Ε.Ε. Σπουδών


Αλεξίου                    Θανάσης                 Πρόεδρος Τοπ. Συμβ. Αγίας Άννας


Αργυρόπαις               Γιώργος                 Ναυτικός


Βασιλείου                 Ανδρέας                 Γραμματέας Ε.Ε. Σπουδών


Βαφειάδης              Μενέλαος             Πρόεδρος Αγροτοαλιευτικού Συλ. Λίμνης


Γαρυφάλλου           Νίκος                    Γραμ. Συλ. Ελυμνίων   «Μάκιστος»


Γαρυφάλλου         Παρασκευάς         Αμπελουργός


Γαρυφάλλου          Δημήτρης              Υπηρ. Διαδικτύου


Γερογιάννης         Γιώργος                  Πρ. Φιλοδ. Πολιτ. Ένωσης Αγ. Άννας


Γερογιάννης         Σπύρος                   Αγρότης -  Αμπελουργός


Γιαννιός               Κώστας                   Πρ. Αγροτοδασικού Συνετ. Περ. Κεχριών


Δερβέναγας        Σωτήρης                  Ναυτικός


Ένωση Ξενοδόχων – Ενοικ. Δωματίων  περ. Λίμνης – Ροβιών


Ζαργάνη          Ελεάνα                    Πρ. Τοπ. Συμβουλίου  Μαντουδίου


Καπελαρής        Κώστας                 Πρ. Εξωρ. Συλλόγου Σπιάδας


Καταραχιάς         Νίκος                    Έμπορος


Καψάλας            Γιάννης                  Αγρότης – Μελισσοκόμος


Κοραχάης        Χαράλαμπος            Ναυτικός


Κοτζαμάνης      Δημήτρης                Γραμ. Ένωσης Λιμνίων Ευβοίας


Λάμπρου – Ζουζουλή   Κική            Αγροτουριστική Επιχείρηση


Λειβαδιά                Κατερίνα             Ιδ. Υπάλληλος


Μακρή                   Βικτωρία             Πρ. Πολιτιστ. Συλλόγου Ροβιών


Μουσουτζάνης     Θανάσης              Μελισσοκόμος


Παπανδρέου        Παύλος                 Οδοντίατρος


Πετράκος              Γιώργος              Τουριστικές Επιχειρήσεις


Ρωτούς                Θεόφιλος              Αντιπρ. Ναυτικού  Ομίλου Λίμνης    


Σταθάκης            Βασίλης                 Μελος Αλιευ. Συλλόγου Λίμνης


Σύλλογος Μαντουδίου - Κηρέας. Org


Τουλκιαρίδου     Αυγή                      Εκπαιδευτικός


Τσαπέτης            Γιώργος                Χειριστής Μηχανημάτων


Τσούπρος          Νίκος              Πρ. Πολιτιστ. Συλλόγου Κεχριών


Φίλλιπα              Ευτυχία          Δίκτυο Συλλόγων


Χαϊνάς                Κώστας          Γραμματεία Δικτύου Συλλόγων Ν. Ευβοίας


Χρυσάνθης          Γιάννης          Φοιτητής      Δασοπονίας


Ψαρρός         Γιάννης               Πρόεδρος Τοπ. Συμβουλίου Λίμνης

Κίνηση  Δημοτών  για τη Βιώσιμη ανάπτυξη στον Δήμο μας            
      Έδρα: Λίμνη Ευβοίας
      Τ.Κ 34005                                                           
 Τηλ. Επικ. 6949128122
 Φαξ: 22270-31022                                     ι  
   e-mail: k1957k@otenet.gr 
                        


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …