Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεν είχε απαντήσεις ο κ. Ψαρρός για την καταπάτηση δημοτικής έκτασης και την απαλλοτρίωση των δεξαμενών στο Κυμάσι.


Την Τρίτη 24/1/12, «συζητήθηκαν» στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας τα 6 ερωτήματα που είχε θεσει ο Kireas.org για την περίφραξη χώρου δημοτικής έκτασης από την ΒΙΟΜΑΓΝ και την απαλλοτρίωση των δεξαμενών. Το μόνο που πρόεκυψε από την συζήτηση είναι ότι η ΒΙΟΜΑΓΝ καταπατά αυθαίρετα το χώρο. Η εντύπωση που δόθηκε είναι ότι τα μέτρα για την προστασία της δημοτικής έκτασης περιορίζονται σε μια κουβεντούλα του καφέ που έκανε ο δήμαρχος με ανθρώπους της ΒΙΟΜΑΓΝ το καλοκαίρι του στυλ «δεν χάθηκε ο κόσμος ρε αδελφέ κάποια στιγμή θα τον βγάλουμε τον φράχτη».Για το θέμα των απαλλοτριώσεων των δεξαμενών και αναζήτησης ευθυνών (για την καθυστέρηση του καθορισμού αποζημίωσης με πιθανό σκοπό την αυτοδίκαια ανάκληση της απαλλοτρίωσης προς όφελος της ΒΙΟΜΑΓΝ) ουσιαστικά δεν δόθηκαν απαντήσεις. Η δημοτική αρχή στην προσπάθεια της να καλύψει την αδικαιολόγητη αδράνεια της μπέρδεψε το ρόλο της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ από την εκμισθώτρια εταιρεία των δεξαμενών (ADVANCED TECHNOLOGIES S.A) με αυτό το πραγματικού ιδιοκτήτη (ΒΙΟΜΑΓΝ). Ο δήμος δεν έχει ενοχληθεί ακόμη να πάρει την απόφαση της εκτιμητικής επιτροπής για το καθορισμό του ύψους αποζημίωσης και να προχωρήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης. Περιέργως, δεν θεωρήθηκε απαραίτητη και δεν ζητήθηκε η γνώμη της πρόεδρου της Τοπικής Κοινότητας Μαντουδίου που ήταν παρούσα και η οποία  έχει από τον νόμο την ευθύνη για την προστασία της δημοτικής περιουσίας στη περιοχή Μαντουδίου.

Η συζήτηση για ανεξήγητους λόγους δημιούργησε εκνευρισμό και εκφυλίστηκε σε εξακόντιση προσβολών εναντίον του Κireas.org. Είναι ανεξήγητος ο εκνευρισμός που δημιουργήθηκε γιατί το θέμα έχει απλά να κάνει με την εφαρμογή παλαιών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κηρέως που είναι εν ισχύ και για την καταπάτηση δημοτικής έκτασης από ιδιώτη και όχι με κάτι που θίγει άμεσα την παρούσα αρχή.
Ουσιαστικά, όπως ανακοινώθηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Καντζούρα δεν μπορεί ο Kireas.org σαν σύλλογος να πηγαίνει στα δημοτικά συμβούλια και να κάνει παρεμβάσεις στην δημοτική αρχή γιατί κατά την γνώμη του δεν «έχει ικανοποιητική απήχηση στην κοινωνία και την νεολαία!» και γενικά «δεν τον ικανοποιεί το έργο του συλλόγου». Οι κ. Ψαρρός και Καντζούρας φαίνεται ότι έχουν συγχύσει το ρόλο τους με αυτό του Πρωτοδικείου που είναι αρμόδιο για θέματα συλλόγων και ενώσεων προσώπων, ένα δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και την Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης.

Επίσης δόθηκε τελεσίδικο ότι, ειδικά για τον Kireas.org, οι εκπρόσωποι του θα πρέπει να φέρνουν τα πρακτικά απόφασης του Δ.Σ. τους για να μπορούν να εκφέρουν την άποψη τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτός ο περιορισμός δεν ισχύει για καμιά άλλη συλλογικότητα στον δήμο, και δεν προβλέπεται από τον Καλλικράτη και τους κανονισμούς του δημοτικού συμβουλίου και διοικητικής διαδικασίας. Απο οτι φαίνεται ο σεβασμός της διαφορετικής άποψης και της δημοκρατικής δεοντολογίας δεν είναι ένα από τα ατού του κ. Ψαρρού.

Επί της ουσίας, το θέμα δεν έληξε και ο τακτικισμός της οχλαγωγίας και εξαπόλυσης προσβολών που ακολουθήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο για να προληφθεί ο διάλογος και να μη δοθούν απαντήσεις, είναι άκαρπος.

Ο Kireas.org επαναπευθύνει τα αρχικά ερωτήματα του προς την Δημοτική αρχή και ζητά τα έγγραφα με τα οποία τεκμηριώνεται ότι ο δήμος έχει ενεργήσει με γνώμονα το συμφέρον του δήμου όπως απαιτεί ο νόμος και με ποιο τρόπο προστατεύει την καταπατημένη δημοτική έκταση από τον καταπατητή. Η εντύπωση που αποκομίσθηκε είναι ότι η έκταση έχει αφεθεί στην τύχη της και στην καλή διάθεση του καταπατητή. Επίσης ζητούνται εγγράφως όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει για να υλοποιηθεί η απόφαση του Δ.Σ. Κηρέως για την απαλλοτρίωση των δεξαμενών και οι έλεγχοι για τυχόν παραλείψεις των προηγούμενων δημοτικών αρχόντων.

Ο Kireas.org έχει αποστείλει έκκληση διαμαρτυρία προς στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και την ΚΕΔΕ με την οποία ζητά την διασφάλιση του κύρους του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημοκρατικής λειτουργίας του δήμου.


Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός  Kireas.org
O σύλλογος όλων των δημοτών

Σχετικά
Περίφραξη Δημοτικής Έκτασης από την ΒΙΟΜΑΓΝ: Καταπάτηση ή Εκμίσθωση; Μια Δημόσια Ερώτηση στο κ. Ψαρρό και το Δημοτικό Συμβούλιο
Το ιστορικό της απαλλοτρίωσης των δεξαμενών πετρελαίου στο Κυμάσι


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …