Μια "βόμβα" πάνω από τα κεφάλια μικρών παιδιώνJIMMYS για την Β.Ε


Μόνο με βόμβα που κανείς δεν ξέρει πότε θα εκραγεί μοιάζει ο μεγάλος μετασχηματιστής διανομής την ΔΕΗ (εκρηγνυόμενος ΚΑΙ με την βούλα του κατασκευαστή) πάνω από τα κεφάλια μικρών παιδιών του παιδικού σταθμού - νηπιαγωγείου "το φεγγαράκι" στην Ιστιαία. Ο επικίνδυνος μετασχηματιστής με την "κόλαση" καλωδίων βρίσκετε στο πεζοδρόμιο δίπλα στην είσοδο της μονάδας και σε απόσταση αναπνοής από την αυλή της και τα παιδιά. Κίνδυνο διατρέχουν και εκατοντάδες μεγαλύτεροι μαθητές καθημερινά γιατί ο μετασχηματιστής βρίσκετε στο πεζοδρόμιο του δρόμου σχολεία - πλατεία αλλά και μαθητές των απέναντι και παρακείμενων φροντιστηρίων.
Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου.Δεν είναι ένας και δυο οι αντίστοιχοι μετασχηματιστές διανομής που έχουν εκραγεί στην Ιστιαία και στην ευρύτερη περιοχή μας, σκορπίζοντας καυτά λάδια και μέταλλο, αλλά και πολύ περισσότεροι πανελλαδικά. Περισσότερα για τους μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
http://voriaevia.blogspot.com/2011/08/blog-post_07.html


Αξίζει να σημειωθεί ότι είμαστε από τις μοναδικές τριτοκοσμικές χώρες που οι μετασχηματιστές διανομής, με βάρος τόνων, τοποθετούνται πατέντα σε κολόνες και όχι στο έδαφος σε ψηλά περιφραγμένο περιμετρικά και αποψιλωμένο χώρο για αποφυγή πυρκαγιάς όπως προστάζουν οι κανόνες ασφαλείας τους.


Καθημερινά επωμίζονται και περισσότερο φορτίο μιας και όταν είχαν τοποθετηθεί, θερμοσίφωνες , αιρ κοντίσιον, ηλ. κουζίνες, κτλ ήταν είδη πολυτελείας, είχαμε μικρότερη οικοδομησιμότητα και τα νοικοκυριά είχαν μικρότερες απαιτήσεις ισχύος. Για σωστή και τακτική συντήρηση τους ούτε λόγος... το δείχνει και η κατάσταση τους... αν συντηρούταν θα έσκαγαν;
Πρέπει να υπάρχει πρώτα η πρόληψη για να μην συμβεί το ατύχημα...

JIMMYS για την Β.Ε. (πτυχιούχος ηλ/γος - ηλ/κος)

 

Σχόλια