παράνομη υλοτομία (λαθροϋλοτομία)

JIMMYS για την Β.Ε.

Η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η ανεργία είναι μερικοί από τους λόγους που έχουν οδηγήσει μεγάλο αριθμό κατοίκων στη χρήση ξυλόσομπας και τζακιού.

Η κρίση οδηγεί στην αποψίλωση των δασών και στην παράνομη υλοτομία τόσο από Έλληνες όσο και από αλλοδαπούς, είτε για προσωπική χρήση είτε σε μεγαλύτερες ποσότητες για εμπορία. Σε τοπικό επίπεδο, είναι πολλές οι αναφορές - μαρτυρίες παράνομης υλοτόμισης που ποτέ δεν έχουν φθάσει στο επίπεδο επίσημης καταγγελίας σε αρμόδιες αρχές. Παράλληλα το δάσος είναι αφύλακτο και έρμαιο στον καθένα... 


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης  Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων  (Π.Ε.Δ.Δ.Υ), το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες και τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο που αφορούν  σε εκτεταμένα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας, διακίνησης και εμπορίας καυσόξυλων, καθώς και την εμφανή αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να τα περιορίσει και να τα εξαλείψει.
Η παράνομη υλοτομία ανθεί σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη και στην Αθήνα, όπως λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) κ. Νικ. Μπόκαρης, οι δασικές υπηρεσίες δέχονται καταγγελίες για παράνομη κοπή δέντρων στην Πάρνηθα, τον Υμηττό ακόμη και στα πάρκα.
«Ένταση των προσπαθειών δασικών υπαλλήλων με συνεχείς ελέγχους και νυκτερινές περιπολίες, ειδικά στις περιοχές που παρατηρείται έντονη λαθροϋλοτόμηση» ζητεί με έγγραφό του ο γενικός διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, κ. Αντώνης Καλόγηρος.
Αφορμή για την παραπάνω κίνηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποτέλεσε «η αύξηση των καταγγελιών το τελευταίο διάστημα για αύξηση της λαθροϋλοτόμησης και της παράνομης μεταφοράς δασικών προϊόντων, σε όλη την περιοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, και εντολή έδωσε και η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κα Καλλιόπη Γερακούδη».


Ο κ. Καλόγηρος στο έγγραφό του επισημαίνει τα παρακάτω: «Για να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα, πρέπει στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων σας, να εντείνετε τις προσπάθειες με συνεχείς ελέγχους και νυκτερινές περιπολίες. Η πιθανή επίκληση της έλλειψης προσωπικού από ορισμένες δασικές υπηρεσίες δεν αναστέλλει την εκτέλεση των καθηκόντων της προστασίας των δασών, όταν μάλιστα στις δασικές υπηρεσίες τελευταία προστέθηκαν και υπάλληλοι από την πρώην Αγροφυλακή, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των υπηρετούντων δασικών υπαλλήλων, οι οποίοι φέρουν ακέραια την ευθύνη της προστασίας των δασών και δασικών εκτάσεων της περιοχής ευθύνης. Οι Δ/νσεις Δασών των Νομών να εποπτεύουν το έργο των Δασαρχείων, συνεισφέροντας σε μέσα και προσωπικό. Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, οι Δ/νσεις Δασών των Νομών να μας αναφέρουν λεπτομερώς τα αποτελέσματα των γενομένων ελέγχων».
Σχόλια