ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΝΑΦΟΡΑ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
Κε. Εισαγγελέα:


Ο Παναγιώτης Σφακιανός, κάτοικος Ιστιαίας με δημόσια διαθήκη του αριθ. 15343/6.5.1948 άφησε την ψιλή κυριότητα ολοκλήρου της ακινήτου περιουσίας του στο Γυμνάσιο Ιστιαίας και την επικαρπία στην σύζυγό του Μαριγούλα. Με τη διαθήκη όριζε διαχειριστική επιτροπή τη Σχολική Εφορεία, τον εκάστοτε Ειρηνοδίκη και τον πρόεδρο της

Κοινότητας Ιστιαίας και ότι η διαχείριση της περιουσίας θα γινόταν από κληροδότημα με την επωνυμία «Κληροδότημα Παναγιώτου Σφακιανού». Η Μαριγούλα Π. Σφακιανού απεβίωσε την 16.1. 1983.


Το Κληροδότημα αυτό 63(εξήντα τρία) χρόνια από τη διαθήκη και 29 (είκοσι εννέα) χρόνια από το θάνατο της επικαρπώτριας δεν έχει συσταθεί.


Την 10 Ιουλίου 2000, όντας βουλευτής, απέστειλα επιστολή στον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων στην οποία περιέγραφα την κατάσταση της περιουσίας όπως την είχα αντιληφθεί μέσα από επίσημα έγγραφα θέτοντας παραλλήλως και ερωτήματα. Στην επιστολή μου αυτή απάντηση δεν έλαβα.


Άλλες προσπάθειες που έγιναν από τους καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης αλλά και τη Διεύθυνση προσωπικού του Δήμου, δεν κατέστη δυνατόν να πείσουν τις Δημοτικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας του «Κληροδοτήματος Παναγιώτου Σφακιανού».


Κάποια προσπάθεια φαίνεται να έγινε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά δεν ετελεσφόρησε.


Η περιουσία του Διαθέτη είναι μεγάλης αξίας και είναι αναγκαίο και απαραίτητο το ταχύτερο να αξιοποιηθεί και ως ένδειξη τιμής και αναγνώριση της προσφοράς του διαθέτη αλλά και για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες και κατά τρόπον συνάδοντα προς τους σκοπούς του Διαθέτη.


Το οικόπεδο στην Αιδηψό είναι ίσως το μοναδικό που προσφέρεται να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή Σταθμού αυτοκινήτων , parking, τελείως απαραιτήτου σήμερα, η δε αγροτική περιουσία, χωράφια αρίστης παραγωγικότητας, για πιλοτικές καλλιέργειες εν όψει της επερχόμενης αναδιάρθρωσης καλλιεργειών καθώς και για ανθοκήπιο και δενδροκήπιο, για τη διάγνωση και διάδοση καλλιεργειών που ευδοκιμούν.


Η σημερινή κατάσταση και συμπεριφορά απέναντι στον Διαθέτη θεωρώ ότι επιβάλλει στον κάθε Δημότη του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού να ενδιαφερθεί για την τύχη της βούλησής του, να επιδείξει τον σεβασμό μας στην προσφορά του. Η επιβολή αυτή είναι αυτονοήτως μεγαλύτερη για τους Δημότες που είχαν σχέση με τα Δημοτικά πράγματα ,κυρίως, αλλά και με τα Δημόσια. Ας σημειωθεί ότι η καθυστέρηση αξιοποίησης της βούλησης του Διαθέτη Παναγιώτη Σφακιανού προξενεί μεγάλη υλική ζημία, ηθική και πνευματική. Την πράξη του Παναγιώτη Σφακιανού οφείλομε να τιμήσουμε ως παράδειγμα.


Στη βάση όσων ανωτέρω περιεγράφησαν απευθύνω και υποβάλλω παράκληση σε σάς κ. Εισαγγελέα να κινήσετε τη διαδικασία, τις ενέργειες, για την προστασία του νόμου, προστασία της βούλησης του Διαθέτη, της κληρονομιάς και τη λειτουργία του Κληροδοτήματος. Αιτούμαι, σας ζητώ αν χρειάζεται, η προστασία του νόμου να καλύψει όλες τις γενόμενες ζημίες, καταπατήσεις και παραβάσεις που έχουν σημειωθεί, όπως ο νόμος ορίζει.


Σας επισυνάπτω αντίγραφο της επιστολής μου προς τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Περιουσίας κα Εθνικών Κληροδοτημάτων από 10 Ιουλίου 2000.


Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς την οποία κοινοποιείται η παρούσα παρακαλείται να παράσχει κάθε βοήθεια ή προστασία προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκίδας για την ικανοποίηση του αιτήματός μας.
Με τιμή


Βασίλης ΚεδίκογλουΣχόλια