Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πλούσιες και φτωχές χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου ΚούβαρηΤο σύνολο σχεδόν των χωρών της ευρωζώνης και σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας απειλούνται από την σοβαρότερη οικονομική κρίση, μετά το οικονομικό κραχ του 1929. Όλες οι χώρες ; Η σωστή απάντηση είναι όχι !

Υπάρχει μια ομάδα χωρών που ουδεμία σχέση έχει με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του υπόλοιπου κόσμου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακολουθεί αναλυτικά την πορεία των οικονομικών μεγεθών 98 χωρών-μελών του. Σε απόλυτους αριθμούς 84 από τις χώρες αυτές εμφανίζουν καλύτερα οικονομικά στοιχεία από τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, αλλά και από χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, οικονομίες χωρίς χρέη και με πλεονάσματα έχουν όλες, σχεδόν, οι σκανδιναβικές χώρες, που παραδοσιακά επιδεικνύουν μια τάση προς την

αποταμίευση ως κράτη και ως άτομα. Η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία διαθέτουν σήμερα πλεονάσματα αντί για χρέη και ελλείμματα. Η Δανία είναι η μόνη σκανδιναβική χώρα με δημόσιο χρέος. Το χρέος της, όμως, φτάνει μόλις στο 2% επί του ΑΕΠ της.

Στην κορυφή της λίστας των χωρών με λίγα προβλήματα (μικρό χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τους) και με σχεδόν απόλυτα ισορροπημένο ισοζύγιο και σχεδόν μηδενικά ελλείμματα και εξωτερικά χρέη, βρίσκονται χώρες, όπως η Χιλή, η Σαουδική Αραβία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Με βάση το κριτήριο του καθαρού χρέους, οι αρνητικοί πρωταγωνιστές, οι χώρες που καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις της λίστας, είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Γαλλία. Στον πάτο της λίστας με διαφορά από τον επόμενο βρίσκεται … η Ιαπωνία.
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …