Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμεών Κεδίκογλου:Ανεκμετάλλευτα τα οφέλη από την ελιά και τα προϊόντα της

Ανεκμετάλλευτα τα οφέλη από την ελιά και τα προϊόντα της επισημαίνει ο Συμεών Κεδίκογλου σε ερώτησή του προς τα αρμόδια υπουργεία, αναδεικνύοντας ένα πεδίο δράσης που μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στους παραγωγούς ελιάς και την ελληνική οικονομία. Ο βουλευτής ορμώμενος από την ανάγκη ενίσχυσης των παραγωγών έναντι των μεσαζόντων προτείνει την χρηματοδότηση καθετοποιημένων ελαιουργείων / εμφιαλωτηρίων.


Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Η Ελλάδα είναι η τρίτη σε ποσότητα ελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, κατάταξη που θα έπρεπε να σημαίνει για την ελληνική οικονομία πολλά έσοδα από αυτό το διατροφικό είδος, το οποίο

περιλαμβάνει την ελιά και όλα τα άλλα προϊόντα ελιάς, όπως πάστα, ελαιάλευρα, κ.α.


Αντιθέτως, τα δεδομένα σχετικά με το ελαιόλαδο δεν το επιβεβαιώνουν: η τιμή παραγωγού σήμερα στην Ελλάδα είναι περίπου 2,5 ευρώ το λίτρο, ενώ στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης ένα λίτρο τυποποιημένου πιστοποιημένου ελαιόλαδου μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 18 ευρώ το λίτρο, τιμή κατά 700% υψηλότερη. Ωστόσο, αυτή την προστιθέμενη αξία δεν την καρπώνεται ο παραγωγός, που κάνει την πιο σημαντική δουλειά αλλά ο μεσάζων, ο μεταφορέας, ο τυποποιητής και ο τελικός πωλητής.


Από τα παραπάνω αναδεικνύεται μια σημαντική ευκαιρία: το χύμα ελαιόλαδο θα μπορούσε να εμφιαλώνεται και να τυποποείται σε καθετοποιημένα ελαιουργεία / εμφιαλωτήρια εφαρμόζοντας όλες τις απαιτήσεις περί ασφάλειας τροφίμων με καθετοποιημένη ιχνηλασιμότητα. Τα προϊόντα αυτά, σε μοντέρνες πλέον συσκευασίες και με ετικέτες με χρήσιμες πληροφορίες για τους καταναλωτές, μπορούν να κερδίσουν ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς και να αυξήσουν το ΑΕΠ της χώρας, βελτιώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο.


Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:


-          Είναι στο σχεδιασμό του υπουργείου η άμεση προώθηση προγραμμάτων χρηματοδότησης επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα, ώστε να δημιουργηθούν καθετοποιημένες μονάδες ελαιουργείων/εμφιαλωτηρίων και υποστηρικτικές μονάδες παραγωγής υλικών συσκευασίας;


-          Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την ενίσχυση του ρόλου του παραγωγού; 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυο από τα οδικά εγκλήματα της Βόρειας Εύβοιας.

του Πάνου Β.

Με αφορμή και το σημερινό ατύχημα στη διασταύρωση Κουρκουλών-Δάφνης με την "Εθνική" Αιδηψού Χαλκίδας, ας υπενθυμίσουμε στη νέα δημοτική αρχή τα δυο μεγάλα οδικά εγκλήματα της περιοχής.
Η είσοδος στη Λίμνη όπως ερχόμαστε από Χαλκίδα στη περιοχή του Αρχάγγελου γίνεται παράνομα από παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής και με "εξαφάνιση" της αντίστοιχης πινακίδας εδώ και χρόνια.Η δε είσοδος από την αντίθετη κατεύθυνση είναι τσιμενταρισμένη για κάποιους λόγους που μόνο οι μηχανικοί που σχεδίασαν τον "κόμβο" ξέρουν.
Το να στρίψεις από εκεί για τη Λίμνη πάλι πρέπει ή να είσαι  εκπαιδευμένος ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες ακόμα και με χρήση του τζιπιες.

Η Ιστορία του γιατί και του πως έγινε αυτό είναι πολύ λυπητερή, αλλά πρέπει να τη ξεπεράσουμε και να κάνουμε μια ασφαλή δευτερεύουσα είσοδο στη πόλη αντικαθιστώντας αυτή τη λαιμητόμο.
Το αν καταργηθεί είναι αδιανόητο γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μοναδική διέξοδος τόσο για το κυκλοφο…

Να κλείσουμε τα σύνορα της Λίμνης...

του Πάνου Β. Ο Ιός έφτασε δίπλα μας.Με ένα ταξίδι στον Πανάγιο τάφο ο βορειοευβοιώτης από τον Άγιο, άλλα είχε στο μυαλό του κι άλλα κατάφερε.Αντί για το υιό του θεού έφερε τον κορωναϊό ,ανεπιθύμητο μετανάστη και αόρατο εχθρό.
Ήδη Ιστιαία και Αιδηψός άρχισαν να δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα.
Στη Λίμνη η επόμενη μέρα είναι δίπλα μας.Πολύ κοντύτερα από τη μακρινή Κίνα.
Τι να κάνουμε λοιπόν;
Το οδικό μας δίκτυο μας επιτρέπει με ένα οδόφραγμα στο νεκροταφείο,ένα στον Αρχάγγελο και ένα στο Χριστό να φράξουμε όλες τις διόδους προς το χωριό μας.Κανείς δεν μπαίνει,κανείς δεν βγαίνει.Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον ιό.
Γιατί αν αρρωστήσει από κάτι άλλο τη πατήσαμε.
Με αγωνία και παρέα τη τιβί θα περιμένουμε 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια τη λήξη του συναγερμού.Θα τραφούμε με ψάρια ευβοϊκού ,χόρτα του βουνού και κατσικάκια από τα μαντριά.Δεν έχουμε μείνει και τόσοι για να μη μας φτάνουν.
Με τους συγγενείς που θα αρρωσταίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα επικοινωνούμε μέσω βάιμπερ που θα είναι απόλυτα ασφαλές γ…

200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ

INMEMORIAM 200 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ


του Πάμπου Χατζηλαμπή Κρίμα, χίλιες φορές κρίμα που ο χαμός ενός παλικαριού ξαναφέρνει το πρόβλημα των υποδομών και των προτεραιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας...
Αλλά ο θάνατος του Άγγελου είμαι σίγουρος πως σπιρουνίζει τη σκέψη όλων όσων προβληματίζονται και επιζητούν το γενικό καλό. Δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και να μείνει ως μια παράπλευρη απώλεια της εγκατάλειψης που σοβεί και ταλανίζει τη Βόρεια Εύβοια.
Πάνω και πριν απ' όλα καθιστά απαραίτητο το χαρακτηρισμό ως επείγουσας της ανάγκης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου ή/και ενός Κέντρου Υγείας καλά οργανωμένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου.
Αν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο σημαντικό στις υποδομές ολόκληρης της περιοχής…
Ας αρχίσει από τα θέματα υγείας η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Οι δρόμοι, οι σήραγγες, τα Ferry, και τα ραπανάκια για την όρεξη ως αναγκαίες υποδομές μπορούν να περιμένουν και θα …